Yumurta Donasyonu Nedir?

  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Günümüz dünyasında çocuk sahibi olamayan veya belirli bir yaştan sonra çocuk sahibi olma umudunu yitiren onlarca insan vardır. Yeni bir yöntem olarak geliştirilen yumurta donasyonu sayesinde ileri yaşta çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere yeni bir umut kaynağı doğmuştur. Yumurta donasyonu artık yumurta üretemeyen ya da menopoz döneminde olan kadınlara uygulanan; genç, sağlıklı ve doğurganlığı test edilmiş kadınların verici (donör) olarak kullanıldığı bir yumurta nakil işlemidir. Bu nakledilen yumurtalar sayesinde kadınlar kendi eşlerinin spermlerinin döllenmesi nihayetinde çocuk sahibi olabilmektedir. Yumurta donasyonu bir çeşit tüp bebek uygulamasıdır.

Yumurta Donasyonu Kimler İçin Uygulanabilir?

Genellikle 40’lı yaşlarını geçmiş ve menopoz dönemine girmiş kadınlara uygulanan bu işlem, defalarca tüp bebek yöntemlerini denemiş ve başarısız sonuçlar elde etmiş olan çiftler üzerinde de uygulanabilmektedir. Ayrıca genç yaşta genetik bir sorundan dolayı oluşan yumurtalık sorunları yaşayan, yumurtalıkları alınmış, kromozomal bozukluklar nedeni ile defalarca düşük yapmış olan kadınlar için de bu yöntemin uygulanabilirliği söz konusudur.

Yumurta Donasyonu İçin Uygun Donör Nasıl Belirlenir?

Yumurta donasyonu için donörde aşağıdaki özelliklerin bulunması gerekmektedir.

  1. Donörün 20-30 yaş arasında sağlıklı bir birey olması gereklidir.
  2. Daha önce çocuk doğurmuş ya da doğurganlığı test edilmiş bireyler donör olabilmektedir.
  3. Donörün herhangi kalıtsal bir hastalığı olmaması bonus veren rulet siteleri tercih edilmelidir. (zekâ geriliği, kanser hikâyeleri gibi)
  4. Kan grupları ve Rh faktörleri saptanarak donörler belirlenmelidir.
  5. Enfeksiyonel hastalık (AIDS, hepatit B, sifiliz, klamidya gibi) taraması yapılmış ve orak hücreli anemi ve talesemi gibi etnik kökenli hastalıkların araştırmalarının yapılmış olması gerekmektedir.
  6. Zorunluluk taşımasa da çiftin genetik görünüşüne benzer (saç rengi, göz rengi veya ten rengi gibi) tipte donörler seçilmektedir.

Yumurta Donasyonu İşlemleri Nelerdir?

Yumurta donasyonu işlemleri tüp bebek işlemleri ile neredeyse aynıdır. Ancak yumurta donasyonunda yumurta gelişimi için ilaç tedavisi uygulamak yerine rahmin hamilelik için hazırlanmasında rol oynayan ilaç tedavileri tercih edilir. Bu tedavi donör ile anne adayında paralel olarak uygulanmaktadır. Yumurta donasyonu işlemleri birden fazla aşamadan oluşur. Bu aşamalar aşağıda kısaca açıklanmaktadır.

  • Nakil işleminden önce donörün ve anne adayının üzerinde hormon testleri, genetik hastalık testleri gibi gerekli testler yapılır. Donörün uygunluğu test edildikten sonra nakil işlemleri başlatılır.
  • Anne rahmini gebeliğe hazırlamak amacı ile ilaç tedavisi ile başlanır. Bu ilaçların dozajı ise anne adayının adet görüp görmeme durumuna bağlı olarak farklılık gösterebilir.
  • Aynı zamanda donöre de yumurta artırıcı ilaç desteği sağlanır. Bu ilaçlar 7-12 gün kullanılmaktadır.
  • Yumurta çapları 18-20 mm boyutlarına ulaştığı zaman çatlama iğnesi yapılarak yumurtalar anestezi ile toplanır.
  • Yumurta toplamasının yapıldığı gün erkek bireyden alınan en iyi sperm numunesi ile dölleme işlemi gerçekleştirilir.
  • Döllenme işleminin 4. Günü en iyi şekilde gelişmiş 3 embriyo anne adayına ağrısız ve basit bir işlemle transfer edilir.
  • Bu transferin ardından 12 gün sonrasında gebelik testi yapılarak nakil işlemlerine son verilir.

Yumurta donasyonunda başarı yüzdesi spermin ve yumurtanın kalitesine bağlı olarak farklılık gösterebilir ancak çocuk sahibi olabilme şansı oldukça yüksektir

OKUYUCU YORUMLARI

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.