Gebelikte Diyet

Gebelikte Diyet
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebelikte Diyet Yapılır Mı?

Gebelik, diyet yapmak için doğru bir zaman değildir. Her anne adayı gebeliği boyunca, gebelik öncesi kilosu ile orantılı olarak belli ölçülerde kilo alacaktır. Bu, gebeliğin normal seyrinde var olan olağan bir durumdur. Ancak gebe kalmadan önce normalin veya olması gerekenin üzerinde bir kilonuz olsa bile gebelik boyunca diyet yapmanız önerilmez.

Her gebe kadında aynı olmamak üzere ortalama olarak bir gebenin günlük olarak alması gereken  kalori miktarı 2500 kcal civarındadır. Alınan günlük kalori, hem bebeğin hem de anne adayının sağlıklı olması için büyük önem taşır. Çünkü anne karnındaki bebek, ihtiyaç duyduğu tüm besin maddeleri annesinden ve annesi kanalıyla elde eder. Bu sebeple olmasaı gerenden az yemek yemek, daha düşük kalori alma ya da ihtiyaç duyulan vitamin ve mineralleri elde edememek bebeğin yeterince beslenmesine engel olacağı gibi bundan önce anne adayının da sağlığına zarar verecektir.

Gebelikte yemek yeme ihtiyacı yukarıda anlatılan fiziksel ya da hormonal ihtiyaçların yanında, aynı zamanda gebenin psikolojik durumu ve sık sık değişen ruh hali ile de ilgilidir. Anne adayı sıklıkla acıkır, yemek yer ancak daha sonra çok kilo aldığını düşünerek kendini suçlu hisseder. Bu duygusal gel gitler, anne adayının kendisini kötü hissetmesine neden olacağından bir süre sonra anne adayı kendini tekrar yemeğe vurur. Böylelikle ortaya bir kısır döngü çıkar. Anne adayı gebeliği boyunca aldığı ve alacağı kilolar için endişelenir. Ancak gebeler şunu asla unutmamalıdır: Aldığınız tüm o kiloların çok büyük bir kısmı gebeliğinizin bitiminden sonra vereceğiniz/ verebileceğiniz kilolardır. Özelllikle bebeğinizi ilk altı ay boyunca sık sık ve düzenli olarak emzirmek, aldığınız kiloların yarısını vermeyi garanti etmek anlamına gelir.Öte yandan hekiminiz izin verdiği andan yapmaya başlayabileceğiniz sportif aktiviteler de kalan kiloları vermenizde size yardımcı olacaktır.Bunların yanında daha doğum anında kaybedeceğiniz kiloları da düşünürseniz, kendinizi çok daha iyi hissedebilirsiniz.

Ancak her ne olursa olsu gebelikte asla diyet yapılmamalıdır. Bebeğin dünyaya sağlıklı bir şekilde gelmesi ve anne adayının gebelik sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlaması için ilk ve en önemli şart dengeli ve düzenli beslenmedir.Bu da normal şartlardan daha fazla kalsiyum, daha fazla demir ve daha fazla vitamin, mineral alımı demektir.

Düşük karbonhidrat diyetleri

Son dönemlerde oldukça popüler olan düşük karbonhidratlı diyetlerin gebelerde uygulanıp uygulanamayacağı tartışma konusu haline gelmiştir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının bir bölümü eğer alınan günlük karbonhidrat miktarı yeterli ise bu diyeti yapmakta bir sakınca olmadığını söylerken, bir kısım uzmanlar ise ne olursa olsun gebelikte diyet yapılmasının asla uygun olmadığını ifade ediyorlar. Bu uzmanlara göre, hem enerji hem de yağ fragmanları içeren karbonhidratlar eğer yeterli düzeyde alınmazsa yağ alımının da normal yollardan olmayacağını ve buna bağlı olarak da keton denilen yağ yıkım ürünlerinin  oluşur. Bu yağ yıkım ürünleri bebeğin beyin ve sinir gelişimine olumsuz etki yapar ve eksik ortaya çıkacağını belirtirler. Bu görüşü savunan uzmanlara göre gebelikte tüm besin gruplarında yeterli düzeyde alınmalıdır ve yan etkileri kesin olarak bilinmeyen diyetleri uygulamak hem bebek hem de anne adayı için sakıncalıdır.

Gebe kadınların, gebe olmayan kadınlara göre her gün fazladan yaklaşık iki köfte büyüklüğünde et ya da iki yumurta, bir bardak süt, bir dilim ekmek, bir ya da iki porsiyon meyve yemesi gerektiğini düşünürsek gebelikte yapılacak diyetlerin sağlıklı olmadığını söylemek mümkündür.

Ayrıca, anne adaylarının gebelik döneminde tüm besin kaynaklarından dengeli ve düzenli şekilde almamaları durumunda engelli bebek doğumu, prematüre doğum, düşük ağırlıklı doğum hatta çok daha kötüsü ölü doğum yapabilme risklerinin oluşabileceğini de söylemek gerek.