Doğumun Yaklaştığı Nasıl Anlaşılır ?

  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

9 ay 10 gün yani yaklaşık olarak 40 hafta olan hamilelik sürecinde doğumun yaklaştığını gösteren bazı belirtiler vardır. Bu belirtiler bazen günlük sıradan gebelik sancılarıyla karıştırılabilir. Peki bu 2 sancı türünü birbirinden ayıran özellikler nelerdir ? Doğumun başladığını nasıl anlarız? Doğum başladığında ne yapılmalıdır ? Doğum Hamilelik sürecinde akla gelen soruları derledik ve sizin için cevapladık.

Doğumun yaklaştığını nasıl anlarız ?

yenidoğan

Gebelik sürecinde bebek büyüdükçe annenin göğüs kafesi üzerindeki baskı artar ve anne daha zor nefes almaya başlar. Doğumun yaklaştığı haftada bebek doğum kanalına doğru bulunduğu noktadan yerini değiştirir. Bu yer değişimiyle göğüs kafesindeki baskı azalır ve anne doğum zamanı yaklaştıkça daha rahat nefes almaya başlar.   

Doğum zamanı yaklaştığında rahim ağzını tıkayan mukus tıkacı rahmin yumuşamasına bağlı olarak düşer ve anneden bir akıntı gelmeye başlar.

Diğer belirtilerden olan Braxton-Hicks kasılmaları başlar. Annede küçük ve düzensiz olan sancılar 35. haftadan itibaren düzenli ve seyrek olarak gelmeye başlar. Doğum zamanı yaklaştıkça bu sancılar şiddetlenir ve süresi uzar.

Düzenli rahim kasılmaları da en belirgin işaretlerdendir. Başlangıçta bu erken kasılmalar kramp ya da bel ağrısı gibi hissedilir. 20 ila 30 dakika aralıklarla olan kasılmalar 3 veya 5 dakikaya iner.

Bebeğin doğum kanalına ilerlemiş olması sıklıkla tuvalete gitme hissini arttırır. Bu belirtiyle de doğumun yaklaşmış olduğunu anlayabilirsiniz.

Sancısız olan en belirgin özellik ise su gelmesi olarak adlandırılan aşamadır. Kasılmalar sonucunda yırtılan kesedeki su annenin vücudundan dışarı atılır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, bazen sancılar başlamadan annenin kesesi delinebilir ve sürekli bir ıslaklık olabilir.

Doğum işaretleriyle karıştırılan benzer durumlar nelerdir ?

küçük el

En çok karıştırılan durumlardan biri, yalancı sancıların gerçek sancılarla karıştırılma durumdur. Gerçek doğum sancısında olan kasılmalar düzenlidir. Sancılar gittikçe sıklaşır ve süresi uzar.

Kasılma durumu önce sırtın alt bölümünde hissedilir, daha sonra ön ve alt kısımlar, son olarak da kasığa yayılır. Yürüme, yatma ya da farklı bir pozisyon değişikliği sırasında kasılmalarda azalma veya durma yaşanmaz. Yalancı sancılarda bu durumlara rastlanmaz.

En sık yaşanılan durum idrar kaçırmanın su gelmesi ile karıştırılmasıdır. İdrar kaçırma tek seferliktir. Ancak su sürekli akar. Suyunuzun gelmesinde büyük miktarda vücudunuzdan sıvı boşalır, idrar kaçırmanız durumunda akan sıvı daha azdır.

Doğum başladığında ne yapmalıyız ?

Öncelikle sakinliğini korumalı ve tehlikeli bir durum var mı (kanama-şiddetli ve daimi ağrı ve su gelmesi), tespit etmelidir. Bunlardan herhangi biri yoksa telaşa kapılmadan hareket etmeli ve doktorunu veya belirlediği hastaneyi aramalıdır. Daha önce bebek ve doğum için hazırladığı çantayı alıp dikkatli bir şekilde hastaneye gitmelidir.

Sancı başladığında, kanama veya çok şiddetli bir ağrı yoksa ambulansın aranmasına gerek yoktur.