Laparoskopik Myomektomi

Laparoskopik Myomektomi
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Laparoskopik Myomektomi Nedir?

Rahim içinde oluşan myomlar, adet düzensizlikleri, ağrı, bası ve sık idrara çıkma gibi belirtilerle kendini belli eder ve kısırlıktan rahmin alınmasına kadar uzayan sorunlara neden olabilir. Cerrahi müdahale olmaksızın,kesin tedavisi mümkün olmayan myomlar özellikle son yıllarda laparoskopik myomektomi yöntemi ile alınıyor ve hasta çok kısa süre içinde şikayetlerinden kurtularak normal yaşamına geri dönebiliyor.

Ailesinde myom hikayesi olan kadınlarda çok daha fazla görülem myomlar, üreme çağındaki kadınlarda %15-20 arasında görülür. Varolan myomlar ise gebelikte salgılanan yüksek östrojen düzeyine bağlı olarak daha da büyüyerek fetusu iter ve tekrarlayan düşüklere neden olur. Bunun tam tersi olarak da menopoz döneminde azalan östrojen hormonuna bağlı olarak myomlar da azalıp küçülmektedir. Genel olarak iyi huylu kitleler olsalar da çok nadir olarak olsa kötü huylu bir sarkom olma olasılıkları da asla göz ardı edilmemelidir.

Myomların cerrahi müdahale ile alınması kararı verilirken hastanın durumu, zamanlama ve kullanılacak yöntem önem kazanır. Eğer myom, bir bası ya da kanamaya neden olmuyor, köt huylu olma şüphesi de taşımıyorsa ameliyat gerekli olmayabilir. Ancak aşırı kanamaya sebep olan, bebeğin rahme yerleşmesini engelleyen,mesaneye ya da barsağa bası yapıp buna bağlı olarak ağrılara neden olan myomlar ise operasyonla alınmalıdır.

Yapılacak ameliyatın yöntem seçiminde hastanın yaşı önem kazanır. Eğer hasta ileri yaşlardaysa, kendisine menopoz döneminde myomun büyümesinin normal yollarla durabileceği anlatılır ve ameliyat ertelemesi tavsiye edilebilir.Eğer hasta genç yaştaysa, uterusun yani rahmin korunması için minimize edilmi bir giriş açılarak yapılan laparoskopik myomektomi yani myomun kapalı bir ameliyet yapılarak alınması yöntemi kullanılması uygun olur. Bu ameliyata karar verildiğinde, en çok önem kazanan nokta, ameliyatı yapacak olan hekimin, endoskopik ameliyetler konusunda yeterince tecrübeli olmasıdır.

Laparoskopik miyom ameliyatı üç ana bölümden meydana gelir:

Birinci bölüm, myomun ayrılması ve bu amaçla myoma ulaşmak için rahim duvarına yapılan kesinin açılmasıdır.Sonrasında myom, yatağından traksiyon- kontraksiyon yöntemleri kullanılarak çıkarılır.

İkinci bölüm, myom yatağının onarılmasıdır. Myomun çıkarılmasının ardından rahim duvarında açılmış olan kesi hattı iki kat ya da gerekliyse üç kat olarak tamir edilir.

Üçüncü bölüm ise myomun morselasyonu yani parçalanarak batın dışına alınmasıdır. Karın boşluğuna alınan myomlar, karın duvarından içeri sokulan morselasyon cihazları ile küçültülür ve rahim dışına alınır. Bir başka yöntem de vajinanın arka duvarından karın boşluğuna girilerek myomu parçalamadan tek parça halinde çıkarılmasıdır.

Myomların ilaçla tedavisi genç yaştaki hastalara önerilmez. Bunun en önemli nedeni kullanılan ilaçların yumurtalık ve endometrium adı verilen rahim iç zarına verdiği zarardır.Bu ilaçlar, östrojeni baskılayıcı niteliklerinden dolayı sadece menopoza yakın yaşlarda kullanılmaktadır. Genç hastalar için ise tek alternatif cerrahi müdahaledir. Bu durumda da laparoskopik myomektomi yöntemi, çok daha az ağrı, yaklaşık 5 mm kadar olan küçük dikiş izi, çok daha az kan kaybı ve normal hayata çok daha erken dönüş sağlama noktasında sahip olduğu avantajlarla en çok tercih edilen yöntemdir. Hemen hemen tüm vakalarda laparoskopik myomektomi uygulanabilmektedir. Bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından konuln myom teşhisine sahip olmuş kadınlar, cerrahi bir girişim öncesinde, seçtikleri kadın hastalıkları ve doğum uzmanı hekimin, bu tip sağlık sorunlarına yaklaşımda minimal invaziv yöntemler yani laparoskopi kullandığından emin olmalıdır. Hatta kendilerini daha iyi hissetmek için hekimin daha önce yaptığı endoskopik girişimlerin görüntülerini de izlemelerini tavsiye ederiz.