Kadınlarda Kısırlık Nedenleri

Kadında Kısırlık Nedenleri
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Kadınlarda Kısırlığın Nedenleri Nelerdir?

Kadınlardaki kısırlık gebe kalmayı ve çocuk sahibi olmayı engelleyen unsurlardan biridir. Cinsel ilişkide korunma amacıyla herhangi bir yönteme başvurulmadan, bir yıl süreyle düzenli şekilde cinsel ilişki olmasına rağmen gebeliğin elde edilememesi kısırlık olarak tanımlanır. Çiftlerde erkeğe ait olan kısırlık sebeplerinin dışında, kadına ait olan sebeplerde bulunmaktadır. Kadınlardaki en önemli kısırlık nedeni yumurtalıklarda yeterince yumurta üretiminin olmaması ya da hiç yumurta hücresinin olmamasıdır. Bu kadındaki ovulasyon bozukluğunun olduğunun göstergesidir. Bunun kadar önemli olan diğer etken, yumurtalık kanallarındaki tıkanıklıktır.

Kadında kısırlık nedenleri

Yumurtlamadan dolayı oluşan bozukluklar: Kadınlarda yumurtalıklardan kaynaklanan yumurtlama sorunları, en fazla görülen kısırlık sebeplerinden birisidir. Bu durumda kadında gebelik elde edilemez. Bilindiği gibi yumurta hücresinin olmaması halinde, embriyo oluşmaz.

Tüplerdeki hasar nedeniyle: Kadınlarda tüplerdeki kısmen ya da tamamen tıkanıklık olması haline, gebelik elde edilmesini sağlayacak sperm ve yumurta buluşması gerçekleşmez. Bu gebeliğin olanaksız hale gelmesine neden olur. Tüplerde tek taraflı tıkanıklık olduğunda, gebelik elde edilebilir. Bu tıkanıklıklar önceden geçirilen enfeksiyonlar, endometriozis, karın içi ameliyatları gibi sebeplerden oluşabilir. Bunun tespiti için HSG yani rahim filmi çekilir. Daha sonra kapalı olan tüpün kesin tanısı için, laparoskopi uygulanır. Çünkü filmde kapalı olan tüpler, gerçekte açık olabilir. Tüp içinde verilen mavi boyalı sıvıyla bu kontrol sağlanır. İki tüpü kapalı olan kadınlara, gebelik için tüp bebek tedavisi uygulanabilir.

Endometriozis nedeniyle: Bu sorun rahim iç dokusunun rahim dışında gelişmesi yüzünden meydana gelmektedir. Karın içinde ve tüplerde yapışıklık oluşturarak ya da yapışıklık oluşturmadan, gebeliğin oluşmasını engelleyen bir rahatsızlıktır.

Rahim kaynaklı sorunlar: Rahim ağzında enfeksiyon gelişmesi, rahimde olan yapısal bozukluklar, miyom, polip ya da rahimde olan salgı bozuklukları, kadında kısırlık sebepleri arasında yer alır. Miyom ve polipler rahim iç kavitesinde ve büyük ebatta olduğunda, kısırlığa neden olabilir. Küçük olanlar kısırlığa neden olmaz.

Alerjik sorunlar: Kadındaki alerjik nedenlerden kaynaklanan kısırlık sorunlarında, teşhis ve tedavi oldukça güç olmaktadır. Bunlar kısırlık sebebi olarak değerlendirilmeli ve araştırılmalıdır.

Kadından kaynaklanan problemler: Yumurtalık kanalındaki bazı sorunlar özellikle ikinci gebeliklerin elde edilmesine engel olabilir. Üreme organlarının bulunduğu bölgedeki spesifik hastalıklarda kısırlık nedenleri arasında olabilir. Polikistik over sendromu kadında kısırlığa neden olabilir.

Kadının yaşı: Yaşın ilerlemiş olması nedeniyle kadınlarda gebe kalmak zorlaşır. Ergenlik çağından itibaren yumurta hücrelerini kullanan kadında, yaşın ilerlemesi dezavantajdır. Azalan yumurta sayısı ve kalitesi kısırlık nedeni olabilir.

Hormon düzensizlikleri: Tiroit hormonun bozukluğunun olması, süt hormonu yüksekliği (hiperprolaktinemi) gibi hormonal etkiler, kadınlarda erken menopoza neden olabilir. Bu nedenle kısırlık nedeni olarak kabul edilirler. Prolaktin (PRL) hormonu hipofiz bezinden salgılanmaktadır. Burada ameliyat gerektirecek tümör bulunmuyorsa, prolaktin seviyesinin düşürülmesi için, ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu hormonun yükselmesinde, tiroit hormonlarının etkisi bulunmaktadır.

Kadınlarda kısırlığa neden olan dış etkenler

Kadınların aşırı derecede sigara ve alkol kullanımının olması, fazla kilolarının obezite olarak değerlendirilmesi, düzensiz bir cinsel ilişki periyodunun olması, bir sebep nedeniyle rahim ve yumurtalıkların ameliyatla alınması, rahim içi araçlarının kullanılması gibi sebeplerde kısırlık nedeni kabul edilir. Ayrıca vajinismus, kanser nedeniyle kemoterapi ve radyoterapi tedavisi görme gibi sebeplerde gebelik elde etmeye engel teşkil eder.

Kısırlık tedavisi ne kadar sürer?

Kadınlardaki kısırlık tedavisi en az 6 ay devam etmelidir. Bu tedaviler sırasında, en önemli faktör çiftlerin tedaviye olan sabırlı yaklaşımıdır. Tedavilerde sürenin uzaması halinde kadının yaşı dikkate alınmalıdır. Gerektiği takdirde çiftlerin bebek sahibi olmasını sağlamak için, tüp bebek tedavisi uygulanmalıdır.