HAMİLELİKTE SAÇ DÖKÜLMESİ

  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Hamilelik ile birlikte, vücudunuz bir canlıyı dünyaya getirmeye hazırlanırken, birçok değişim geçirir. Çoğu zaman, yaşanan bu hormonal değişimler sonucunda hamilelikte saç dökülmesi yaşanabilir. Peki, dökülme süreci geçici mi ? Doğumdan sonra dökülen saçlar tekrar yerine gelir mi ? Hamilelikte saç dökülmesi önlenebilir mi ? Hamilelikte saç dökülmesinin nedenleri neler ? Anne adaylarının şikayetçi olduğu bu durumla ilgili, akıllara gelebilecek tüm soruları yanıtladık.

Gebeliğin 3. Ayında Saçlardaki Değişim

saç dökülmesi

Gebeliğinizin 3. ayında, saç tellerinizin kalınlaştığını hissedebilirsiniz. Ancak, saçların normal uzama döngüsünden dolayı, bu kadar kısa sürede uzaması oldukça zordur. Saçlar, ayda yalnızca yarım santim uzadığından dolayı saçların uzadığını fark etmek, yaklaşık 6 ay sürecektir.

Saçlarda algılanan kalınlık ve hacim; hamilelikte artan östrojen seviyesinden kaynaklanmaktadır. Bu, saç foliküllerinin daha az sebum üretmesine sebep olur ve böylece daha fazla saç kılı görünümü elde edersiniz. Ayrıca, sebum üretiminin azalması, saçlarınızın kurumasına yol açabilir. Bu nedenle, gebeliğin özellikle ilk üç aylık döneminde saçlarınıza gerekli nem takviyesini yaptığınızdan emin olmalısınız.

Hamilelikte Saç Dökülmesi

saç dökülmesi

Saçlarınız, genellikle hamileliğin ortalarında ve sonlarına doğru daha kalın ve hacimli görünür. Bunun sebebi, östrojen seviyelerinin artması ve saçlarınızı her zamankinden daha uzun süre anajen fazda tutmasıdır. Ancak, doğumdan birkaç ay sonra östrojen seviyeleri normale döner ve saç dökülmesi yaşanabilir. Hamilelik sürecinde, parlak ve hacimli saçlarınızın inceldiğini görebilirsiniz. Ancak, endişelenmenizi gerektirecek bir durum yok; çünkü, çoğu zaman bu geçici bir süreçtir. Peki, hamilelikte saç dökülmesi anormal bir durum mudur?

Hamilelikte saç dökülmesi anormal değildir; ancak doğum sonrasında görülen dökülmelere göre daha az görülmektedir. Ancak bazı durumlarda, anne adayının genel sağlık durumuna bağlı olarak, hamilelik sırasında da dökülmeler gözlemlenebilir.

Bazen gebelikte hormonal dalgalanmalar saç dökülmesine yol açabilir. Duş sırasında ya da saçlarınızı tararken, her zamankinden daha fazla saçınızın döküldüğünü gözlemleyebilirsiniz. Dökülme devam ederse, bu durum, muhtemelen bazı vitamin eksikliklerinden kaynaklanmaktadır. Bu süreçte doktorunuza danışarak, birlikte dökülmelerin artmasını engelleyecek önlemler alabilirsiniz.

Hamilelikte saç dökülmesi ne zaman başlar ? Nedenleri nelerdir ?

saç

Hamilelik süresi boyunca vücutta birçok besinin eksikliği kaçınılmaz olarak ortaya çıkar. Bu dökülme süreci, 10. ile 14. hafta arası net bir şekilde kendini belli etmektedir. Doğumdan sonra da 6 hafta kadar devam edebilir. Bu, hamile kadınların %40 ile %50’sini etkileyen geçici bir durumdur.

Hamilelikte saç dökülmesinin ana sebeplerinden biri, hamilelik hormonlarının vücutta yarattığı olumsuz etkilerdir. Normalde saçlarımızın uzama döneminde %80 oranında saç miktarı bulunurken, bu oran %70-60 civarına indiğinde dökülen saçın miktarı da gözle görülür bir şekilde artar. Yaşanan bu hormonal değişimlerin dışında, farklı nedenlerden dolayı da saç dökülmesi bu süreçte görülebilir. Örneğin; vücudunuzdaki vitamin ve mineral eksiklikleri, doğum kontrol haplarının kesilmesi… Sizlere aşağıya olası dökülme nedenlerini detaylıca sıraladık.

  • Hamileliğe Bağlı Hastalıklar: Gebelik diyabeti ya da mantar enfeksiyonları saç dökülmesine neden olabilir. Bununla birlikte, hamilelikte yüksek tansiyon ve depresyon sebebiyle kullanılan bazı ilaçlar da saç dökülme riskini arttırmaktadır.
  • Hormonal Değişimler: Hamilelikte yaşanan hormonal değişimler saçlarda yaşanan değişimlerin başlıca sebeplerinden biridir. Gebeliğin ilk üç aylık dönemi aşırı saç dökülmesi ile sonuçlanabilir. Ancak, bu geçici bir süreçtir ve doğumdan birkaç ay sonra bu durum tersine dönecektir.
  • Besin Eksikliği: Gebeliğin ilk üç ayında görülen kusmalar besin eksikliğine sebep olabilir. Besin değeri yüksek gıdaların yeterince alınmaması, gebelik döneminde saç dökülmesine yol açabilir. Demir, protein, mineral ve vitamin eksikliği de bu duruma katkıda bulunur.
  • Saç Derisi Hastalıkları: Hamilelik ile birlikte birçok kadın, cilt alerjileri veya kafa derisini etkileyen problemler ile karşılaşabilir. Bunlar, saçların incelmesini ve saç dökülmesini büyük ölçüde arttırabilir.
  • Genetik Faktörler: Eğer, anneniz de bu dönemde saç dökülmesiyle karşılaştıysa, sizin de aynı sorunla karşılaşma riskiniz artmaktadır.

Tiroit bozuklukları, Polikistik Over Sendromu gibi bazı hastalıklar ( kadın hastalıkları ) , doğum kontrol hapları ya da diğer doğum kontrol yöntemlerinin kesilmesi gibi nedenlerde sizin için sıraladığımız olası nedenlerden bazılarıdır.

Hamilelikte Saç Dökülmesi İçin Çözümler

doğal saç

Hamilelik sürecinde veya doğumdan sonra görülen saç dökülmeleri çoğu zaman geçici bir durumdur ve doğumdan kısa bir süre sonra normale dönmektedir. Ancak, saç dökülmesinin altında hastalık ya da beslenme yetersizliği gibi durumlar yatıyor olabilir. Bu dönemde dökülmeyi önlemek ve azaltmak için yapılabilecek bazı uygulamaları sizin için sıraladık.

  • Saçlarınıza Yağ İle Bakım Yapın: Yatmadan önce, haftada 2 kez saçlara zeytin yağı veya badem yağı ile bakım yapmak saçlarınızı beslemenize büyük ölçüde fayda sağlayacaktır.
  • Kimyasal İçerikli Saç Ürünlerinden Kaçının:  Zararlı kimyasallar içeren kozmetik ürünlerinden kaçının. Hamilelik döneminde; yalnızca biyotin ve silika içeren saç bakım ürünleri kullanmalısınız.
  • Saçlarınızı Islakken Taramaktan Kaçının: Saçlarınız ıslak olduğunda kopması çok daha kolaydır. Saçlarınızı ıslakken tararsanız, saç telleriniz daha fazla dökülme eğilimindedir. Saçlarınızı kurulamak için kurutma makinesi yerine, havlu kullanabilir veya kendiliğinden kurumasını bekleyebilirsiniz.
  • Fazla İşlemden Kaçının: Bu dönemde saçlarınız için çok fazla düzleştirici, kurutma makinesi vb. araçlar kullanmak yerine saçınızı doğal halinde bırakın. Islak olduğunda saçlarınıza nazik davranın ve saçlarınızı taramak için geniş dişli bir tarak kullanın.
  • Vitamin ve Mineral Eksikliği: Bu tip durumklarda genellikle hamile kadınların, kendisi ve bebeği için gerekli olan temel besinleri içeren sağlıklı bir diyet yapmaları tavsiye edilir. Doktorunuz tarafından, Antioksidanlar ve flavonoidler içeren, sebze ve meyveler yönünden zengin bir beslenme programı hazırlanıp uygulamanız tavsiye edilir. Bunlar, saçlarınızın uzamasını teşvik edecek ve saç diplerinizi koruyacaktır. Ancak bu beslenme programını internetten veya tavsiyeyle kesinlikle yapmamalısınız. Programın testler sonucunda doktor tarafından hazırlanması, sizin ve bebeğiniz için en sağlıklı olanıdır.