Bebeklerde Topuk Kanı Taraması

  • 1 Beğeni (1 beğeni: 1,00 out of 1)
    Loading...

Topuk kanı taraması nedir ?

Doğumdan sonra rutin olarak bebeklerde işitme, görme, inmemiş testis, kalça çıkıklığı gibi bir takım taramalar yapılmaktadır. Bu taramalardan biri de topuk kanı taramasıdır. Yeni doğan bebeğinizdeki genetik veya metabolizma ile alakalı rahatsızlıkların belirlenmesi için mutlaka yapılması gereken taramalardan biridir.

Zekâ testi olarak da bilinen, genellikle doğumdan sonraki 3 gün içerisinde bebeğin topuğundan bir miktar kan alınması işlemiyle gerçekleştirilen bu test ile pek çok kalıtımsal ve gelişimsel hastalıklar tespit edilerek erken tedavi ile hastalığın önüne geçilebilir.

Topuk kanı taraması ne zaman yapılmalıdır ?

Bebeklerde Ayak Tabanı Masajı
yeni doğan topuk kanı

Normal koşullarda en uygun zaman bebek doğduktan 24-72 saat içinde testin yapılması ve bu sürenin 7 günü geçmemesidir. Kalıtsal ve metabolik hastalıkların belirlenebilmesi için bebeğin en az 24 saat boyunca beslenmiş olması gerekir.

Bebeğin topuk kanı taraması, doğumdan sonra 24 saat içinde alındıysa bebek 1 veya 2 haftalık olduğunda tekrar kan taraması yapılmalıdır. Ancak erken doğum olduysa veya farklı bir sebepten dolayı bebeğe topuk kanı taraması yapılamadıysa, doğumdan bir hafta sonra mutlaka bu tarama gerçekleştirilmelidir.

2. Topuk taraması neden yapılır ?

topuk kanı taraması

Panik yapmanızı gerektirecek bir durum yok ! 2. topuk kanı taraması bebekte bir problem olduğunu göstermez. Çoğu zaman bu sebepler;

  • Kanın 24 saatten önce alınması,
  • Bebeğin ilk kanı alındığında yeterli beslenmemiş olması,
  • Bebeğine antibiyotik verilmesi,
  • Erken doğum gibi durumlarda, sonucu kesinleştirmek için 2. topuk kanı alınması gibi durumlardır.

Topuk kanı taraması nasıl yapılır ?

Bebeğin topuğundan iğne yardımıyla, maksimum 2,5 mm açılan küçük bir delikten çıkan kanla yapılır. Kanın az gelmesi durumunda bebeğin topuğunun hafifçe sıkılmasının bir mahsuru yoktur.

Alınan 2-3 damla kan, özel bir kağıda emdirilir. Bu kağıt üzerinde bulunan halkalar kan ile doldurulur. Ardında anne ve babanın bilgileriyle beraber hazır hale getirilip laboratuvara götürülür ve kan incelenir.

Topuk Kanı Değerleri

bebeklerde topuk kanı taraması

Tüm ailelerin endişe ettiği kısım bu taramanın sonuçlarının nasıl olacağıdır. Sonuçlar genellikle üç hafta içinde belli olur. Ancak bebeğin kanında herhangi bir problemle karşılaşılmazsa aileler aranmamaktadır.

Eğer şüpheli bir durumla karşılaşılırsa veya pozitif çıkan bir değer varsa aile aranıp tekrar kan verilmesi istenir. Tarama tekrarlandığında sonuç yine pozitif çıkarsa duruma göre tedavi yöntemi belirlenir ve aile onayı ile tedaviye başlanır.