Myomektomi (Myom Alınması)

myomektomi
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Myomektomi Nedir?

Genellikle kadınların en doğurgan olduğu yıllarda uterusun yani rahmin içinde ortaya çıkabilen, kanserli olmayan rahim içi tümörlerine myom adı verilir. İşte oluşan bu hücrelerin rahimden alınması amacıyla uygulanan bir cerrahi operasyona myomektomi yani myom alınması adı verilir. Bu operasyonla hekimin amacı, şikayet kaynağı belirtilerin ortaya çıkmasına neden olan myomların alınması ve hastanın uterus bölgesinin temizlenerek yeniden yapılandırılmasıdır.

Histerektomi, bütün bir rahmin alınması iken; myomektomi sadece rahim içindeki miyomların alınmasıdır ve rahme hiç dokunulmaz, rahim olduğu gibi kalır.

Myomektomi ameliyatı geçiren bir çok kadında, onları bu operasyona sevk eden ağır adet kanaması ve leğen kemiği etrafında hissedilen pelvik basıncı da dahil olmak üzere tüm belirtilerde gözle görülür bir iyileşme gözlenir. Deneyimli bir cerrah tarafından yapılan myomektomi operasyonu risk taşımaz, güvenilir ve etkili bir cerrahi girişimdir.

Myomlar, şu durumlarda alınabilir:

– Oluşan myom gebe kalmayı riske atıyor,doğurganlığı engelliyorsa ve hasta, çocuk sahibi olmayı planlıyorsa,

-Genel rahim sağlığının korunması amacıyla hasta tarafından talep ediliyorsa.

Gebelik ve myomektomi

Gebelik ve doğurganlık üzerinde myomların ne şekilde olumsuzluk oluşturduğu konusunda yüzde yüz güvenilir bilgiler yoktur. Bir çok kadın uterusundaki myomlara rağmen gebe kalabilmekte ve gebeliğini sorunsuz bir şekilde devam ettirebilmektedir. Bununla beraber, myom oluşumuna bağlı olarak gebe kalamama veya tekrarlayan düşükler de söz konusudur. Hekim, detaylı bir değerlendirme yaptıktan sonra gebe kalmak isteyen hastaya myomektomi yapılıp yapılmayacağına karar verir. Myomum mukoza altında yani sümüksü iç çeperin hemen altında olması ve/veya rahim boşluğuna doğru bir çıkıntıya neden olması, hastanın doğurganlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olur. Eğer hekim, bu tip bir oluşum fark ederse, be myomun alınması gerekliliği için çok sağlam bir veridir. Ancak seröz zar ya da rahim duvarında oluşup dışarıya doğru eğim yapmış olan myom oluşumlarında myomektominin gerekli olup olmadığı tartışılabilir. Birçok hasta myomektomi ameliyatı sonrasında hamile kalabilse de myomektomi sonrası doğurganlık oranları hakkındaki raporlarda değişkenlik vardır ve bu çalışmalardan bazıları myomektomi yaşayan kadınların sadece yarısının gebe kalabildiğini söyler.

Riskler

Deneyimli bir cerrah tarafından uygulandığında sorun yaşanma olasılığı düşük bir operasyon olan myomektomi sırasında karşılaşılabilecek potansiyel riskler şöyle sıralanabilir:

– Yara dokusu oluşumu.

– Aşırı kan kaybı

– Doğum komplikasyonları

– Uterusun eski şekline dönememesi

– Yeni myomlar oluşması

Myomektominin olası risklerini en aza indirmek isteyen hekim, hastasına şunları tavsye edebilir:

Hormonal tedavi

Cerrahi bir operasyondan önce uygulanabilecek bir tedavi yöntemidir. Hekim, gonadotopin salgılayan ilaçlarla hastanın metabolizmasını dengeler.

Demir desteği

Hekim, ağır adetler nedeniyle oluşabilecek demir eksikliğinin önüne geçmek için kan yapıcı özellik taşıyan demir destekleri alınmasını isteyebilir.

Myomların küçültülmesine yönelik tedavi

Gonadotropin salgılayan hormonlar beraberinde myomları da küçültür. Böylelikle büyük bir dikey kesi yerine, küçük bir yatay kesi ile operasyon gerçekleştirilebilir.

Hazırlık

Ameliyattan önceki son sekiz-on saat boyunca herhang bir şey yenilip içilmemesi gerekir.Düzenli kullanılan ilaçların ameliyattan önce ve/veya sonra alınıp alınamayacağı konusunda mutlaka hekime danışılmalı ve yönlendirmeleri takip edilmelidir.

Alınacak olan myomların cins ve büyüklüğüne bağlı olarak, hekim üç ayrı myomektomi yönteminden birini seçer:

  1. Abdominal myomektomi yani açık operasyon.
  2. Laparoskopik myomektomi yani kapalı operasyon.
  3. Histeroskopik myomektomi.

Operasyon bittikten sonra sağlık ekibi, mümkün olan en zaman içinde hastanın yürümesini sağlar. Bu sayede ameliyattan sonra oluşabilecek rahatsızlıklar en aza indirilmiş olur.