Gebelikte Vücutta Görülen Değişiklikler

Gebelikte Vücutta Görülen Değişiklikler
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebelikte Vücutta Görülen Değişiklikler Hakkında

Gebelik bir kadının hayatı boyunca yaşayabileceği en özel ve farklı deneyimdir. Dokuz ay ya da tıptaki ifade şekliyle 40 hafta boyunca gebe kadının vücudu akıl almaz değişikliklere sahne olmaktadır. Yaradılışı gereği, kadın vücudu bu inanılmaz değişikliklere adapte olmakta ve bu değişimlerle yaşamakta bir süre zorlanmaz.

Gebelik fizyolojik bir süreçtir ve elbette bu yüzden de fizyolojik değişimlere neden olan bir zaman dilimidir. Bu değişimler, sperm ve yumurtanın, tüplerde birleştiği andan itibaren başlar ve bebeğin dünyaya gelişine dek devam eder. Bebek doğduktan sonra da annenin vücudu kendini birden bire toparlayamaz ve eski haline gelmesi biraz zaman alır.

Peki her kadın bu değişime kolaylıkla ayak uydurabilir mi? Elbette hayır! Bazı gebeler için gebelik sürecinde yaşanan değişimler baş edilmesi zor bir süreç olarak destek gerektirebilir.Buna da şaşırmamak gerekir. Zira gebe kadının tamamen yabancısı olduğu hormonlar salgılanmaya başlamııştır ve sağlıklı bir gebelik için vücutun gösterdiği uyum sistemi, ilerleyen haftalarla birlikte gittikçe büyüyen fetusun yarattığı fiziksel zorlanmalar bir araya geldiğinde anne adayı için baş edilmesi hiç de kolay olmayan bir tablo meydana gelmektedir.

Gebelikte yaşanan değişimleri şöyle sıralayabiliriz:

Kilo alımı: Gebelik denildiğinde akla ilk gelen elbette gittikçe artan kilolar olmaktadır. Gebelikte kilo alımı,sağlıklı bir gebelikve sağlıklı bir bebek için gerekli olan bir değişimdir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken hekiminiz tarafından belirlenen normal kilo alımının dışına çıkılmamasıdır. Dengeli bir beslenme planı oluşturarak günlük kalori alımı düzenlenebilir ve böylelikle olması gerekenden daha fazla kilo alınmamış olur.Gebelikteki kilo alımı için evrensel bir standart olmamakla beraber her kadının vücut kitle indeksine göre bu aralık belirlenebilir.

Hormonal değişimler: Gebelik süresinde hemen tüm kadınların en çok şikayet ettikleri değişimlerden biri de vajinal akıntılardır. Vajen bölgesinin doğal pH dengesinde oluşan bir takım değişiklikler neticesinde vajinal akıntı artabiilir. Vajinal asiditenin değişmesine bağlı olarak gebelikte mantar enfeksiyonları da sıklıkla gelişebilir. Öte yandan ikinci trimestrden sonra memelerde değişim gözlenmeye başlar. Hatta doğumdan çok önce anne adayının memesinden kolostrum ya da halk arasındaki adıyla sarı süt gelmeye başlayabilir. Bu sıvının anne adayına hiçbir zararı yoktur. Hatta kolostrumun nemlendirici etkisi sebebiyle meme başlarına sürülmesi durumunda doğumdan sonra oluşabilecek meme başı çatlaklarını engelleyebilir. Gebelik süresinde memede oluşan değişimlere ayak uydurabilmek için anne adaylarının desteksiz ve pamuklu iç çamaşırları kullanması tavsiye edilir.

Ciltte görülen değişimler: Bir kadının gebeliği boyunca tüm vücudunu etkileyen değişimler yaşaması çok normaldir ve cilt de bu değişimlerden nasibini alır.Hatta en çok göz önünde olan bölge olmasından dolayı en çok dikkat çekenler, ciltte meydana gelen değişimler olmaktadır. Bunların başında, ciltte kuruluk, özellikle meme, basen ve karınlarda çatlak, gebelik maskesi denilen renk farklılıkları, çiller, lekeler ve sivilceler gelir. Gebelik süresince anne adaylarının her zamankinden çok daha fazla nemlendirici kullanması tavsiye edilir. Bunu da kozmetik ürünlerden çok doğal yağlarla yapmaları çok daha sağlıklı olacaktır.

Vücut sisteminde oluşan değişimler: Anne adaylarının vücut sistemlerinde gebelik boyunca ciddi değişimler meydana gelir. Bunlar, üriner sistem, dolaşım, solunum ve sindirim sistemidir. Fetusun gittike büyümesi ile anne adayının bir çok organında bir nevi sıkışmalar ortaya çıkmaktadır. Örneğin anne adayı zaman zaman nefes almakta zorlanabilir.Bununla beraber, fetusun mesaneye baskı yapması anne adayında sık tuvalete çıkma ihtiyacı doğurur. Mide hareketlerinin yavaşlaması sebebiyle kabızlık ortaya çıkar.

Psikolojik değişimler: Gebelikteki değişimlerden bahsederken ne yazık ki en çok gözden kaçan, anne adayının değişen ve değişken ruh halidir. Ağlama nöbetleri,içe dönme,utanma,cinsel istek azlığı,kaygı bozuklukları gebe bir kadında en çok görülen ruhsal değişimlerdir.