Bebeklerde Sarılık, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Bebeklerde Sarılık, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri, bebeği olacak tüm annelerin aklına gelen ortak konulardan biridir. Sarılık, cildin ve göz akının sarı renkte gözüktüğü tıbbi bir durumdur. Aslında sarılık bir hastalık değil, birden fazla farklı hastalığın sonucu olabilecek bir belirtidir. Tam anlamıyla tanımlamamızı isterseniz sizin için bir alttaki paragrafta detaylarıyla anlattık.

Sarılık 

yenidoğan bebek

Kırmızı kan hücrelerinin( alyuvar ) ana yapısını oluşturan madde hemoglobindir. Alyuvarların vücuttaki ömrü yaklaşık 120 gündür. Alyuvarlardaki bu hemoglobin maddesi öldüğünde bilirubine dönüştürülür. Bilirubin ise sarı renkli bir maddedir. Karaciğerin görevi bilirubinin vücuttan uzaklaştırmaktır. Ancak bilirubin vücuttan yeteri kadar uzaklaştırılamazsa kan dolaşımına karışır ve cildin, mukozaların ve göz akının sarı renkte gözükmesine sebep olur. Bu duruma sarılık denir.

Bebeklerde Sarılık

Bebeklerde görülen sarılığa yenidoğan sarılığı denir. Birçok bebekte sarılığa rastlamak olağan bir durumdur. Prematüre bebekler ve 37. haftadan sonra doğan bebeklerde %80 oranında sarılık görülebilir.

Yenidoğanlarda sarılığın birden fazla nedeni olabilir. En sık görülen neden fizyolojik sarılıktır. Bebeklerin karaciğeri, doğduktan sonra bilirubin yıkılması görevini plasentadan daha yeni devir almıştır. Gelişmekte olan karaciğer, bilirubini uzaklaştırma görevini ilk zamanlarda yeterli miktarda gerçekleştiremeyebilir, zaman geçtikçe karaciğer bilirubini etkin bir şekilde uzaklaştırır ve belirtiler kendiliğinden kaybolur.

Yenidoğanda Sarılık Belirtileri

bebek

Yenidoğan sarılığı, artmış uyku hali, dışkı ve idrar renginde değişme, emme güçlüğü gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Sarılık kafa kısmında başlar ve vücuda yayılır. Sarılık arttıkça en son el ve ayaklar sarı rengi alır.

Bebeklerde geç başlangıçlı bir sarılık türü gözlenmişse bu çoğu zaman anne sütü sarılığı sebebiyledir. Bu tür sarılık yaklaşık 2-3 ay sürebilir. Kandaki bilirubin seviyesi tehlikeli sınıra ulaşmadığı müddetçe anne sütüne ara verilmez. Bilirubin yüksekliği tedavi edilmediğinde kalıcı beyin hasarına sebep olabilir. 

Çocuklarda ve Yetişkinlerde Sarılık Belirtileri

  1. Göz içinde, ciltte ve mukuslarda sarılık
  2. Halsizlik/yorgunluk
  3. Vücutta kaşıntı
  4. Açık renkli dışkı
  5. Koyulaşmış idrar
  6. Kiloda azalma
  7. Ateş
  8. Karın ağrısı

Yenidoğanda sarılık ne zaman geçer ?

Bebeklerde görülen sarılığın ne kadar süreceği sarılığın çeşidine ve ortaya çıkma nedenine göre değişir . Bebekte meydana gelen sarılık fizyolojikse, çoğu zaman 1-2 hafta sürer. Eğer hastalıkların zemin hazırladığı patolojik sarılıksa, süreç çok daha uzun olur ve vücudun normal işleyişine zarar verir. Bu durumda önemli olan bebeğin doktor kontrolünde tedavi edilmesidir.

Bebeklerde sarılık nasıl tedavi edilir ?

bebek

Fizyolojik sarılık kendiliğinden geçtiği için herhangi bir tedavi gerektirmez. Sadece daha kolay atlatması için bebeğinizi bol bol emzirin. Çünkü sarılık tedavisinde anne sütü çok önemlidir. Çünkü bebek daha çok emdikçe bağırsakları daha fazla çalışır, bu da bilirubin pigmentini kakasıyla birlikte vücudundan atmasını kolaylaştırır.

Patolojik sarılığın tedavisi ise sebeplere göre değişir. Bu noktada en korkulan durum artan bilirubin seviyesinin beyne ve sinirlere zarar vermesidir. Bu durumda ışık tedavisi olarak adlandırılan fototerapi tedavisi gerçekleştirilmektedir. Bu tedavi yöntemi yeterli gelmediğinde kan değişimi yöntemine başvurulur. Kanın değiştirilmesine karar verilirken bebeğin kaç günlük olduğu, kilosu gibi kriterler göz önünde bulundurulmalıdır.

Hangi durumda doktora başvurulmalıdır ?

  1. Bebeğin doğumu ile ilk 24 saat içinde sarılık belirtileri başlamışsa,
  2. Vücutta görülen sarı tabaka giderek artıyor ve koyulaşıyorsa,
  3. Bebeğin ateşi 37,5’u geçmişse,
  4. Bebek fazla halsiz ve hastaysa,
  5. Bebeğiniz uykudan uyanmak istemiyorsa hemen bir doktora başvurmalısınız.