Jinekolojik Muayene

Jinekolojik Muayene
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Jinekolojik Muayene

Vajinal muayene (yani jinekolojik muayene) her kadın için gerekli olan ve hiçbir rahatsızlık söz konusu olmasa bile yılda en az bir kere kontrol amaçlı yaptırılması gereken özel bir bakım ve muayene türünü ifade eder. Böylelikle, olası bir çok hastalığın erkenden tanısı konulabildiği gibi, son yıllarda oldukça sık rastlanan rahim ağzı kanserini önleme amaçlı smear testi için numune alınır.

Kadınlara jinekolojik (vajinal) muayene kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olan bir hekim (jinekolog) tarafından yapılır. Hayatında ilk kez jinekolojik muayene olacak kadınların, bu muayeneden çekinmesi ve bir miktar rahatsızlık hissetmesi son derece normaldir. Ancak bu muayenenin iki ya da üç dakikadan daha fazla sürmeyeceğini ve herhangi bir acı ya da ağrıya neden olmayacağını bilmek hastaların rahatlamasını sağlayabilir. Jinekolojik muayene ile kadınlar bir çok hastalıklardan korunduğu gibi ilerleyen dönemlerde ortaya çıkabilecek kısırlık gibi olası komplikasyonların da önceden belirlenerek tedbir alınmasını sağlayabilir.

Jinekoloğa başvurulduğunda…

Bir çok kadın için jinekolojik muayene gergin bir tecrübe gibi görünse de aslında önlyici ve tedavi edici etkisi göz önüne alındığında jinekoloğa gidilmesi gerektiği düşünülen durumlarda bunun asla ertelenmemesi ve ihmal edilmemesi çok önemli bir noktadır. Yine de tedirgin olan kadınların, ne ile karşılacaklarını ve ne yaşayacaklarını bilmesi kendilerini rahat hissetmeleri açısından faydalı olabilir.

Vajinal muayene öncesi ilk olarak hastadan cinsel, tıbbi ve ailevi öyküler istenir.Vajinal muayeneden sonra laboratuvar testleri talep edilir. Ancak burada önemli olan nokta, muayenenin adet kanamasının olmadığı günlerde yapılmasıdır. Çünkü adet kanaması hem laboratuvar testlerinde elde edilen sonuçları hem de muayenenin doğru sonuç vermesini etkileyebilir.

Jinekologtan randevu alındığında muayeneye hazırlıklı gidilmesi hekimin doğru ve eksiksiz bilgilendirilmesi adına önemlidir. Bunun için de hekimin sorabileceği soruların tespit edilmesi ve not edilmesi de faydalı olacaktır. Çünkü hekime yanlış ya da eksik bilgi verilmesi teşhisi ve buna bağlı olarak da tedaviyi yanlış yönlendirebilir. Ayrıca hekiminize verdiğiniz tüm bilgiler özeldir ve sadece hekiminizle aranızda kalacaktır.

Hekime verilecek bilgiler

Muayene esnasında hekiminize vereceğiniz bilgiler şunlar olmalıdır:

– Varsa genital ağrı, kaşıntı ve akıntı şikayeti

– Son adet tarihi

– Adet siklusunun uzunluğu

– Adet kanamasının süresi

– Ara kanamaların varlığı

– Önceden geçirilmiş hastalıklar, yapılan cerrahi işlem ya da müdahaleler ve kullanan ilaçlara ait tüm bilgiler

– Beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı hakkında bilgi

– Başka bir tıbbi problem ya da devam eden bir tedavinin varlığı

– Aile fertlerinde görülen genetik hastalıkların varlığı

– Sigara ve alkol kullanımı

Muayene süreci

Vajinal muayenede, genital organların mevcut durumu ve varolan jinekolojik problemler değerlendirilmektedir. Jinekolojik muayene esnasında, hasta iç çamaşırın çıkararak jinekolojik muayene masasına yatar. Sonrasında hastanın karnı ve bacakları steril bir örtü ile örtülür. Muayene başlamadan hemen önce jinekolojik muayene masasının uç kısmına kadar inerek ayaklarını muayene masasının iki yanında bulunan özel oyuklara yerleştiren hasta, hekimin muayeneyi doğru yapabilmesi için bacaklarını ayırarak yatmalıdır. Bu pozisyondayken hastanın kendini kasmaması ve rahat olması hekim açısından muayeneyi kolaylaştırır. Hekim, masanın önüne oturup steril eldivenler giyerek dış genital organları muayene eder. Dış genital bölgede herhangi bir kızarıklık,kist, siğil ya da tahriş olup olmadığını kontrol eder. Eğer vajinal muayenesi yapılan hasta bakire değilse ve rahim içi muayene de gerekiyorsa bunun için rahim ultrasonu da kullanılabilir. Ancak çoğunlukla karından yapılan ultrasonla da iç genital bölge hakkında fikir sahibi olmak mümkündür. Ortalama üç ila beş dakika arasında süren bu işlemde herhangi bir acı ya da ağrı hissedilmez. Jinekolojik muayeneden sonra, eğer gerek görürse, hekim idrar tahlili ve kan sayımı gibi birkaç tahlil talep edebilir.