4 Haftalık Gebelik

4 Haftalık Gebelik
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebeliğin 4. Haftası

Gebeliğin bu haftasında anne adayının henüz hamile olduğu belli değildir. Bu haftanın bitişiyle normalde adet kanamasının görülmesi gerekir. Ancak gebelik meydana geldiğinden, adet kanaması olmayacaktır. Bu hafta kanda beta HCG hormonunun ölçümü sayesinde gebelik tanısı konulabilir. Bu arada gebeliklerin daha adet gecikmesi olmadan, % 60 oranında kaybedildiği de bilinmelidir. Bu tam olarak bir düşük değildir. Gebelikteki bir eksiklikten dolayı, daha başlamadan gebeliğin sona ermesidir. Bu yüzden anne adaylarına gebelik tanısı yapılması için, adet gecikmesini beklemelerini tavsiye ederiz.

4 haftalık gebelikte bebekte olan değişiklikler nelerdir?

4-haftalik-gebelikte-bebek-nasil-gorunur

Rahim iç tabakasında implantasyon işlemi hücrelerden salgılanan ve rahim iç tabakasını eritecek bazı maddeler sayesinde gerçekleşir. Bu şekilde kendisini eriyen yere gömen bebek, üstünün bir tabakayla örtülmesini sağlayarak, kendisini dış etkenlerden korumaya alır. Yerleşme bittiğinde, bebek HCG denilen hormon üretimine başlar. Bu anne adayına verilen yerleşme işleminin tamamlandığı mesajını gönderir.

Blastosist oluşumundan sonra, hücreler aralarında iş bölümü yapar. Bebeğin vücudunu oluşturacak hücreler bir tarafa, beslenmesini sağlayacak olanlar diğer tarafa ayrılır. Bunların arasında amnion boşluğu denilen geniş bir alan meydana gelir. Beslenmeyi üstlenen hücreler trofoblast adını alır. Bunlar plasentanın oluşumunda rol oynayacaklar. Bunlar en yakındaki anneye ait olan kılcal damarlarla iletişime geçerek, bebek ve anne arasında ilk madde alışverişini yaparlar. Bebeğin organlarını oluşturacak hücreler ise, embriyoblast olarak anılır. Bunlar yolk kesesi yapısını ve organları oluşturacak 3 farklı tabakayı meydana getirirler. Bu 3 tabaka bebeğin ilk halini oluşturacak embriyonik diski oluşturur.

4 haftalık gebelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Gebeliğin dördüncü haftasında bebeğinizin boyu 1 mm den bile daha küçüktür. Kalp atışları bile bu haftada henüz duyulmaz.

4 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Bebeğin bu haftada gözle ve ultrasonla görünmesi çok zordur.

4 haftalık gebelikte anne adayındaki değişiklikler nelerdir?

 

Üçüncü haftanın başında yumurtlama olmuştu. Sperm hücreleriyle, yumurta hücresi karşılaşarak, bebeğin genetik yapısını belirleyecek olan sperm hücresini belirlemişti. Yumurtanın 23 kromozomluk genetiğiyle, spermin 23 kromozomluk genetiği birleşerek, yeni bir genetik yapıya sahip olan bebeğinizin ilk hücresi oluşmuştur. Zigot denen hücre hızla bölünerek, fallop tüpleri içinde rahim içine doğru ilerlemeye başlamıştır. Morula aşamasında rahim iç tabakasına ulaşan bu canlı blastosist haline gelmiştir. Bebeği oluşturacak olan hücre topluluğu kendine rahim içi tabakasında en iyi yeri bularak, yerleşmiştir. Bu durumda en iyi yer, damarlanmanın daha iyi olduğu rahmin arka tarafının üst bölümleridir.

Yerleşme tamamlandığında, bazı anne adaylarında lekelenme tarzında kanama olabilir. Bu implantasyon kanaması olarak tanımlanır. Genellikle döllenmeden 3-7 gün arasında olur. Bunun olma sebebi yerleşme sırasında kılcal damarın zarar görmesidir.

Gebeliğin dördüncü haftasının sonunda kadının normalde adet görmesi gerekirdi. Fakat gebelik meydana geldiyse, kadınlar aynı adet görecekmiş gibi belirtiler hisseder. Bu haftada gebelik olan kadınların çoğunda, yorgunluk ve halsizlik meydana gelir. Bunun yanında göğüslerde dolgunluk, uykuya eğilim, bel ağrısı, ruh halinde değişimler meydana gelebilir. Ancak bu belirtilerin görülmesi kesin olarak gebelik olduğu anlamına gelmez. Gebelik meydana geldiyse, bu haftadan başlayarak plasenta gelişmeye başlar. Plasenta ilerleyen haftalarda bebeğin beslenmesini sağlayacaktır. Belirtilerin olmadığı anne adayları bu konuda acele etmemelidir. Çünkü ilerleyen dönemlerde gebelik belirtileri görülmeye başlar.

4 haftalık gebelikte haftada baba adayına tavsiyeler

Baba adayları bu dönemde eşlerine manevi olarak destek olmalıdır. Eşinin sigara içiyor olması halinde, bunu bırakması için yardımcı olmalıdır. Ayrıca sigara içilen ortamlardan uzak kalmasını sağlamalıdır. Eşinin sağlığıyla ilgilenmek, bebeğin sağlığına da destek olacaktır.