Vajinal Histerektomi

Vajinal Histerektomi
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Vajinal Histerektomi Hakkında

Rahme vajina kanalından ulaşarak, rahmin alınması işlemine verilen isim vajinal histerektomi olmaktadır. Gerekli olduğu durumlar arasında; ilaç tedavisine cevap vermeyen ve iyileşmeyen adet sancıları, tedavilere yanıt vermeyen kanamalar, yumurtalıklarda ya da rahimde oluşan ur ve kitleler, rahmin ya da idrar kesesinin sarktığı estetik durumlar sayılabilir.Ancak kısırlaştırma, basit kanamalar ya da kanserden korunma amacı söz konusu ise vajinal histerektomiye gerek yoktur.

Vajinal yoldan çıkarma işlemi yani vajinal histerektomi, karından yapılan histerektomi ameliyatlarına göre daha az risk taşır ve hasta için daha konforludur. Fakat bu operasyonu gerçekleştirecek hekimin çok deneyimli olması gerekir. Hekim, vajinadan içeri girer, uterusu yani rahmi vücuda bağlayan tutan tüm bağlardan ve beslenmesini sağlayan tüm damarlardan tek tek ayırır ve son rahmi dışarı alır.Bu operasyondan sonra, dışarıdan görülen hiç bir ameliyat izi kalmaz.

Vajinal histerektomiden sonraki iki ila dört gün içinde hasta evine dönebilir. Hastanın tam anlamıyla iyileşmesi ve normal hayatına dönmesi ise ortalama dört hafta kadar sürer. Ameliyattan altı ila sekiz hafta geçtikten sonra hasta cinsel hayatına geri dönebilir.Tam olarak iyileşmeden hastanın araba kullanması pek tavsiye edilmez.

Ameliyat sonrasında aşağıdaki belirtiler ortaya çıkarsa vakit kaybetmeden hekime başvurulmalıdır:

– 39 C’yi bulan ateş

– Tuvalet yapılırken güçlük yaşama

– Ağrı kesici kullanımına rağmen geçmeyen ağrılar

– Bulanık ve/veya kanlı idrar

– Cinsel ilişki sırasında ağrı ya da acı

– Sıcak basması, terleme

– Artan nabız

– Bir saat içinde birden fazla ped kullanımına neden olacak yoğunlukta kanama.

Hazırlık

Her operasyonda olduğu gibi vajinal histerektomide de kadınlarda endişe ve gerginlik olması son derece normaldir. Ancak aşağıdaki önerileri uygulayarak hissedeceğiniz bu stresten kurtulabilirsiniz.

– Öncelikle bilgi edinin. Operasyona girmeden önce, yapılacak işlem hakkında bolca araştırma yapıp neyle karşılaşacağınızı öğrenmek, hekiminize aklınıza takılan her soruyu sormak size kendinizi çok daha rahat hissettirecektir.

– Hekimizin verdiği her tavsiyeye özellikle de ilaç kullanma konusundaki yönlendirmelerine harfiyen uyun. Operasyonun olacağı gün, ilaç rutininizde herhangi bir değişiklik yapmanız gerekip gerekmediğini hekiminize muhakkak danışın. Ayrıca,devamlı kullandığınız başka ilaçlar ya da bitkisel destekler varsa, bunlar hakkında da hekiminize mutlaka bilgi verin.

– Anestezinin türü ve detaylarını öğrenin.Vajinal histerektomi operasyonu genel anestesiz ile yapılır ve siz bu süre içinde tamamen bilinçsiz olursunuz.

– Hastanede geçirmeniz gereken zamanı öğrenin. Operasyondan sonra ne kadar süre hastanede kalacağınızı bilmek sorumluluklarınızı planlamak noktasında sizi rahatlatacaktır.

– Hastaneden çıkıp evinize döndüğünüz zaman evde size yardımcı olacak kişi ya da kişileri organize edin. Çünkü tam olarak iyileşip normal hayatınıza geri dönmeniz, bir haftayı bulacaktır. Bu süre içinde evi çekip çevirmesi için bir yakınınızdan yardım isteyebilirsiniz.

Neler yaşayacaksınız?

Vajinal histerektomi ameliyatının size olan fiziksel ve duygusal etkileri ve bunlarla beraber ameliyat sırasında ve sonrasında nelerle karşılaşabileceğiniz hakkında hekiminizle açık bir şekilde konuşun.

Vajinal histerektomi ameliyatı sırasında yaşayacaklarınız kısaca şöyle olacaktır:

– Genel anestezi altında yapılan vajinal histerektomi ameliyatı sırasında uyuyor olacak ve hiçbir şey hissetmeyeceksiniz. Elbette sizi biraz uykulu yapan veya işlem sırasında uyanık olacağınız spinal blok yani bölgesel anesteziyi de alternatif olarak düşünebilirsiniz.

– Operasyon sırasında sırt üstü yatacaksınız ve mesanenizi boşaltmak amacıyla idrar yolunuza bir kateter takılacak. Akabinde sağlık personeli ameliyat yapılacak alanı steril bir solüsyon ile temizleyerek ameliyata hazır hale getirecek.

– Sonrasında hekiminiz, rahminizi almak üzere vajina içinde bir kesi açacak ve özel ekipmanlar kullanarak bu kesiden uterusunuz yani rahminiz, etrafını saran kan damarları, bağ dokuları, fallop tüpleri ve yumurtalıklardan ayıracak..

– Oluşan bu açıklıktan rahminiz alınacak.