28 Haftalık Gebelik

28 Haftalık Gebelik
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebelikte 28. Hafta

Doğuma her gün daha çok yaklaşırken hem anne hem de baba adayının son derece heyecanlı olması gayet normaldir. Anne adayının yaşadığı fiziksel değişimlerle beraber ruhsal değişimler ve elbette anne karnındaki bebeğin gelişimi de devam etmektedir.

28 haftalık gebelikte bebekte olan değişiklikler nelerdir?

Gebeliğin 28. haftasına kadar olan süre içinde fetusun beyin yüzeyi düzdü. Bu haftadan itibaren bebeğin beyin yüzeyinde minik çukurlar meydana çıkmaya başlar. Bu minik çukurların yanında aynı zamanda bebeğin beyin dokusunda artma oluşur. Gebeliğin 27. haftasında gözleri oluşan bebeğin, gebeliğin 28. haftasında ise kirpikleri ortaya çıkmıştır. Kirpikler ile birlikte bebeğin saçları da oluşmaya başlar. Anne karnında 28. haftasını yaşayan bir bebek artık düzenli bir şekilde uyuyup uyanmaktadır. Ancak bu uyku ve uyanıklık süreleri son derece kısa olur.Zaman zaman bebek, bu kısa süreli uykular sırasında rüya bile görebilir. Vücudunu kaplayan yağ miktarı her geçen gün artmaktadır. Bununla beraber refleksleri de güçlenmiştir.

Bu haftada bebeğin organizması içinde her şeyin olması gerektiği gibi çalıştğını söylemek mümkün olur. Kalbi düzenli bir şekilde çalışır. Bunun yanında bebeğin midesinde amniyotik sıvı için bir takım işlemler yapılır.

Bebek bu haftada poposunun üzerinde pozisyon alır ve doğuma hazırlık anlamına gelebilecek bazı dönme hareketlerini yapar.

28 haftalık gebelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Gebeliğin 28. haftasında bebeğin ortalama kilosu 1100 ile 1200 gram arasındadır. Boyu ise ortalama 37 ya da 38 santimetredir. Bu haftaya kadar görece zayıf olan bebek, gebeliğin bu haftasından sonra gittikçe şişmanlamaya başlar.

28 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Bebeğin bu hafta içinde gelişen reflekslerinin başına öksürmek, göz kırpmak ve hıçkırmak gelir. Anne adayı bebeğin tüm bu hareketlerini çok rahat bir şekilde hisseder. Bunun yanında, sadece hissetmekle kalmaz, ultrason görüntüleri izlendiğinde bu hareketler hekim ve baba adayı tarafından mutlaka görülür.Bu haftadan itibaren bebek anne karnında olmanın keyfini çıkarır.

28 haftalık gebelikte anne adayındaki değişiklikler nelerdir?

Anne adayı bu gebelik haftasına kadar ortalama olarak beş ya da altı kilo civarında bir kilo alımı yaşammıştır. Alınan bu kilo, anne adayını elbette zaman zaman zorlayabilir. Çünkü bebeğin ağırlığını taşımak zor olacaktır. Anne adayının günlük hayatının içindeki yorucu etkinliklerden kaçınması, onun sağlığı için gerekli olacaktır. Bu gebelik haftasında anne adayı aynı zamanda varis ve ödemlerden de rahatsız olabilir.

Anne adayını rahmi gittikçe büyümüştür. Bebekteki kafa basıncı nedeniyle de anne zorlanmalar yaşayabilir. Hatta son derece normal ve hafif işlerde ile anne adayının nefes nefese kaldığını görmek mümkündür.Ancak bu durum endişelenmeyi gerektirecek bir durum değildir ve gebeliğin ilerleyen haftalarında son derece normaldir.

Gebeliğin bu haftasında gebelik izleri adı verilen pembe, beyaz ya da kırmızı çizgiler annenin kalça, göğüs ve baldırlarında ortaya çıkmaya başlayabilir. Anne adayının yapması gereken cildi bol bol nemlendirmektir. Bu izlerin çok büyük çoğunluğu doğumdan sonra geçer.

28 haftalık gebelikte baba adayına tavsiyeler

Gebeliğin sonlarına gittikçe yaklaşıldığı bu haftada bebeğin dışarıdan gelen tüm sesleri duyabildiği düşünülerek onunla baba adayının da sık sık konuşması gerekir. Babasının sesini duyan bebek mutlu olur. Öte yandan anne adayının psikolojik durumundan etkilenen bebeğin, onun ruhsal değişimlerine göre hareket ritmleri bile değişmektedir. Bu açıdan bakıldığında anne adayının mutlu olması, bebeğin de mutlu olması anlamına gelmektedir. O yüzden baba adayları,anne adayları ile ilgilenmeli ve hem ruhsal hem de fiziksel olarak zorlanmamalarını sağlamalıdır.