Bebeklerde Gaz Problemi ve Bitkisel Yöntemler

  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Bebeklerde gaz problemi ve bitkisel yöntemler annelerin en çok araştırdığı konular arasında yer alır. Bebeklerde sıklıkla karşılaşılan sorunlardan biri olan gaz sancısı bazen annelerin korkulu rüyası haline gelebilir. Gaz sancısı belirtileri günün her saatinde görülebildiği gibi özellikle akşam saatlerinde artış gösteren bir problemdir. Gaz sancısı bir hastalık değil, bebeğinizin dış dünyaya uyum sürecinde yaşadığı fizyolojik bir durumdur. Bu süreçte çoğu anne öncelikli olarak tercihini doğal ve bitkisel yöntemlerden yana kullanıyor. İşte bebeklerde gaz problemi ve bitkisel yöntemler

Bebeklerde Gaz Sancısı Nedenleri

gaz sancısına sebep olan yiyecekler

Bebeklerde gaz sanıcısını oluşturan nedenler arasında en yaygın olanı annenin beslenme şeklidir. Anne yoğun olarak gaz oluşturabilecek besinler tüketiyorsa bu durum bebekte gaz problemine neden olabiliyor.

Annenin tükettiği besinleri bebeğin kolaylıkla hazmedebilmesi gaz probleminde çok önemlidir. Bebeğin bağırsak ve sindirim sisteminin tam gelişmemiş olması gaz sorununun meydana gelmesinde ki diğer önemli etkendir. Bu sebeple annenin bu süreçte, bebeğinin kolayca sindirebileceği besinleri tüketmesi büyük önem taşır. Peki, gaz yapan yiyecekler nelerdir ? Anne bu süreçte hangi besinlerden uzak durmalı ? Birlikte inceleyelim…

Gaz Yapan Yiyecekler

  • Brüksel lahanası,
  • Brokoli,
  • Kuru baklagiller,
  • İnek sütü ve süt ürünleri, 
  • Pişmemiş soğan ve sarımsak,
  • Baharatlı gıdalar,
  • Kahve, çay vb.
  • Çikolata,
  • Portakal vb. besinlerin tüketimine bu süreçte dikkat etmemizde fayda var.

Bebeklerde Gaz Sancısı Belirtileri

bebeklerde gaz problemi
  • Bebeklerin gaz sancısı olduğunda, emme ve uyku düzenleri farklılık gösterir. Örneğin; Sağlıklı bir bebeğin her 3 saatte bir on dakika sürmek üzere her iki memeyi de emmesi beklenir ve emmenin ardından 2-3 saatlik derin bir uyku hâli belirir. Ancak bu durum gazlı bebeklerde değişir ve bebek huzursuz olduğu için sürekli ıkınır. Aynı zamanda sancı çektiği için de ağlayarak dışa vurur.
  • Bebeğin karın bölgesinde oluşan şişlik, sertlik ve kabızlık da gaz sancısını gösteren belirtilerdendir.
  • Gaz sancısı çeken bebeklerde fiziksel işaretlerden bazıları da kızarma, ağlama, dizlerini karın bölgesine çekme yumruklarını sıkma gibi belirtilerdir.
  • Birçok anne bebeği her ağladığında emzirmeyi çözüm olarak görür. Ancak, bebek karnı doyduktan sonra tekrar beslenirse reflü problemi yaşanabilir ve karnı fazla dolu olduğu için uykuya dalma hâli güçleşebilir.
  • Bebek, daha fazla süt tükettiğinde fazladan kilo, reflü, gaz, uykusuzluk ve huzursuzluk problemleri yaşarken, anne de sürekli üretimde bulunan göğüslerin iltihaplanması ve göğüs ucu gibi problemler yaşayabilir.

Gaz problemi ne zaman biter ?

yenidoğan da gaz sorunu

Bebeklerin gaz sancıları gelişim sürecine bağlı olarak şekillenmektedir. Ortalama olarak bebeklerde gaz sancıları 12- 14 hafta kadar sürebiliyor. Bazı özel durumlarda bu süre 18 haftaya kadar uzadığı da gözlemlenmektedir. Bebeklerde 14. hafta sonrasında şiddetli gaz sancısı yaşandığında bir uzmana gösterilmesi önerilmektedir. Ayrıca anne sütünü erken bırakan veya ek besine erken başlayan bebeklerde gaz sancısı görülme süresi daha uzun olabilir.

Gaz problemi oluşmaması için ne yapılmalı ?

1- Bebeği sık sık ve az az beslemeye dikkat edin.

2- Bebeğe verilecek biberonun içindeki havayı boşaltmalısınız. Bu konuda emzik size yardımcı olabilir.

3- Bebeği emzirirken gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalısınız.

4- Beslenme sonrası bebeği dik olarak (yaklaşık 45 derecelik bir açıyla) yarım saat kadar oturur pozisyonda tutmaya özen göstermelisiniz.

5- Emzirdikten yarım saat sonra bebeğinizin karın kısmına masaj yapmak size oldukça yardımcı olacaktır.

6- Beslenmeden sonra bebeğinizin sırtını dairesel şekillerle sıvazlayarak gazının daha rahat çıkmasına yardımcı olabilirsiniz.

7- Bebeğinizin biberonu boş bir şekilde emmemesi de gaz problemini engelleyen faktörlerden biridir.

8- Gazı bir türlü çıkmayan bebeklere, karın bölgesine ılık havlu koymak veya ılık bir duş aldırmak fayda sağlayacaktır.

* Gaz sancısını engellemek için vermiş olduğumuz yöntemler yeterli gelmezse bitkisel yöntemleri tercih edebilirsiniz.

Gaz Problemine Bitkisel Çözümler

doğal çözümler

– Kimyon

Birçok gaz ilacının içerisinde de yer alan kimyon, gaz sancısı için bebeklerde kullanılabilir. Ayrıca kimyonun mide asit seviyesini düzenlemekte, hazmı kolaylaştırmada ve demir eksikliğine de iyi geldiği bilinmektedir. Kemik dokusunu güçlendiren etkileri ve içerdiği vitaminler sebebiyle de kimyonun bebeklerde kullanılmasında herhangi bir sakınca görülmemektedir.

1 çay kaşığı kimyon, 1 bardak sıcak suda demlendikten sonra süzülerek bebeğe sabah ve akşam 1’er çay kaşığı olmak üzere içirilmelidir.

– Rezene

Rezene bebeklerin daha rahat bir sindirim yaşamasını sağlamaktadır. Aynı zamanda bebeklerin daha rahat uyumaları için faydalı bir baharattır. Her ne kadar kullanılması önerilmese de 40 günü geçen bebeklerde az miktarda demlenen rezene, huzursuzluk durumunda günde en fazla bir çay kaşığı olarak bebeğe verilebilir.

– Anason

Anason bitkisi yetişkinlerin gaz sancısına çözüm olduğu kadar bebeklerde de oldukça etkilidir. Bebeklerde anason kullanımı, genellikle annenin içip sütten bebeğe geçmesi yönünde tavsiye edilmektedir. Ancak gerektiğinde on adet anason tohumu, bir bardak sıcak suda demlenmeye bırakılır. Demlenen anason çayı, günlük 4-5 çay kaşığını aşmayacak dozlarda bebeğe de içirilebilir. Gaz probleminde oldukça etkili olan Anason çayı ile ilgili detaylı bilgiye linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. https://www.gebelikhaftam.com/bebeklerde-anason-cayi/

– Elma Sirkesi

Bebeklerde gaz sancısına iyi gelen doğal yöntemlerden birisi de elma sirkesidir. Su içmeye başlayan bebeğinizin suyuna bir iki damla damlatılan sirke, gaz oluşumunu engellemeye yardımcı olacaktır.

– Çörek Otu

Bebeklerde gaz sancısını gidermekte kullanılan bir diğer yöntem ise çörek otudur. 1 çay kaşığı çörek otunu bir bardak suda içerisine bir adet hurma atarak kaynatın. Daha sonra ılındığında, 1 çay kaşığı olacak şekilde bebeğinize içirebilirsiniz.