Gebelikte Beslenme

  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebelikte Beslenme Önerileri

Bir anne adayının gebeliği süresince dengeli, doğru ve sağlıklı beslenmesi hem kendi sağlığı hem de bebeğinin sağlıkla dünyaya gelmesi açısından çok büyük önem taşır. Bir kadının gebeliği boyunca tüm besin maddelerine olan günlük ihtiyaçç miktarı artar ve bu ihtiyaçlar tek taraflı beslenme ile karşılanamaz. Dolayısıyla gebelikte tek taraflı beslenme gebelikte uygun değildir. Aksine protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineraller açısından doğru planlanmış bir beslenme sağlanmalıdır. Gebe bir kadının günlük kalori ihtiyacı artar, bu da bir gebenin günlük ortalama 2300 kalori alması gerektiği anlamına gelir.

Dengeli ve sağlıklı bir beslenme ile beraber, besin maddelerinden alınması anne adayı için yeterli olmayan bazı desteklerin de ilaç olarak alınması sağlıklı bir gebelik için gereklidir. Bunlar arasında demir ve folik asit en başta yer alır. Bunun yanında, anne adaylarının günlük olarak multivitamin prepartlarını kullanması da hekim tarafından tavsiye edilir.

Söz konusu beslenme olduğunda, bu sürecin sağlıklı yönetebilmesi adına anne adayının kilo takibi yapılması şarttır. Her kadın için geçerli olan belli bir ortalama vermek mümkün olmasa da genel olarak, ilk üç ayda ortalama 0,5-1 kg, sonraki dönemlerde ise ayda ortalama 1.5-2.0 kilo alınması beklenebilir.

Gebelikte Tüketilmesi Gereken Besin Türleri ve Kaynakları

Protein kaynakları: İnsanlar için temel yapı taşı olan proteinin gebelikteki önemi çok daha büyüktür. Bir anne adayının günlük beslenme planında mutlaka protein kaynakları bulunmalıdır. Protein hayvansal ve bitkisel olmak üzere ikiye ayrılır. Gebe bir kadın, her iki protein türünü de günlük olarak tüketmelidir. Ancak hayvansal protein kaynağı olan kırmızı eti tüketirken mümkün olan en yağsız yeri tercih edilmelidir. Bunun dışında tavuk, balık, mercimek, yumurta günlük protein ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz besinlerdir.

Kalsiyum kaynakları: Gebelikte yeterince alınması çok büyük önem taşıyan kalsiyum, bebeğin kemik gelişimi için anlamlıdır. Gebeliğiniz boyunca, normal şartlarda ihtiyaç duyduğunuz kalsiyu miktarının tam iki katına ihtiyacınız vardır. Kalsiyum kaynaklarının en değerlilerinden biri olan yoğurdu tüketirken yağsız olanları tercih etmenizde, mümkünse de ev yoğurdu tüketmenizde fayda vardır. Aynı şekilde süt tüketiminizde de yağ oranına dikkat etmelisiniz. Fazladan ortaya çıkan kalsiyum ihtiyacınızı gidermek için, süt, yağsız ya da yarım yağlı peynir, lor peyniri, taze badem tüketebilirsiniz.

C vitamini kaynakları: C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendiren ve hastalıklara direnci artıran güçlü bir faktördür. Taze sebze ve meyvelerden elde edebileceğiniz C vitamini vücutta depolanmaz. Bu sebeple her gün belli oranlarda C vitamini kaynağı tüketmek gereklidir. C vitamini aynı zamanda demirin bağırsaklarda emilimini de hızlandırır ve kolaylaştırır. En zengin C vitamini kaynakları, kırmızı ve yeşil biber,domates,lahana, greyfurt,portakal, mandalina ve çilektir.

Demir kaynakları: Bir anne adayının gebeliği boyunca hatta bebeğin doğumundan sonra kanda yeterli miktarda oksijenin dolaşıma girebilmesi için her zaman olduğundan daha fazla demire ihtiyaç duyar.Hayvansal gıdalardan alınan demirin emilimi daha kolay olur ancak demir eksikliğini gidermek için beslenme yeterli olmayacaktır. Bu sebeple artan ihtiyacı karşılamak için demir ilaçları kullanılmalıdır.

Folik asit kaynakları: Gebelikte folik asit kullanımı, bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişmesi çok büyük önem taşır. Özellikle ilk haftalarda folik asit alımı asla ihmal edilmemelidir. Folik asit de tıpkı C vitamini gibi vücutta depolanmaz, bu yüzden de her gün mutlaka alınmalıdır. Bunun yanında taze yeşil sebzeler de iyi bir folik asit kaynağıdır. Ancak pişirme işlemi sebebiyle içindeki folik asiti kaybedebilir. Bunu engellemek için taze yeşil sebzeleri çiğ ya da az haşlayarak tüketebilirsiniz.

Lif kaynakları: Lifli yani posalı gıdalar tüketmek, gebelikte en çok rastlanan problemlerin başında gelen kabızlığa karşı en iyi çözümdür. Her gün bol miktarda lifli gıda tüketmek kabızlık yaşamamak için önemlidir. Ancak kepekli besinler demir elimini azaltabileceğinden çok fazla tüketilmemelidir. Lif ihtiyacınızı bezelye, kuru yemiş, kuru meyve,esmer pirinçten karşılayabilirsiniz.