Menopoz Testi Ne Zaman Yaptırılmalı?

  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Menopoz testleri 40 yaşını aşmış bayanların ve adet düzensizlikleri olan kadınların yaptırması zorunlu olan bir tahlildir.  Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile bu alanda da önemli yol kat edilmiştir. Bir damla kan ile menopoz testi yapılıyor. Bu testin sonucunda bayanların korkulu rüyası olan menopozun başlayıp başlamadığı sonucu alınırken, başlama süreside belirlenir. Bu kan tahlilinde bayanların estradiol seviyesine bakılır. Aynı zamanda LH ve FHS hormon değerleri de ölçülür. Bunun açıklaması, estradiol değerinin düşük olması belirlenirken LH ve FHS değerleri yüksek çıkıyor. Bu da bize bu kadının menopoza girdiğini gösteriyor.

Menopozda Erken Teşhis Önemli

Menopozun erken teşhis edilmesi veya hastanın menopoza girme vaktinin yaklaşması, hastaya koruyucu tedaviler uygulama açısından yardımcı oluyor. Bir kesim kadın bu dönemden ürkerken, bir bölümü ise bu dönemi önemsiz görüyor. Fakat menopoz kadınlar için önemsenmesi ve önlem alarak kendini hazırlaması gereken bir durumdur. Erken teşhis kemik erimesi, kalp rahatsızlıkları ve damar hastalıkları için koruyucu önlem alınmasına yardımcı olur.

Menopoz Teşhisi Konduktan Sonra Hangi Testler Yapılmalı?

Menopoz beraberinde birçok rahatsızlığı getirir. O yüzden yapılması gereken tüm tahlillerinizi yaptırmalısınız. Kalp damar rahatsızlıklarının yanı sıra iyi huylu kolesterol testleri ile yetinmeyin. Aynı zamanda damardaki hasarın artmasında büyük önem taşıyan homosistein, A1 ve Lp testlerinizi de yaptırın. Bu tahlilleri her kadının baktırması gerekir. Fakat menopoz dönemine girmiş kadınlarımızın bu tahlilleri kesinlikle yaptırması gerekir. Östrojen ile A1 bir biri ile orantılı çalışan iki değerdir. Bu değerler menopoza girildiğinde östrojenin salgılanması azalırken A1 in de azalmasını sağlar.

Menopoz Testlerinin Doğru Zamanı Var Mıdır?

Menopoz, adet düzensizlikleri, vajinal kuruluk, ateş basmaları, ruhsal bunalım, kendine güven duygusunun azalması, ciltte incelme ve kuruma, cinsel isteksizliklere bağlı olarak oluşan şikâyetlerin bütünü ile ilgili sıkıntılarının ortaya çıkması ile ayıplan yumurtalık rezervlerinin ölçülmesi testidir. Bu test âdetin ikinci veya üçüncü günü yapılır. Bunları sıralamak gerekirse FSH, LH, östorodiol, troid hormonları ve prolaktin gibi hormonları etkileyen maddelerin incelenmesi olacaktır. Bunun dışında gerçekleştirilmesi gereken testler hastanın şikâyetlerini bağlı olarak yapılması gereken testler olmalıdır. Hastanın regli döneminin 19. Veya 20. Gününe bağlı olarak yapılacak bazı hormonsal testler ile menopozu anlamak mümkündür. Bunların gerçekleştirilmesi için kadın doğum hekimine ayrıca menopoz tedavileri ile özel olarak çalışan bir hekime başvurulup,şikâyetlerin anlatılması ile birlikte laboratuvar testlerinin kontrolü yapılarak daha erken dönemde menopoza girmenin yapısını anlamak için önemli olacaktır. Bu sayede önlemler alınarak tedavi başlatılarak, sorunların daha aza indirgenmiş rahat bir menopoz dönemi geçirebilirsiniz.

Menopoz Engellenebilir Mi?

Menopoz engellenemez. Fakat bazı önlemler alınarak geciktirilebilir. Dikkat etmeniz gereken en önemli etken sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, zararlı görülen sigara, içki gibi maddelerden uzak durmak menopozun gerçekleşmesini geciktirilebilir. Buna ek olarak da gerekmedikçe cerrahi müdanelerden de kaçınılmalıdır. Menopozu hızlandıran faktörler mevcuttur. Bunların içerisinde yaşanmış olan kimyasal tedavi, ışın tedavisi tedavilerinin büyük etkisi olmaktadır. Vajinal enfeksiyonların uzun süre tedavisinde gecikilmesi, tüplerin bağlanması menopozu 2 ile 3 yıl arasında öne çekilmesini sağlar. Menopoz döneminde en önce değişim gösteren hormon olarak progestoron hormonu olarak bilinir. Bu hormon hem erkeklerde hem de kadınlarda bulunur. Kadınlarda yumurtlama dönemin oluşur. Bu hormon bebeğin rahimde rahim duvarına bağlanmasını sağlar. Fakat kadınlarda bu hormonun en önemli etkisi duygusal yapılarının etkilenmesi olarak bilinir. Progestoron kadınlar için en iyi antidepresan etkisi olan maddedir.