Gebelikte Kegel Egzersizleri

  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Vajinanın etrafını saran vajinal kasları güçlendirmek amacıyla yapılan elvik kas egzersizlerine Kegel egzersizleri adı verilir. Vajinal kaslara; pubococcygeus kasları (PC kasları), vajen kasları, pelvik taban kasları, pubik kaslar ya da aşk kasları denilebilse de hepsi aynı anlama gelmektedir. İngilizce’de pelvik taban kaslarının karşılığı “pelvic floor muscle” olarak geçer.  Pubococcygeus (pubokoksigeus) kasları yan PC kasları, kadın anatomisinde, leğen kemiği içinde vajinal bölgeyi ve anal bölgeyi sararark 8’e benzeyen bir görüntü oluştururlar. Üst kısım daha geniştir ve vajinal kanalı sarar.Alt kısım ise daha dardır ve anüsle anal kanalı sarar.  Her bir halka, ucundan iskelet sistemine bağlıdır. Yani pelvik taban kasları, karın ve leğen kemiği içindeki organları korumak ve bir arada tutmak için pelvis tabanını çember şeklinde bir ağ gibi örer.

Hamilelikte Kegel Egzersizleri (Pelvik Taban Egzersizleri)

Kegel yani pelvik taban egzersizleri ile pelvis tabanını meydana getiren kasların (bunlar; rahim, vajina, idrar torbası ve rektumu yani barsağın son kısmını saran ve alttan adeta bir hamak ya da sepet gibi şeklinde destekleyen kasların ) güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu egzersizleri hamilelik sürecinde ve ardından da doğumu takip eden dönemlerde yapılmasının bir çok faydası vardır.

Bu egzersizleri yapmanın bir çok farklı yöntemi tarif ediliyor olabilir ancak tamamında da amaç yukarıda konu edilen kasları belirli bir zaman içinde kasıp gevşetmektir. Bunu yapmanın  en kolay yolu da yere dümdüz uzanıp kalça kaslarını kasmak, bir kaç saniye tutmak  ve yeniden bırakmaktır.  Bunı yaparken vücudun hareketsiz olmasına dikkat etmeli, bel havaya kalkmamalı ve sadece kalça kasları sıkılmalıdır. Tıpkı bir insanın tuvaleti geldiğinde tutmaya çalışmasına benzer şekilde, bu bölgedeki kaslar kasılabilir. Ayrıca, idrar yapılırken, iki ya da üç kez durup, keserek tekrar yapmaya devam etmek de bu kasları çalıştırmaya yarayabilir. Vajina içine parmak sokularak ve sonrasında da bu kaslar sıkılarak hem kasların etkisini görmek hem de bu kasları çalıştırmak mümkün olabilir.

Kegel egzersizlerini, yatarak, oturarak, ayakta kısacası her yerde ve  her ortamda yapmak olasıdır. Etkili olması isteniyorsa, gün içinde sabah, öğle, akşam olmak üzere günde üç kez, üçer kere yapılmasında ve her defasında  kasların 10 kere kasılıp gevşetilmesinde fayda vardır. Bu sırada, kaslar yaklaşık 10 saniye kadar kasılı kalmalı ve sonrasında 10 saniye kadar da gevşek bırakılmalıdır.Bu sistem 10 kez tekrarlanabilir. Kegel egzersizleri yapılırken karın ve kalça kasları kullanılmamalı ve normal nefes alıp vermeye devam edilmeli, nefes tutulmamalıdır.

Kegel egzersizlerinin faydaları:

– Pelvik taban kaslarını güçlendiren bu egzersizler, normal doğum sırasında annenin daha güçlü ve daha doğru ıkınmasını sağlayarak, bebeğin çıkışına yardım eder ve böylelikle doğumu kolaylaştırır.

– Vajinaya güç ve esneklik kazandıran Kegel egzersizleri, normal doğum sırasında oluşması muhtemel olan yırtıkların çok daha az olmasını sağlar.

– Hamilelik boyunca özellikle de bebeğin mesaneye yaptığı basıncın en çok arttığı üüçüncü trimesterde ve zaman zaman da lohusalık döneminde görülen idrar kaçırma problemleri Kegel egzersizleri sayesinde önlenmiş olur.

– Bir çok kadının gebelik döneminde yaşadığı hemoroid (basur) sorunun ortaya çıkmasını önler.

Hem gebelikte hem de sonrasında, cinsel ilişkiden alınan hazzı arttırır.

İlk kez, 1948 yılında Dr. Arnold Kegel tarafından tanımlaması yapıldığı için onun adıyla anılan Kegel egzersizleri, bunları doğru ve düzenli yapan bir kadının cinsel ve genito-üriner fonksiyonlarını ciddi anlamda iyileştirir ve yaşlanmayla birlikte ortaya çıkabilecek jinekolojik sorunlara karşı da koruma sağlar.