Gebeliğin Oluşumu

Gebeliğin Oluşumu
  • 1 Beğeni (1 beğeni: 4,00 out of 1)
    Loading...

Gebeliğin Oluşumu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gebeliğin oluşumundan bahsetmeden önce kadınlardaki adet siklusunu incelemekte ve adet döngüsünün mantığını kavramakta fayda vardır.

Kadınların adet siklusu bir adetin son günü diğer adetin ilk günü arasında geçen ve ortalaması 28 gün kabul edilen süreçten oluşur. Bu ortalamaya karşın iki adet arasında 21 ila 35 gün arasında bir zaman olması da hekimler tarafından normal kabul edilir.

Adet siklusunun hasta ya da anne adayı tarafından doğru anlaşılması çok önemlidir. “Adetin ilk günü” derken kast edilen kanamanın görüldüğü ilk gün kastedilir. Bunu bilmek hem gebelik haftasının hesaplanmasında hem de istenmeyen gebeliklerin önlenmesinde çok önemlidir. Üstelik bir çok ilacın doğru kullanımına başlamak için de adet günlerini doğru hesaplamış olmak gerekmektedir.

Bir kadının adet siklusunun ortalamasını 28 gün kabul ettiğimizde, istisnalar olmakla beraber, yumurtlama yannii ovülasyon günü bu dilimin tam ortasına yani 14. güne denk gelir. “Bu durumda adetleri düzensiz olan kadınlar için hesaplama nasıl yapılmalıdır?” diye sorulacak olursa, şöyle açıklanabilir: Adet siklusu içinde yumurtlama yani ovülasyon döneminden sonraki gün sayısı 14’tür. Bu sayı değişmez. Ancak yumurtlamadan önceki gün sayısı kadından kadına farklılık gösterebilir. Bu durumda adet düzensizliği yaşayan bir kadının beklenen adet tarihinden 14 gün çıkarıldığında yaklaşık yumurtlama tarihi elde edilebilir. Yine de bu kadınların bir ya da iki gün öncesini de dikkate alması tavsiye edilir.

Adet Görme ve Gebelik

Kadınların düzenli adet görebilmesi için her ay beyin, yumurtalık ve rahimiçi dokusu yani endometrium arasında sistematik bir iletişimin ortaya çıkması ve bir takım hormonların düzenli olarak salgılanması gerekmektedir. Tüm bu mekanizma doğru işlediğinde, endometrium östrojen denilen kadınlık hormonunun etkisiyle kalınlaşır ve yumurtlama sonrasında ortaya çıkan progesteron adlı hormonun etkisiyle döllenebilecek bir yumurta hücresinin yerleşmesini sağlar ve gebeliğin başlayıp devam edebilmesi için uygun bir hale gelir.

Kadınlarda progesteron salgısının azalması, daha önce östrojen sayesinde kalınlaşmış olan endometriumun incelerek parçalanmasına neden olur. Parçalanan endometrium kanama ile birlikte vücuttan atıldığı için bu kanamalar adet kanaması yani menstruasyon adını alır. Döllenme ve gebelik meydana geldiğinde hormonlar salgılanmaya devam ettiği için ise bu kanamalar görülmez. Adet başlangıcı ve bitişi gibi tarihlerin bilinmesi gebeliğin tespit ve takibi için önemlidir. Peki gebelik nasıl oluşur?

Çatlama ile yumurtalıklardan atılan hücrelerin yani oositlerin ortalama yaşam ömrü 12 ila 24 saat arasındadır. Bu hücreler, fallop adı verilen tüplerde erkeğe ait spermlerle karşılaşarak döllenirse gebelik için ilk adım atılmış demektir.

Gebeliğin Oluşması İçin Gerekli Olan Şartlar

– Erkekte normal ve yeterli sayıda ve dölleyebilir nitelikte sperm üretimi,

– Erkek sperm kanallarının açık olması ve fonksiyonunu yerine getirmesi,

– Kadında yumurta hücresi üretiminin olması,

– Kadında üretilen yumurtanın taşınabildiği fallop denilen tüplerin açık olması,

– Doğru hesaplanmış yumurtlama günlerinde gerçekleşmiş cinsel ilişki,

– Erkekten gelen sperm ve kadında üretilen yumurtanın buluşarak döllenmenin sağlanması,

– Rahmin, döllenmiş yumurtanın yerleşmesi için uygun ortama sahip olması,

– Döllenmiş olan yumurtanın, rahim içine yerleşip embriyo ve fetus haline gelmesi söylenebilir.

Gebelik oluşumunun, kadın yumurtası ile aynı öneme sahip olan diğer adımı da sperm üretimidir. Erkeklerde sperm, yumurtalıklarda üretir. Ancak erkeklerin üretimi kadınlardan farkl olarak çalışır.Şöyle ki, sperm üretimi büluğ çağı ile başar ve erkeklerin yaşamlarının sonuna kadar da devam eder. Kadınların aylık döngüsünde ayda bir kez gerçekleşen yumurtlama ve bir adet yumurta hücresinden (istisnai olarak bir kaç adet) bahsederken erkeklerde sürekli devam eden bir sperm üretim sistemi vardır.

Cinsel uyarılma sonrasında sperm hücreleri, idrar deliğinden dışarı fırlayarak, yumurtlama dönemindeki kadının tüplerinde yumurta hücreleri ile buluşur ve döllenme gerçekleşir.