Gebelikte Karbonhidrat, Protein ve Yağ Tüketimi

Gebelikte Karbonhidrat Alımı
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebelikte Karbonhidrat, Protein ve Yağ Tüketimi

Beslenme düzeni ve alışkanlıkları gebeliğin genel seyri içinde çok büyük önem taşıyan ve de belirleyici olan bir faktördür. Esasında gebeliğin dışında sağlıklı bir yaşam sürmek için yapılması gerekenlerin en temelinde dengeli, sağlıklı ve düzenli beslenme vardır. Ancak gebelik söz konusu olduğunda hem anne adayının hem de bebeğin sağlıklı olabilmesinin ilk şartı doğru beslenmedir. Bu da elbette öncelikle bebeğini dünyaya getirmeye hazırlanan anne adayının sorumluluğudur.

Gebelik süresince tüketilmesi gereken ne hayati besin kaynakları karbonhidrat, protein ve yağlardır. Şimdi bunları tek tek ele alalım:

Karbonhidratlar

Vücudun en temel enerj kaynağı karbonhidratlardır. Yetetsiz karbonhidrat alımı metabolizmanın protein yakmasına neden olur ve bu istenmeyen bir durumdur. Öte yandan gereğinden fazla tüketilen karbonhidrat ise vücutta depolanan yağ miktarının fazla olmasına yol açar. Gebelik dönemindeki karbonhidrat tüketimi için en ideal oran, günlük olarak alınan besinlerin %40’ıdır ve zaten gün içinde alınan pek çok gıda maddesi (pirinç,tatlılar, hamur işleri, çikolata,ekmek, sebze, meyve) karbonhidrat içerdiğinden bu oranın büyük çoğunluğu karşılanmış olur. Bu sebeple günlük karbonhidrat alımını sınırlı tutmakta ve bu besinleri çok fazla tüketmemekte fayda vardır. Çünkü bu, fazla kilo alımına ve yağ depolanmasına yol açar.

Proteinler

Protein insan hücreleri için temel yapıtaşıdır ve tüm hücrelerin sağlıklı olabilmesi için gereklidir. Beyin ve sinir sisteminin gelişimi için çok büyük öneme sahip olan proteinin ana kaynağı hayvansal gıdalardır. Gebelik yaşamayan kadınların gün içinde tüketmesi gereken protein miktarı yaklaşık 60 gram kadardır.Bu miktar gebe kadınlarda yaklaşık 80 gram olarak önerilmektedir. Elbette verilen bu değerler tekil gebelikler içindir. İkiz ya da üçüz gebeliklerde bu oran elbette artmaktadır.

Gebe bir kadının ihtiyacı olan proteini elde edebilmesi için günlük beslenme planına kırmızı eti,tavuğu, yumurtayı, mercimeği mutlaka eklemesi ve bu besinlerin tüketim miktarları ile ilgili hekiminden bilgi alması çok büyük önem taşır.

Yağlar

Karbonhidrat ve proteinin aksine, gebe kadınlar ile gebe olmayan kadınlar arasında günlük alınması gereken yağ miktarları arasında herhangi bir fark yoktur. Alınması gereken yağ oranını belirlerken kullanılan ölçüt, günlük alınan toplam kalorinin %30’unun yağlardan oluşuyor olmasıdır ki bu da ortalama olarak güne 60 gram gibi bir miktara denk gelir.Tıpkı normal şartlar altında olduğu gibi gebelikte de yağ ihtiyacını karşılamak için margarin ya da ayçiçek yağı gibi yağlardan uzak durmak bunun yerine tereyağ ve zeytinyağını seçmek önem taşır. Zaten herkesin bildiği gibi zeytinyağı, tüm beslenme uzmanları ve hekimlere göre insanlar için bilinen en sağlıklı yağdır.

Ayrıca şu noktaların altını çizmekte de fayda vardır:

– Beslenme bozukluğu yaşayan gebelerin bebeklerinde, ilerleyen zamanlarda ciddi problemler ortaya çıkabilir.

– Halk arasında neredeyse tüm gebelere söylenen “Sen iki canlısın, iki kişilik yemelisin.” sözü asla bilimsel bir gerçekliği yansıtmaz.

– Bulantı ve kusma şikayetlerinden dolayı yediklerini çıkaran gebelerin bebekleri, ciddi yapısal bir problem olmadığı sürece ve aşırı kilo kaybı yoksa, bu durumu tolere edebilecek sisteme sahiptir. Ancak aşırı kilo kaybı yaşanıyorsa, anne adayı kusma sorununa bağlı olarak neredeyse hiçbir şey yiyemez hale gelmişe mutlaka vakit kaybetmeden hekime danışılmalıdır.

– Gebelik boyunca önerilmeyen yiyeceklerin başında fast food gelmektedir. Çok yüksek oranda yağ ve elbette katkı maddesi içeren fast food ürünler, besin değerisi olmamasına rağmen çok yüksek kaloriye sahiptir.

– Hamilelikte en ideal öğün planı üç ana iki ara öğün olmak üzere beş öğün alınmasıdır.