Laparoskopi Nedir?

Laparoskopi Nedir?
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Laparoskopi Hakkında

Laporoskopi terimi, kelime anlamı olarak karın içinin gözlenmesi anlamında kullanılır. Kadın hastalıkları ve kısırlığa yani infertiliteye neden olan problemlerin tanılanması ve tedavisi edilmesinde kullanılan küçük çaplı ve özel alet/ekipmanlarla ve de çok ince bir kamera ile karın içinin ve iç genital bölgenin gözlemlenebilmesini sağlayan bir yöntemdir.

Ne Zaman Yapılır?

İnfertilite (Kısırlık)

Kısırlık durumunda şu soruların cevaplarını verebilmek gerekir: Tüpler açık mı kıvrımlı mı? Yumurtalık ya da barsaklarda herhangi bir yapışıklık ya da anomali var mı? Rahim, tüp ya da overlerin durumu nasıl? Yumurtalık ya da rahimde herhangi bir kist var mı? Rahmin görünümü nasıl?

Dış gebeliğin teşhis edilerek güvenle çıkarılması için laparoskopi kullanılır.

Endometriozis

Rahim içini örten hücresel dokunun sarkarak,başka organa ve/veya organlara yayılması demek olan endometriozisin tanısı laparoskopi ile konulur. Bu tanı konulduğu anda da problemli dokular ‘yakılma’ adı verilen bir işlemle tedavi edilir. Bu sayede hem hastalığa tanı konmuş hem de beraberinde tedavisi yapılmış olur.

Yumurtalık kist ve tümörleri de laparoskopi ile alındığında yumurtalıklar zarar görmediği için hastanın doğurganlığı da korunmuş olur.

Rahim urlarının yani myomların boyutu ne olursa olsun,laparoskopi ile bu urlar rahatlıkla çıkarılabilir.

Rahmin alınması yani histerektomi laparoskopinin en çok kullanıldığı operasyondur.

Kısırlaştırma ya da sterilizasyon hastanın isteği doğrultusunda fallop tüplerinin bağlanması ve bu şekilde hastanın kısırlaştırılmasıdır ve bu operasyonda da laparoskopi kullanılır.

Kasıklarda Ağrı

Cinsel ilişki esnasında ya da sonrasında ortaya çıkan ağrıların sebebini araştırmak için laparoskopi kullanılır. Eğer karın içinde bir yapışıklık varsa ağrıya neden olacağı için bu yapışıklık açılır.

Aynı zamanda laparoskopi kanser taraması için de kullanılır.

Nasıl Yapılır?

Genel olarak adet kanaması bittikten sonra ve genel anestezi altında ve elbette ameliyathane şartları içinde yapılır. Hastanın göbeğinden bir iğne yardımıyla içeri girilir ve karnın içi karbondioksit gazı ile doldurulur. Bu gazın etkisiyle, karın içindeki organlar geriye doğru itilir ve laparoskop adı verilen kamera organlarda herhangi bir zarara yol açmadan yerine yerleştirilir.

Ne Kadar Sürer ?

Eğer laparoskopi, teşhis amaçlı yapılıyorsa, hastanın hazırlanması, ameliyathaneye alınması, uyutulması ve uyandırılması ile geçen toplam süre yaklaşık olarak 20 ila 30 dakika arasında sürer. Ancak tedavi amaçlı yapılan laparoskopilerde bu süre daha da uzun sürebilir, bazen saatler alabilir.

Avantajları

Laparoskopinin tartışmasız en büyük avantajı karnın açılmamasıdır. Bu sayede,

– Hastada büyük bir yara izi oluşmaz.

– Enfeksiyon riski çok düşüktür.

– Operasyon sonrası acı ya da ağrı çok azdır.

– Hasta çok daha çabuk iyileşir.

– Hastanede kalış süresi kısalır.

– Hastanın işe dönme süresi ortalama 7 ila 15 günü geçmez.

– Ayrıca, karın içi organlar orantılı olarak büyütülerek izlendiği için operasyonel kontrol çok daha başarılıdır. hakimiyet daha iyidir.Dokulara ve organlara çok az zarar verir. Yani koruyucu bir cerrahi yöntemdir.

Riskleri

– Hastaya verilen genel anestezi, zaman zaman çok kısa süreli olarak baş ağrısı, bulantı ve kusmaya neden olabilir.

– Cerrahi girişim sırasında karın içindek diğer organ ya da damarlar hasar görebilir. Bu durumda laparoskopiyi yapan hekimin bu yaralanmalara hemen müdahale ederek gerekli onarımları yapabilmesi gereklidir.

– Nadir de olsa ameliyatı takip eden günlerde yara etrafında iltihap oluşabilir.

Tüm bunlara ek olarak;

– Hastanın ateşi yükselmişse,

– Hasta, şiddetli karın ağrılarından şikayet ediyorsa,

– Hastada geçmeyen halsizlik ve/veya yorgunluk varsa,

– Hastanın bulantı ve kusma şikayetleri ortaya çıkmışsa, hiç vakit kaybedilmeden hemen hekime haber verilmelidir.

DOKTORUNUZA BAŞVURMANIZ GEREKEN ACİL OLMAYAN DURUMLAR:

Laparoskopi ve operasyon neticesi hakkında bilgi edinmek için,

Size belirtilen tarihte kontrol amacıyla, Doktorunuza başvurun!!!

LAPAROSKOPİDEN SONRA NELER YAPILIR ?

Diagnostik laparoskopiden çıktıktan sonra bir iki saat dinlenilir ve doktordan gerekli tavsiyeler alındıktan sonra evinize gidebilirsiniz. Anestezi uyku haline, ağrıya ve bulantıya neden olduğu durumlarda bir geceliğine müşahade altında tutulabilirsiniz.

LAPAROSKOPİ İÇİN NASIL BİR HAZIRLIK YAPALIM ?

Öncelikle hastanın klinikte muayene edilerek değerlendirilmesi ve laparoskopi için uygun olup olmadığına dair kara alınmalı. Bir gün önceden hastanın bağırsak hazırlığı yapılmalıdır. Hastanın bir gece önceden hafif birşeyler yedikten sonra operasyon saatine kadar herhangi bir şey yiyip içmemelidir (çay, kahve, su). Çünkü laparoskopi sırasında görüntüyü engellemek için karın içerisinde bulunan ince ve kalın bağırsakların boş olması gerekmektedir. Ayrıca hasta operasyon için hastaneye gelirken, ona operasyondan sonra eşlik edecek bir yakınıyla gelmesi uygundur.