23 Haftalık Gebelik

23 Haftalık Gebelik
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebeliğin 23. Haftası

Doğuma her geçen gün gittikçe yaklaşan ve gebelik sürecinin şimdiye dek deneyimlemediği pek çok yeni tarafını bu haftaya kadar tecrübe etmiş olan anne adayı, daha da yeni tecrübeler kazanmaya devam etmekte ve her geçen gün değişmektedir.

23 haftalık gebelikte bebekte olan değişiklikler nelerdir?

Gebeliğin ilk yarısının geride kaldığı 23. haftada bebek, anne karnında her geçen gün büyümeye ve doğumda sahip olacağı görünüme benzemeye başlamış durumdadır. Dünyaya geldiği anda sahip olacağı yüz şekline ve hatlarına yavaş yavaş kavuşmaya başlayan bebeği dudakları ve çenesi de gittikçe belirgin hale gelmeye başlamıştır.

Bunun yanında dışarıdan bakıldığında çıplak gözle görülemeyen bir çok farklı değişim de bebeğin vücudunda meydana gelmeye başlamıştır. Bunların arasında bebeğin pankreasının insülin salgılaması örnek olarak verilebilir. Anne adayının geride bıraktığı son iki hafta içinde duyma duyusu açılan ve dış dünyadaki sesleri algılamaya başlayan bebek, bu haftadan sonra artık tüm seslere daha fazla duyarlı hale gelir ve alçaktan gelen sesleri bile algılayıp duymaya başlar. Bu yüzden özellikle anne adayının elini karnının üzerine koyarak bebeği ile konuşması bebeğin psikolojik gelişimi açısından çok büyük bir anlam ve önem taşır. Bu haftasını yaşayan bir bebek, doğum anına hazırmış gibi bir görünüm sergilese de derisi bu haftada haka çok buruşuktur. Vücudunu saran koruyucu kıllar gittikçe koyu renk almaya başlar.

23 haftalık gebelikte bebeklerin boyu veya kilosu ne kadardır?

23. gebelik haftasını yaşayan anne karnındaki bir bebeğin ortalama olarak boyu 30 ya da 31 santimetre, kilosu ise 550 ya da 600 gram civarında olabilir.

23 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Kadın doğum hekiminin yaptığı rutin muayenelerin akışı içinde ultrason muayenesi ciddi bir yer tutar. Hekim de anne adayı da ultrason ekranında dünyaya gelmeye neredeyse hazır gibi görünen bir bebek görürler. Elbette bebeğin şahane gelişim ve değişimi hala devam ediyor ve bebeğin yolu daha hayli uzun. Ancak dış görünüşüne bakıldığı zaman, dünyaya gelmeye hazır bir bebeği düşündürebilir. Artık tüm organları net ve belirgin olan ve ultrasonda da bu gelişimin fark edildiği bebek, giderek büyüdüğü için rahimde içinde hareket ederken sıkça anneyi tekmeler ve ultrasonda bebeğin yaptığı en küçük hareketi bile izlemek artık rahatlıkla mümkün olur.

23 haftalık gebelikte anne adayında oluşan değişimler nasıldır?

23. gebelik haftasını yaşayan bir anne adayının rahmi ciddi anlamda büyümüştür ve rahim idrar torbasını arkada bırakmıştır. Bu da zaman zaman anne adayının yaşadığı akıntılara ve /veya idrar kaçırmalara neden olur. Çünkü rahim gittikçe ağırlaşmış ve idrar torbasını baskı altına almıştır.Dolayısı ile karşılaşılan bu durum aslında normaldir. Anne adayının rahminde bulunan ve bebeğin içinde yaşamış olduğu amniyon sıvısı fazladır ve bu da bebeğin rahatça hareket edebilmesi anlamına gelir.

Anne adayının iştahı daha fazla açılmıştır ve buna bağlı olarak anne adayının kilo alımı artmış olabilir. Hatta istikrarlı bir kilo alımı gözlenebilir. Fakat bu endişelenecek bir durum değildir. Anne adayının geride bıraktığı haftalarda yoğun olarak yaşadığı bu haftadan itibaren azalmaya başlar.

23 haftalık gebelikte baba adayına tavsiyeler

Fiziksel gücü azalan anne adayının gün içinde yapması gereken işleri yapması daha da zor bir hal almıştır. İlerleyen gebelik haftaları ile beraber aynı seyirde devam eden endişe ve kaygı durumuyla baş etmek için kitap okumak anne adayları için olduğu kadar baba adayları için de rahatlatıcı bir öneri olacaktır.