Hamilelikte Uzak Durulması Gereken 11 Besin !

Pregnant woman cooking healthy food
  • 1 Beğeni (1 beğeni: 1,00 out of 1)
    Loading...

Hamilelik döneminde uzak durmanız gereken besinler nelerdir ?

Hamilelik dönemi demek neredeyse her şeye dikkat edip, yeni bir hayat düzenine merhaba demektir. Hepimizin vazgeçemediği, bebeğe zarar verecek bazı alışkanlıkları vardır ancak hamilelik dönemi bu alışkanlıklarımıza veda etmemiz gereken bir dönemdir. Zararlı olan hatta zararlı olduğuna dair şüphe duyduğumuz yiyeceklerden uzak durulduğu gibi, cilt bakımında kullandığımız ürünlerden tutun saçımıza sürdüğümüz boyaya kadar dikkat gerektiriyor bu dönem.

Eğer siz de artık bir anne adayı olduysanız arkanıza yaslanın ve okumaya devam edin. Hamileyken mutlaka tüketmeniz gereken yiyeceklerden sonra bakalım hamilelikte uzak durulması gereken yiyecekler nelermiş ?

1. Az pişmiş veya çiğ et

Az pişmiş veya çiğ et

Listeria ve toksoplazma adı verilen bakteriler, et çeşitlerinde de bulunan, hatta düşük tehlikesi ve doğum kusurlarına neden olabilecek bakterilerdir. Ancak etin tam piştiği durumlarda, bu bakteriler yok olup herhangi bir sağlık problemi oluşturmamaktadır. Hamilelik döneminde et tüketimine ayrıca bir özen gösterip bebeğe zarar vermemesi için tamamen pişmiş olan etler tercih edilmelidir.

Salam, sosis, pastırma gibi et ürünlerinden uzak durmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz !

2. Karaciğer

Karaciğer

Karaciğer, içerdiği yüksek A vitamini açısından ne kadar faydalı bir besin gibi görünse de aslında kesinlikle tüketilmemesi gereken gıdalardandır. Gebelikte A vitaminini doğal besin kaynaklarının tercih edilmesi gerekmektedir.

3. Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri

Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri

Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinde Listeria adlı bakteriyle karşı karşıya kalınıyor. Listeria hamilelik sürecinde düşük riskini arttıran bir bakteridir. bu nedenle pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri bu süreçte uzak durulması gereken besinler arasındadır.

4. Az pişmiş veya çiğ yumurta

Az pişmiş veya çiğ yumurta

Çiğ ve az pişmiş yumurtalar gebelik döneminde tüketilmemesi gereken başlıca yiyeceklerdendir. Bunun sebebi içindeki Salmonella bakterisidir. Bu bakteri anne ve bebekte çeşitli enfeksiyonlara sebep olur. Bu nedenle anne adayları çiğ ve az pişmiş yumurtayı bu dönemde tercih etmemelidir.

5. Çeşitli bitki çayları

Herbal mountain tea
Bitki çayları

Gebelik döneminde dikkat etmeniz gereken bir diğer maddemiz de bitki çaylarıdır. Günlük hayatta kullanıldığında bitki çayları ne kadar şifalı olsa da bu durum hamilelik döneminde tersine dönüşebiliyor. Bunlardan bazıları anason, ısırgan, rezene, ginseng, sedef otu, fesleğen, adaçayı, kekik gibi bitkilerdir ve aşırı tüketimde rahim kasılmalarını tetikleyip düşük riskini arttırabilir.

6. Balık ve deniz mahsulleri

Fresh dorado fish
Balık ve deniz mahsulleri

Öncelikle balık tüketiminde dikkat edilmesi gereken asıl konu içerisindeki civa oranıdır. Bebeğin beyin ve sinir gelişimini olumsuz etkileyebileceği için civa oranı yüksek olan balık ve balık mahsullerinin tüketimi önerilmez. Ancak güvenle tüketebileceğiniz balık ve deniz mahsulleri de vardır. Bunlardan bazıları hamsi, istavrit, somon, kalamar, karides’tir.

7. Kafein

Coffe mug
Kafeinli yiyecek ve içecekler

Kafein içeren yiyecek ve içecekler vazgeçilmeziniz olsa da bebeğiniz bu durumdan çok hoşlanmayabilir. Kafein sizi dinçleştirip enerji verse de, içinde hiçbir vitaminin bulunmamasının yanında bebeğinizin büyümesini ve demir emilimini engeller.

8. Sigara ve alkol tüketimi

Sigara ve alkol tüketimi

Sigara ve alkol kullanımı bu dönemde aldığınız en büyük riski içerir. Her ikisi de asla kullanılmaması gereken iki maddedir ve hem bebeğinize hem de kendinize ciddi zararlar verebilirsiniz. Tüketmekte ısrarcıysanız, düşük tehlikesini ve erken doğum riskini yükseltiğini, hatta bebekte ölüm riskine neden olduğunu bilmenizde fayda var.

Bizden bir tavsiye, sigara içmek kadar pasif içicilik de, bebeğe en az sigara içilmesi kadar zarar vermektedir.

9. Abur cubur

Abur cubur

Gebelik sürecinde fazla şekerli ve yağlı yiyecek tüketmek hem sizin sağlığınızı hemde doğacak bebeğinizin sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Yapılan araştırmalarda bebeğinizin beyin gelişimini olumsuz yönde etkilediği ve hormonları bozduğu ortaya çıkmıştır.

10. Soda

Soda

Gebelik döneminde katkı maddesi içermeyen ve doğal olan sodaları tüketebilirsiniz. Ancak kafein ve yüksek miktarda tatlandırıcı bulunan soda ve benzeri içecekleri tüketmeniz bağırsak düzeninizi etkiler ve doğum kusurlarına yol açabilir.

11. Soya

Soya

Soya sosu vb. ürünler genetiğiyle oynanmış enzimleri içerdiği için sizin ve bebeğinizin sağlığına zarar verebilir. Bu ürünleri gebelikte kullanmamanız daha sağlıklıdır.