Doğumun Başladığı Nasıl Anlaşılır?

  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Doğumun başladığını ya da yaklaştığını anlayabilmek için, bazı belirtilere dikkat edilmesi gerekir. Anne adayı bu süreçte vücudunda ağırlık hisseder ve yürümekte zorlanır. Vajinadan gelen yapışkan tarzda akıntı ya da suyun gelmesi, düzenli kasılmalarının olması halinde doğum süreci başlamış demektir. Hamile kadınlarda nişan gelmesi, kasılmalarla gelen sancılar ya da suyun gelmesi doğumun başlangıcı olarak kabul edilir. Bu belirtilerin farklı sıralarda olması mümkündür. Bu her kadın için farklı olacağı gibi, bir kadının her doğumu içinde farklı sıralarda gerçekleşebilir.

Doğumun yaklaştığını gösteren belirtiler
Gebelikte son aylara doğru rahim konumu göğüs kafesine doğru yükselme gösterir. Bu basınç nedeniyle kadında nefes alma zorluğu ile mide ve bağırsak sorunları meydana gelir. Bunlar ilk gebeliğini geçiren kadınlarda doğumdan 1-2 hafta kadar önce, sonraki doğumlarda ise doğumdan birkaç gün önce bebek doğum kanalına yerleştiğinden, rahmin yüksekliği 2-3 cm azalır. Bunun gerçekleşmesiyle birlikte anne adayında rahatlama olur. Bu süreçte nefes alması, mide ve bağırsak sorunları düzelme gösterir. Ancak idrar torbasında daha fazla basınç olduğundan, anne adayı daha sık idrara çıkar. Doğum için hazırlanan vücutta meydana gelen kasılmalar sıklaşır.
Doğum olmadan birkaç gün önce kadında hormon seviyesinde olan farklılık nedeniyle, vücutta sıvı atılacak ve iştahsızlık ortaya çıkacaktır. Bu nedenle gebe kadınların bu dönemde 1-2 kilo kaybettiği görülebilir. Doğumun gerçekleşeceği gün içinde, vücutta doğumda kullanılacak enerji açığa çıkar. Bunun sadece doğumda harcanması, doğumun daha kolay olmasına neden olur. Bazı gebelerde doğumdan 1-2 gün önce ishalde görülebilir. Bunlar doğumdan önceki sayılı günlerde gelişir. Doğumun geldiği zamanda kadında kısa süre içinde bazı belirtiler meydana gelebilir.

Doğumun hemen öncesindeki belirtiler
Nişan: Gebelikte kapalı olan rahim ağzında bebeğin ve rahmin enfeksiyonlardan korunmasını sağlayan, pelte yapıda sümüksü tıkaç bulunmaktadır. Bu nişan olarak adlandırılır. Doğumun hemen öncesinde rahimdeki kasılmaların etkisiyle, bu tıkaç düşer. Bunun kadın tarafından algılaması akıntı şeklinde olur. Bazen pembemsi kanla karışık halde olur. Fakat kanama şeklinde olmaz. Nişan geldiğinde hemen hastaneye gidilmesi gerekmez. Ancak 1-2 gün içinde doğumun olacağı anlaşılır. Bu nedenle son hazırlıklar tamamlanmalıdır.

Suyun gelmesi: Doğum başlamadan önce bebeğin koruyucu olan su kesesi yine kasılma ve gerginlik yüzünden yırtılabilir. Buradan amnios sıvısı dışarıya akar. Kesenin yırtılma durumuna göre, suyun gelişi farklı olabilir. Üst taraftan sıyrık şeklinde olan yırtılmada sızıntı şeklinde su gelmesi olabilir. Bu kadınlarda idrar kaçırma ve akıntı olarak algılanır. Ancak gelen koyu kıvamlı değil, akışkan su gibi bir sızıntıdır. Rengi açık sarı ve durudur. Kendine has kokusu olan sıvı, iç çamaşırda tabaka meydana getirmez. Dikkat edildiğinde bunun su kesesinden olduğu anlaşılabilir. Su kesesinin bu şekilde yırtılması durumunda, rahim ve bebek enfeksiyonlara karşı riskli hale gelir. Bu nedenle bunun fark edilmesiyle birlikte, hemen hastaneye gidilmesi gerekir. Bunun için ağrıların olması beklenmemelidir.

Ağrı: Doğumun başlamasının bir belirtisi karındaki sertlik ve ağrıdan anlaşılabilir. Önceleri hafif ve kısa süren ağrılar, zamanla şiddetlenir ve daha uzun şekilde meydana gelmeye başlar. Bu ağrıların başlangıcında, hemen hastaneye gidilmesi gerekmez. Ancak ağrıların 4-5 dakikaya inmesi halinde, mutlaka hastaneye gidilmelidir. Bazı kadınlarda yalancı doğum ağrıları denilen ağrılarda olabilir. Bunların ayırt edilmesi gerekir.
Yalancı doğum ağrıları, dolaşma, masaj ya da dinlenmeyle geçen özelliktedir. Bunların sıklığı ve şiddeti düzensizlik gösterir. Ayrıca rahim ağzında yumuşamaya ve açılmaya etkili olmazlar. Gerçek doğum ağrıları ise, düzenli ve devamlı şekilde gelir. Rahim ağzının açılmasını sağlar. Belde, kasık ve karnın her tarafında aynı derecede hissedilir.

Bunun yanında ‘Normal Doğum Ne Kadar Sürer’ hakkında bilgileri sonraki yazımızdan elde edebilirsiniz.