Çocuğunuzun Kişilik Gelişimi İçin İpuçları

Çocuklarda Kişilik Gelişimi
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Bırakın Çocuğunuz İçinden Geldiği Gibi Davransın!

Genel olarak ebeveynler çocuklarını onların ilgi, yetenek ve özelliklerine göre yetiştirmek yerine kendi istek ve ilgilerine göre yetiştirmeye çalışırlar. Kendi isteklerini veya geçmişte kendilerinin gerçekleştiremediği eylemlerini çocukları üzerinde uygulamaya çalışırlar. Çocukların yaratıcı bir şekilde bulundukları bu dönemde dışarıdan gelen müdahalelere oldukça açık olması, onların yanlış yönlendirilmesine ve ya duygularının bastırılmasına neden olabilir.

Bazı anne babalar çocukların en doğal hakkı olan içinden geldiği gibi davranabilme özgürlüğünü ellerinden alırlar ve çocukların kendi başına karar veremeyecek, henüz çocuk oldukları için bunlara ihtiyacı olacağıyla ilgili kendi içlerinde bir karara varırlar. Çocuklarının bir birey olduğunu kabullenemezler ve çocukların nerede nasıl davranacağını ve ya neyi nasıl yapacağını bilmediklerini düşünürler. Çocuklarına açıklamasız kurallar koyar, her hareketini kontrol etmeye çalışırlar.

Çocuklarına böyle yaptığınızda meraklı ve öğrenmeye açık olan çocuğunuz karşılaştığı herhangi bir şeye karşı korku ve tedirgin şekilde yaklaşmaya başlayacaktır. Bu da çocuğunuzun gelişimini olumsuz etkileyecektir. Daha ileriki zamanda bu anne babalar çocuklarının meslek, arkadaş, eş seçiminde de müdahalelerde bulunarak çocuğu için en uygun kişiyi yine kendisinin bileceği yanılgısına kapılabilmektedir.

Ne yapılabilir?

  • Çocuğun biricik, kendine has ve özel olduğu unutulmamalı ve kabullenilmelidir.
  • Herhangi bir koşula bağlı olmaksızın sevildiği çocuğa hissettirilmelidir.
  • Çocuğunuz özgür bırakılmalı, her nasılsa öyle olduğu için onu kabul edeceğinizi bilmelidir. Bu sayede gelişebilecektir.
  • Çocuğunuzu dinlemeli, aynı zamanda konuşulmasına da izin verilmelidir. Her konuda bir birey olarak fikri sorulmalıdır.
  • Düşünce ve duygularını özgürce ifade edebilen çocuklarda özgüven ve sorumluluk duygusu kazanımı sağlanır.
  • Çocuğunuzla empati kurmaya çalışın, her zaman denetlenmek ve ya değerlendirilmenin sizin için ne kadar rahatsız edici olduğunu fark ederseniz, çocuğunuzun da bu durumu yaşamaması için daha farklı yaklaşımlarda bulunursunuz.