Histeroskopi Nedir?

histeroskopi
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Histeroskopi

Kadın hastalıkları alanında çalışan hekimlerin, rahim içinde ve rahim duvarında meydana gelen hastalıkları teşhis ve tedavisi ederken kullandıkları, genellikle de güvenilir ve sıkıntı vermeyen bir işlem olan histeroskopide konulan tanı ve teşhiste yanılma riski neredeyse yok denilecek kadar az olur. Ayrıca şunu söylemek mümkündür: Histeroskopinin avantajları dezavantajlarından çok daha fazladır. Ancak her operasyonel işlemde olduğu gibi histeroskopinin de insan vücuduna yararları ve zararları söz konusu olabilir ve bu etkiler tamamen uygulayıcının deneyimine bağlıdır. Hekimin yeterli düzeyde tecrübesi ve bilgisi yoksa operasyon sırasında ya da sonrasında hiç öngörülmeyen sorunlar yaşanması mümkün olabilir.

Histeroskopi eğer tanısal amaçlı kullanılıyorsa pek risk taşıdığı söylenmez. Hekim, rahim içine histereskop ile girer ve rahim içinden, rahim duvarından görüntü elde eder. Ancak histeroskopinin ciddi metodu ameliyattır. Bu noktada teşhisi konulmuş olan hastalığın tedavisi yapılır ve bu işlem genellikle genel anestezi altında uygulanır.

Pek çok yararı olan histeroskopi, diğer benzer cerrahi operasyonlardan çok daha güvenilir, çok daha az acılı ve çok daha az ağrılıdır. Histeroskopi yönteminden önce kadınların pek çoğu farklı problemler nedeniyle rahimlerinin alınması durumuyla karşı karşıya kalmıştır. Fakat bugünün dünyasında sık kullanılan histeroskopi yönteminde, tedavisinde çok fazla geç kalınmamış rahatsızlıklar söz konusu değilse, rahmin alınması artık bir alternatif olmaktan uzaktır.

Her operasyonda geçerli olmamakla beraber,kimi zaman histeroskopide ortaya çıkan riskli durumlar arasında,

– Aşırı kanama,

– Rahmin ya da rahim ağzının delinmesi

– Anestezi kaynaklı risklerin yaşanması,

– Rahim içini genişletmek için kullanılan malzemeye bağlı olarak ortaya çıkan sorunlar,

– Rahme komşu organlarda hasar oluşması sayılabilir.

Ancak, şu noktanın altını ciddiyetle çizmekte fayda vardır: Bütün bu komplikasyonlar, tüm histeroskopi operasyonlarını kapsayacak şekilde genellemek doğru değildir.

Histeroskopi kaça ayrılır?

Tanısal ve cerrahi olmak üzere, histeroskopi yöntemi iki ayrı yöntemde ele alınabilir.Tanısal histeroskopi, teşhis ve tanı için görüntü alınmasını kapsarken, cerrahi histeroskopi tedavi sırasında kullanılan bir yöntemdir.

Tanı amaçlı histeroskopide yani ofis histeroskopide rahim içerisindeki miyom, polip,septum ya da yapışıklık gibi problemlerin tespit edilmesi söz konusu olabilir. Tanısal histeroskopi bazen tek başına bazen de laparoskopi ile birlikte uygulanır.

Ofis yani tanısal histeroskopinin aşağıdaki durumlarda kullanımu uygundur:

-Aşırı ve düzensiz adet kanaması

-Kısırlık

-Tekrarlayan ve engellenemeyen düşükler

-Rahim içinde olası bir yapışıklıktan şüphelenilmesi

-Ultrasonda rahim içerisinde polip veya myom benzeri alanlar gözlenmesi

-Rahim içerisinde çıkarılamayan veya yer değiştirmiş spiral (RİA) bulunması gibi durumlarda başvurulan bir yöntemdir ve riskli durumlar yaşanmaz. Ancak elbette her noktada olduğu gibi bu konuda da hekimin tecrübeli olması operasyonel anlamda büyük önem taşır.

Tanısal histeroskopi uygulaması yapılırken genelde anesteziye ihtiyaç olmaz ya da tanısal histeroskopi, lokal anestezi ile hastanın hastaneye yatışına gerek kalmadan uygulanabilir.Bu işlem,rahim içinin daha doğru ve daha kolay değerlendirilebilmesi için büyük çoğunlukla hastanın rutin adet kanaması bittikten hemen sonraki bir kaç gün içinde uygulanması tavsiye edilen bir işlemdir.

Cerrahi histeroskopide ise en sık rastlanan sorun rahim delinmesidir. Ancak böyle bir durumda oluşan delik ya da kesiler bir başka müdahaleye ihtiyaç duymadan kendi kendine iyileşir. Histeroskopi yapıldıktan sonra bir miktar vajinal akıntı ve kramplar görülebilse de ağrı kesicilerle sorun atlatılabilir.Dikkat edilmesi gereken nokta, olası bir enfeksiyon riskine karşı cinsel ilişkiden hekimin tavsiye ettiği süre boyunca uzak kalmaktır.