Yumurtlama (Ovulasyon) Dönemi Testi

Ovulasyon Testi
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Yumurtlama (Ovulasyon) Testi

Kadınlarda yumurtalıklardan yumurta atılmasına ovulasyon adı verilir. Yumurtlama dönemi hesaplama Ovulasyonun genellikle adet günlerinin ortasına denk gelen 11 ila 16. günler arasında olduğu söylenmekle beraber, tıbben 14. gün kabul edilmektedir. Bu günler de hamile kalma olasılığınızın en yüksek olduğu günlerdir. Ancak her kadının doğru yumurtlama gününü tutturabilmesi her zaman mümkün olmayabilir. Öte yandan gebe kalmak isteyen bir kadının ise bu günleri hesaplayıp, oluşan hormon değişiklikleri sebebiyle, eşiyle tam da bu günlerde cinsel ilişkiye girmesi gerekir. İşte ovulasyon testi tam da bu noktada kadınlara yardımcı olmaktadır.

LH ve Ovulasyon Testi Uygulaması

Ovülasyon testinin çalışma sistemi LH adı verilen hormonun seviyesin tespit ederek işler. LH-piki olarak isim verilen ani ve hızlı hormon yükselişi, takip eden 24 ila 36 saat içinde yumurtlamanın yani ovülasyonun gerçekleşeceğinin habercisidir. LH-pikini takip eden bu süre diliminde cinsel ilişki olduğunda hamile kalma olasılığı en yüksek düzeyde olacaktır.

Ovülasyon testini yaparken, en önemli nokta adet siklusunuzu biliyor olmanızdır. Adet siklusu, menstrasyonunuzun ilk günü ile bir sonraki mens döneminizin başlangıcı arasında geçen zamana verilen isimdir. Elbette her kadının adet siklusu düzenli değildir. Hatta Türkiye ortalamasına bakıldığında kadınların %60’ında düzensiz adet şikayetleri olduğu görülür. Bu durumda, yani düzensiz menslerde, ovülasyon testi için son üç ay içindeki en kısa siklusu seçmek gerekir. Örneğin, 25 günde bir adet oluyorsanız, son mensinizin başlangıcından itibaren sayın ve dokuzuncu güne denk gelen günde ovülasyon testini yapın. Siklusunuzun 28 gün olduğunu hesaplamışsanız, bu durumda ovülasyon testi için en doğru gün 12. gün olacaktır. Bu testi uyguladığınız zaman sonuç hemen pozitif çıkmayabilir. O yüzden pozitif sonucu yani ovülasyon (yumurtlama) işaretini görene kadar her gün yeni bir test uygulamaya devam edin.

Ovülasyon (yumurtlama) testleri HPT adı verilen ve eve uygulanan gebelik testlerine benzer bir sistemle çalışır. Bir kaba yaptığınız idrardan beş damlayı, idrar pipeti ile test çubuğuna aktarın ve tıpkı HPT’de olduğu gibi beş dakika bekleyin. Test çizgisiyle kontrol çizgisi birbirine eşitse ya da test çizgisi kontrol çizgisinden daha yoğunsa hamile kalmak için en uygun zamanınız demektir. Test çizgisi görünmüyorsa ya da kontrol çizgisinden daha silik durumdaysa henüz hamile kalmak için doğru zaman gelmemiş demektir.

Tıpkı ev tipi gebelik testlerinde olduğu gibi ovülasyon testlerinde de uygulamadan beş dakika sonra sonucu görmek mümkündür. Eğer test sonucunda pozitif bir veri varsa sorun yok ancak test sonucu negatif çıkmışsa beş dakikalık bekleme süresinden sonra test sonucu pozitife dönebilir. Ancak bu değişim ciddiye alınmamalıdır. İlk bekleme süresi olan beş dakikada ortaya çıkan veriler doğru ve geçerlidir.

Eğer sonuç pozitifse…

Ovülasyon testinizin sonucu pozitif çıkmışsa, bu sonucu aldıktan hemen sonra ilişkiye girmeniz tavsiye edilir. Çünkü, LH-piki denen bu bulguyu takip eden 24-36 saat içinde hamile kalma olasılığı en yüksektir. Spermin hayatta kalma süresinin 72 saat olduğunu düşündüğümüzde bu zaman dilimine, testin yapılmasından önceki 24 saati katmak da mümkündür. Dolayısıyla testten 24 saat önce ilişkiye girilmişse de gebelik olasılığı yüksektir.

Tüm bunların yanında unutulmaması gereken bir diğer nokta da şudur: Eğer düzenli kullandığınız ilaçlar varsa, bu ilaçlar da ovülasyon testinin sonucunu etkileyebilir.Özellikle hormon ilaçları bunların başında gelirken, antibiyotik, ağrı kesici gibi ilaçlar böyle bir etki yapmaz. Ancak kısırlıkla ilgili sorunlarınız varsa ve bununla ilgili bir tedavi görüyorsanız, ovülasyon testini kullanmadan önce mutlaka hekiminize danışmalısınız.

Yumurtlama dönemi hesaplama:  http://www.anneleronline.com/yumurtlama-donemi-hesaplama