9 Soruda Devam Sütü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

9 soruda devam sütü hakkında bilinmesi gerekenler tek tek sıralandı. Tüm annelerimize 0-6 aylık dönemde bebeğin mutlak tüketmesi gereken anne sütünün önemini her yazımızda belirtiyoruz. Bebekler için en ideal besin tabi ki anne sütüdür. Ancak belirli bir dönem sonra bebek büyüyüp geliştiği için anne sütü yetersiz kalabiliyor. Bu gibi durumlarda annelerin yardımına devam sütü koşuyor. Peki nedir bu devam sütü ? İşte 9 soruda devam sütü hakkında bilinmesi gerekenler…

1- Devam sütü nedir ?

Devam sütü bebeğin beslenme ihtiyacını anne sütünün sağladığı faydalara benzer şekilde destekleyen bir besindir. Organik sütler içerisine bazı maddelerin eklenmesiyle ya da çıkarılmasıyla oluşmaktadır. Bebeğin ihtiyaç duyduğu tüm protein, vitamin ve mineralleri fazlasıyla karşılamaktadır. Devam sütü toz halinde veya içmeye hazır şekilde satılmaktadır. Aynı zamanda üretilirken ham madde seçiminden itibaren çok sık denetimlere ve kurallara tabi tutulduğu için güvenilirdir.

2- Devam sütünün içinde ne var ?

devam sütü hakkında bilinmesi gerekenler

Bebek anne sütü ile beslenirken aldığı karbonhidrat, protein, yağ vb. vitamin ve minerallerin hepsini yasal olarak devam sütünün içeriğinde bulundurmak zorunludur. Zorunlu tutulan vitamin ve minerallerin amacı anne sütünün faydasını birebir taklit etmektir. Bunlar haricinde yasal olarak zorunlu tutulmayan ancak bebek için oldukça faydalı bileşenler de vardır. Örneğin prebiyotik, probiyotik, balık yağı bebek gelişimi için oldukça faydalı ancak zorunlu tutulmayan bileşenlerdir. Hepsinde bulunmasa da bazı devam sütlerinde bu bileşenler bulunmaktadır. Bu sebeple devam sütüne başlarken bebeğinizin ihtiyaçlarını göz önüne alarak içeriğini incelemeli ve öyle almanızı öneririz.

3- Anne sütü ve devam sütü arasındaki fark nedir ?

Devam sütü her ne kadar anne sütüne benzer olarak üretilse de içeriği tamamen aynı değildir. Aralarındaki en belirgin fark sindirim sistemi etkisidir. Anne sütünün devam sütüne göre sindirimi daha kolaydır. Bunun sebebi devam sütünün içinde bulunan peynir alt suyu ve kazein proteinleridir. Kazein proteinleri tüm sütlerin içinde bulunur ancak anne sütüne kıyasla devam sütlerinde daha fazla bulunmaktadır. Bu sebeple anne sütü daha kolay sindirilirken devam sütüne bu proteinin fazla olması sindirim zamanını uzatmaktadır.

Devam sütleri ne kadar anne sütüyle aynı değerde üretilmeye çalışsa da anne sütünün tüm faydalarını taşıyamaz. Ancak anne sütünden sonra ihtiyaç halinde en tercih edilebilecek takviye gıda devam sütüdür.

4- Devam sütü koruyucu içerir mi ?

devam sütü

Devam sütlerinin koruyuculuğu eski yöntemlerle sağlanıyor diyebiliriz. Bu yöntem kısaca kurutup toz haline getirme işlemidir. Türk Gıda Kodeksi ‘ne göre devam sütlerinin koruyucu içermesi kesinlikle yasaktır. Hatta kullanımı daha güvenli olsun diye hava almayan ambalajlar içinde satılmaktadır. Bu sebeple devam sütlerini son kullanma tarihlerine kadar güvenle tüketebilirsiniz.

5- Devam sütüne ne zaman başlanmalı ?

Bu konuda annelerimize ilk tavsiyemiz kesinlikle doktor kontrolü ile devam sütüne başlamalarıdır. Bilindiği üzere annelerde ” sütüm bebeğime yetmiyor ” düşüncesidir. Bu durum tam tersi olabilir. Önce doktorunuz bebeğinizin boy kilo vb. muayenesinden sonra sütünüzün yetip yetmediğini kontrol etmesi gerekmektedir. Doktorunuz ilk 0-6 aylık döneme göre bebeğinizin gelişimi normal dediyse devam sütünü kullanmanız şuan için erken olabilir. 6 aydan sonra katı gıdalara da yavaş yavaş geçildiği için bebeğinizin ihtiyaçları artacaktır ve bu durumda devam sütüne geçebilirsiniz.

Bu durumda dikkat edilmesi gereken durum devam sütlerinde bulunan inek sütüdür. Bazı bebeklerin inek sütüne karşı alerjik durumları söz konusu olabiliyor. Bebekler bu dönemde çok hassas olduğu için inek sütü kullanımı uzmanlar tarafından 8 aydan önce tavsiye edilmez.

6- Devam sütü kullanımı nasıl olmalı ?

devam sütü ve beslenme
  • 6. ayını bitiren bebekler, doktor kontrolünde devam sütüne geçebilir..
  • 6-8 aylık bebeklerde devam sütü günde 4 öğüne kadar kullanabilir.
  • Devam sütü kullanma saatleri çok önemli olamasa da yine de gece kullanılması pek tavsiye edilmez.
  • Devam sütü 3 yaşa kadar kullanılabilir.
  • Devam sütlerini farklı şekillerde de kullanabilirsiniz. Örneğin; çorbalara eklemek ya da devam sütünden yoğurt yapmak bu yöntemlerden birkaçıdır.
  • Formül mama kullanarak hazırlanan devam sütü 1 saat içinde tüketilmelidir.
  • Formül mama hazırlarken kullanılan suyun kaynamış, ılımış ve temiz olmasına özen gösterilmelidir.
  • Devam sütleri kullanıma hazır üretildiği için tüketim tarihleri kısadır. Bu sebeple 48 saat içinde tüketmeniz önerilmektedir.
  • Devam sütleri toz, hazır ve sıvı olarak 3 formda bulunur. Kullandığınız devam sütünün formuna göre saklama koşulları kutunun üzerinde bulunur. Bu saklama koşullarına uymaya dikkat edilmelidir.

7- Devam sütü organik olmalı mıdır ?

Bir devam sütünün organik olması anne sütüne en yakın olan anlamında değildir. Doğru devam sütünü kullanmak istiyorsanız anne sütünde olan tüm bileşenleri uygun miktarlarda bulundurup bulundurmadığına bakmalısınız. Örneğin balık yağı bebeklerin beyin gelişimi için çok önemlidir ve devam sütü alırken içerisinde balık yağı olması önerilir. Ancak bazı organik devam sütleri balık yağı içermez. Bu sebeple bir devam sütünün organik olması şart ya da çok önemli bir kriter değildir.

8- Devam sütü gaz veya kabızlık yapar mı ?

Devam sütlerinin direkt olarak gaz ya da kabızlığa neden olduğunu söylemek mümkün değil. Ancak ilk aylarda bebeklerin sindirim sistemi tam gelişmemiş olabiliyor ve devam sütlerinin sindirimi anne sütüne göre biraz daha uzun sürdüğünü yazımızın başında belirtmiştik. Bu sebeple gaz sancısına veya kabızlığa nadir de olsa rastlanabiliyor. Aynı zamanda kolik gaz problemi olan bebekler için özel üretilen devam sütleri de bulunmaktadır. Bebeklerinizde gaz problemi varsa bıraktığımız linke işinize yarayabilir. https://www.gebelikhaftam.com/bebeklerde-gaz-problemi-ve-bitkisel-yontemler/

9- Devam sütü alan bebek anne sütünü bırakır mı ?

Devam sütünü takviye gıda olarak düşünmelisiniz. Yani bebek anne sütüyle doymadığı zaman devam sütünü kullanmalısınız. Bebeğin emzirme döneminde devam sütü kullanması anne sütünü bıraktırmaz. Bundan dolayı içiniz rahat olabilir. Aynı zamanda bazı anneler bahsettiğimiz üzere bebek doysa da ‘‘sütüm yetmiyor ”gibi düşüncelere kapılabilir. Bıraktığımız linke tıklayarak ” anne sütünün yeterli olduğunu nasıl anlarım ?” yazımızı okuyup daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. https://www.gebelikhaftam.com/anne-sutunun-yeterli-oldugunu-nasil-anlarim/