Normal Doğum Ne Kadar Sürer?

Normal Doğum Ne Kadar Sürer
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Normal Doğum Ne Kadar Sürer?

Doğum, dış dünyada yaşayabilecek duruma gelmiş bebeğin, annesinin bedeninden ayrılması sürecidir. Doğum süreci, düzenli rahim kasılmalarının ortaya çıkması, bitişi de bebeğin doğması ve hemen ardından plasenta ve gebeliğe ait tüm yapıların atılması ve böylelikle rahmin boşaltılması ile olur.

Normal yani vajinal doğumların %96’sı baş gelişi, geri kalan %4’lük kısmı ise makat gelişi şeklinde gerçekleşir. Doğumun başarıyla sonuçlanabilmesi için anne adayının vücudunda sistematik olarak bir hazırlık yapılır. Bu hazırlıklar gebeliğin ilk ortaya çıktığı andan itibaren başlar ve bebeğin olgunlaşma süreci tamamlanıp dünyaya gelmeye hazır olduğu ana kadar da devam eder. Gebeliğin ilerleyen haftalarında rahim üzerindeki baskı azalmaya başlar ve genellikle nadir gelen, kısa süren ve ağrıya yol açmayan kasılmalar ortaya çıkar. Braxton-Hicks kasılmaları adı verilen bu kasılmalar anne adayı tarafından da hissedilir. Bu kasılmaların amacı rahim ağzını doğum eylemine hazırlamaktır.

Vajinal yani normal doğum, sık aralıklarla ve düzenli olarak sancıların hissedilmesi ile başlamış kabul edilir. Bu düzenli sancılar ortalama 5 ila 10 dakika arasında olur ve sancılar başladığında rahim ağzı açık değildir. Normal (vajinal) doğum birbirini takip eden üç aşamadan oluşur:

Birinci evre

Latent ve aktif olmak üzere iki ayrı faza ayrılır. Latenz faz, doğum sancılarının 5 ila Casinomaxi 10 dakika aralıklı olarak hissedilmesiyle ortaya çıkmaya başlar. Aslında kapalı olan rahim ağzı 3 veya 4 cm açılana kadar geçen süreye verilen adı ifade eder ortalama 6 ya da 7 saat sürer. İkinci aşama olan aktif faz ise rahim ağzının 3-4 cm’den 10 cm’e kadar açılmasına kadar geçen süreyi açıklar ve eğer anne adayı ilk doğumunu gerçekleştiriyorsa bu süre 7 saat, ikinci ve daha sonraki doğumlarda ise 5 saat kadar sürer.

İkinci evre

Rahim ağzının, tam olarak yani ortalama 10 cm açılması ile bebeğin doğum anına kadar geçen süre ikinci evre olarak isimlendirir. İkinci evre ilk doğumda ortalama 1 ya da 2 saat, ikinci ve daha sonraki doğumlarda ise 20 ila 50 dakika arasında değişebilir.Doğum sürecinin ikinci evresi yani diğer adıyla ıkınma evresinin olabildiğince geç başlarsa anne adayı için daha iyi olur. Çünkü ikinci evre, ıkınma evresi anneyi en çok yoran evredir.

Üçüncü evre

Bebek dünyaya geldikten sonra anneden ayrılması gereken plasentanın yani bebeğin eşinin ayrıldığı ana kadar geçen süre doğumun üçüncü evresidir. Üçüncü evre en az 5 dakika sürerken, alabileceği en uzun zaman 30 dakika olmaktadır. Plasentanın (eşin) dışarıya atılmasından hemen sonra anneye fiziksel muayene yapılır ve herhangi bir kanama olup olmadığı kontrol edilir. Eğer vajinada herhangi bir yırtık yoksa ve annenin kanaması yoksa bebek ve anne birlikte servise çıkarılabilir. Ancak eğer vajinal bölgede herhangi bir hasar ya da yırtık varsa bunlar tedavi edildikten sonra anne servise çıkabilir.

Vajinal yani doğumun süresi kaçıncı gebelik ve doğum olduğuna göre değişir. Bunun sebebi şudur: Daha önce doğum yapmamış olan kadınlarda genellikle rahim ağzının olgunlaşma hazırlıkları tamamlanır ve ardında kasılmalar başlar. Ancak daha önce doğum yapmış kadınlarda rahim ağzı olgunlaşmasının önemli bir bölümü doğum eylemiyle paralel seyreder. Eğer anne adayının ilk gebeliği ve doğumu ise doğum ortalama 10 ila 15 saat sürer. Ancak ikinci doğumda bu süre 7 ila 10 saat arasına inebilir. Üçüncü ve sonraki doğumlarda da bu süre 5-6 saat gibi orantılı olarak azalır. Daha kısa ya da uzun sürebilen doğumlar olsa da genel olarak ortalama zamanlar bunlardır. Ancak doğum,epidural anestezi kullanılarak yapılmışsa, doğumun süresi daha da uzar. Çünkü epidural anestezi, rahim ağzının daha yavaş açılmasına neden olur.