Gebelikte Süt İçmek

Gebelikte Süt İçmek
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebelikte Süt İçmek

Bebek sahibi olmaya hazırlanan anne adayı, gebeliği başlamadan önce beslenmesini düzenlemeli ve bebeğin anne karnında ihtiyaç duyabileceği tüm kaynakları vücudunda depolamaya başlamalıdır. Bunların en başında da kalsiyum ve protein gelir. Bu iki değerli ve yaşamsal maddeyi ve çok daha fazlasını içinde barındıran ve gebeliğin sağlıklı devam edebilmesinde kilit rol oynayan besin ise elbette süttür.

Sütün içerdiği yüksek besin değeri artık gayet iyi bilinen bir gerçektir. Gebe olmayan kadınlar da kemik sağlığı ve ileride yaşayacakları menopoz dönemlerinin olası hasarlarından korunmak için günde bir bardak süt mutlaka içmelidir. Gebelik söz konusu olduğunda ise günlük içilmesi gereken süt miktarı en az iki bardak olmalıdır. Eğer anne adayının laktoz intoleransı yoksa gebeliği boyunca ve sonrasındaki laktasyon (emzirme) sürecinde hergün devamlı ve düzenli olarak süt tüketmesi, hem kendi sağlığı hem de bebeğinin sağlığı için çok önemlidir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, hamilelikte hergün en az iki bardak süt içen ve bunun karşısında gebeliğinde hiç süt içmeyen annelerin bebeklerini karşılaştırıldıklarında, süt içmeyen annelerin bebeklerinde boy ortalamasının çok daha kısadır.

Gebe bir kadının vücudu, gebeliği boyunca yeterli miktarda kalsiyuma ihtiyaç duyar.Elbette bu ihtiyacın en iyi karşılanacağı kaynak süttür.Eğer gebelik sürecinde yetersiz düzeyde kalsyum alırsanız, bebeğiniz kendi kalsiyum ihtiyacı için sizi kullanır ve örneğin gebelik sırasında dişleriniz çürüyebilir. Ayrıca menopoz döneminde kemik erimesi yaşama riskiniz de artar.

Kalsiyumun yanında süt içerdiği protein değerleri ile de çok özel bir besindir. Gebelik boyunca düşük Rexbet oranda protein alımı, doğacak bebeğin düşük ağırlıkta olması anlamına gelebilir. Zira yeterince protein almamış bir anne adayının bebeği yeterince büyüyemeyecektir. Aynı zamanda kan yapımına da yardımcı olan süt karnınızdaki bebeğini iyi beslenmesini sağladığı için çok değerlidir.

Sadece kalsiyum ve protein değil D vitamini açısından da oldukça zengin olan süt, gebelikte düzenli tüketildiği takdirde, düşük doğum ağırlığı, raşitizm gibi olası riskleri de bertaraf eder. Gebelikte düzenli tüketilen süt, anne adayının D vitamin ihtiyacının %60’ını karşılayabilir.

Gebelikte en sık karşılaşılan şikayetlerin başında gelen ve zaman zaman anne adaylarının gece uykusuna engel olacak kadar şiddetlenebilen mide yanmaları için de en iyi çözüm yine çok iyi bir antiasit olan süttür. Eğer gebelik şikayetlerinizde mide yanması geniş yer tutuyorsa yapmanız gereken bu yanmayı hissettiğiniz anda bir miktar soğuk süt içmek olmalıdır.

Eğer süt içemiyorsanız…

Bazı gebeler, metabolizmalarına ortaya çıkan laktoz intoleransı sebebiyle, yukarıda sayılan tüm faydalarına rağmen süt içememektedirler. İçtikleri takdirde, ciddi anlamda rahatsız olabilir, şişkinlik, ishal ve gaz çıkarmada zorluk gibi problemler yaşayabilirler.Hayatının hiç bir döneminde laktoz intoleransı yaşamadığı halde gebelikte bu problemle tanışanlar olduğu gibi gebe kalana kadar çok şiddetli yaşadıkları laktoz intoleransı şikayetlerinin gebelikte azaldığını söyleyen kadınlar da vardır. Burada en önemli nokta, gebe kadının gerçekten bir sindirim sorunu mu yaşadığı yoksa gebeliğe bağlı bir problemle mi karşı karşıya olunduğunun doğru tespit edilmesidir. Eğer siz de laktoz intoleransı sorunu yaşıyorsanız, yapmanız gereken satın alacağınız sütlerin laktazlı ya da laktozu azaltılmış sütler olmasına dikkat etmelisiniz. Bunun yanında sütün yemeklerle birlikte sindirimi daha kolay olduğu için, sütü yemek yerken içmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca, bir seferde içtiğiniz süt miktarının az olmasına özen gösterin. Çünkü laktoz intoleransı hastalarının az miktarlarda alınan sütü çok daha kolay hazmedebildikleri bilinmektedir. Örneğin günde 3 bardak süt içiyorsanız bu miktarı gün içine, aralıklı zamanlara yaymanızı tavsiye ederiz.