Anne Sütünün Yeterli Olduğunu Nasıl Anlarım?

  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

‘Anne sütünün yeterli olduğunu nasıl anlarım ? ” Bu soru emzirme dönemindeki tüm annelerin cevap aradığı sorulardan bir tanesidir. 6 ay boyunca sadece anne sütüyle beslediğimiz bebeklerimize bazen sütümüzün yetmediğini, az geldiğini düşünebiliriz. Bu durumlarda aklımıza ilk gelen ” anne sütünün yeterli olduğunu nasıl anlarım ” sorusu olur. Sürekli bebeklerinin doymadığını düşünen, bu konuyla ilgili endişe duyan annelerimiz için yazdığımız bu makaleyi gelin birlikte inceleyelim.

Yenidoğan bebeklerin beslenme şekli nasıl olmalı ?

gece emzirmesi

Yeni doğmuş bir bebek istisnasız ilk 6 ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmelidir. Anne sütü, bebeğin tüm ihtiyaçlarını ilk 6 ayda tek başına karşılarken bu durum 6. aydan sonra yetersiz kalmaya başlıyor. Bu dönemde anne sütü hala ana öğünümüz olsa da yavaş yavaş bebeğimizi ek gıdayla tanıştırmamız gerekiyor.

Yenidoğan bebeklerin ilk günlerde mide kapasitesi oldukça küçüktür. Bu durumu örneklendirecek olursak; İlk gün bir kiraz tanesi kadar iken (5-7 cc), üçüncü gün bir ceviz büyüklüğüne (22-27 cc) ve ilk ayın sonunda ise bir yumurta büyüklüğüne ( 80-150 cc) ulaşır.

İlk günlerde bebeklerin mideleri çok çabuk dolup, boşalabilmektedir. Bu nedenle her arandığında ya da her ağladığında emzirmelisiniz. Bunu bir sayı olarak şekillendirecek olursak günde en az 10-12 kez diyebiliriz. Ancak bu durumun bebekten bebeğe farklılık göstereceğini unutmamak gerekir. Bununla birlikte bu sayıyı aşmanızın da herhangi bir sakıncası yoktur.

Gece emzirmeleri nasıl olmalıdır ?

anne sütü

Emzirme döneminde prolaktin ve oksitosin adında iki önemli hormon bulunmaktadır. Prolaktin hormonu süt üretirken, oksitosin hormonu ise üretilen sütün kanallardan akışını sağlamakla görevlidir.

Süt üretmekle görevli olan hormonumuz gece saatlerinde daha aktif olduğu için bu dönemde gece emzirmelerinin önemi çok büyüktür. Prolaktin hormonunun daha etkili olduğu saatlerde emzirmek, sütünüzü arttırdığı gibi devamlılığını da sağlayacaktır.

Yeni doğan bebekler ilk günlerinde midelerinin oldukça küçük olmasından dolayı çok çabuk acıkacaklardır. Bu sebeple gece uyudukları esnada acıktıklarının farkında olmayacaklardır. Bu noktada kan şekerinin düşüşünü engellemek için mutlaka 2-3 saatte bir uyandırıp emzirmeyi ihmal etmemelisiniz.

Bebeklerin Açlık ve Tokluk Belirtileri

bebeklerin açlık belirtileri

Bebekler bizlere konuşarak dertlerini anlatamasalar da belirli hareketlerle bize aç, çok aç veya doyduklarını belli edebilirler.

Bebekler acıktıklarında;
  • Hareketleri artar,
  • Ağzını açar veya elini emmeye çalışır,
  • Başını sağa sola hareket ettirir,
  • Ayaklarını karnına çekerler.

Bebeğinizin açlık düzeyi çok arttıysa veya ağlama krizlerine girdiyse onu emzirmeden önce sakinleştirmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Stres seviyesi çok yükseldiğinde bebeğinizi direkt emzirmeyi denerseniz, memeyi hemen kabul etmeyebilir, reddedebilir ve ısrarcı olursanız stres seviyesini yükseltmeye sebep olabilirsiniz.

Bebekler doyduklarında;
  • Memeyi kendi isteğiyle bırakır,
  • Yumruklarını sıkmayı bırakır,
  • Kollarını serbest bırakır,
  • Rahatlamış, gevşemiş hisseder.

Sütün yettiği nasıl anlaşılır ?

Anne sütünün bebeğinize yetip yetmediğini, ihtiyaçlarını karşıladığını veya karşılamadığını anlamanın bazı yolları bulunmaktadır. Bunlardan en sağlıklı ve doğru değerlendirmeyi gösteren yol bebeğinizin ayına göre kilo alımının sağlıklı aralıklar arasında olmasıdır.

Yeni doğmuş bir bebek, doğumdan sonra doğum ağırlığının yaklaşık %10’unu kaybeder. Bazı anneler bu durumla karşı karşıya kaldığında endişelenebiliyorlar. Ancak bu kilo kaybı her bebeğin fiziki gelişiminde yaşanan doğal bir durumdur. Burada dikkat edilmesi gereken kısım, bebeğin ilk 15 gün içerisinde tekrar doğum kilosuna ulaşmış olmasıdır.

” Bebeğinizin sonraki dönemlerinde her hafta, en az 125 gram, yani ayda 500 gr kilo alımı olmalıdır. Bu miktardaki kilo alımı anne sütünün bebeğe yettiğine dair en önemli göstergedir. ”

Anne sütünün yeterliliğini gösteren diğer yolları ise şöyle sıralayabiliriz;

  • Bebeğinizin, günde 6-7 kez idrarını, 1-2 kez de dışkısını yapıyor olması,
  • Bebeğinizin genel anlamda keyifli olması,
  • Emzirmeden sonra göğüslerde gevşeklik ve yumuşama hissetmeniz.

Anne sütünün kalitesi nasıl arttırılır ?

anne sütü kalitesi

Annelerin bir diğer endişesi ise sütünün kalitesiz olmasıdır. Her şeyden önce belirtmek isteriz ki kalitesiz anne sütü yoktur. Her annenin sütü bebeğinin ihtiyacına göre şekillenir ve bebeğine en uygun olandır. Sizin istediğiniz verimli bir emzirme süreci geçirmekse, tabi ki yapılabilecek şeyler var. Örneğin; dengeli ve düzenli beslenme bunlardan bir tanesidir. Dengeli ve düzenli beslenme denince akla ilk gelen anne sütünü arttıran yiyecekler oluyor. Peki nedir bu besinler ?

Koyu yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, havuç, ceviz, rezene, yoğurt… gibi bol kalsiyum, faydalı yağlar ve vitaminler içeren yiyecekler anne sütünü ve kalitesini arttıran besin kaynaklarıdır. Anne sütünü arttıran yiyecekler ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz bıraktığımız linke tıklayabilirsiniz. https://www.gebelikhaftam.com/anne-sutunu-artiran-yiyecekler/

Tabi bu durumda anne sütünü ve kalitesini azaltan besinlerde bulunmakta. Bunlara dikkat etmenizde fayda var. Anne sütünün kalitesini arttırırken istemeden azaltmayan. Bu besinlere örnek verecek olursak nane, maydanoz ve mısırı verebiliriz. Anne sütünü azaltan yiyecek ve içecekler için daha detaylı bilgiye linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. https://www.gebelikhaftam.com/anne-sutunu-azaltan-yiyecekler/