Bebeklerde Boyuna Kordon Dolanması

  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Kordon dolanması nedir ?

Halk arasında kordon bağı olarak bahsedilen umblikal kord, bebekle bebeğin eşi (plasenta) arasında bulunan bir bağdır. Bu bağ anne adayının kanında bulunan besinleri ve oksijeni bebeğe taşır. Kısacası bebek tüm ihtiyacını bu bağ ile karşılar ve kordon bağı bebek için hayati bir önem taşır.

Peki, kordon bağının dolanması nedir ? Göbek bağının anne karnındaki bebeğin boynuna ya da vücudunun herhangi bir yerine bir veya birden fazla dolanmasına denmektedir. Uzmanlar tarafından göbek bağının dolanması her 10 gebeliğin yaklaşık 3’ünde görüldüğünden bahsetmektedir.

Kordon Bağı bebeğin boynuna nasıl ve hangi durumlarda dolanır ?

ultrason görüntüsü

Normal şartlarda doğan her bebeğin göbek kordonu boyu ortalama 55 ila 75 cm. civarındadır. Bebeğin kordonu belirtilen orandan uzunsa kordonun dolanma riski artar. Uzmanların araştırmaları doğrultusunda normal doğum ile doğan bebeklerin ortalama %30’unda kordon dolanması sorun yaşayarak dünyaya geldiği belirtiliyor.

Göbek kordonu bebeğin boynuna çoğu zaman bir defa dolandığı ifade ediliyor. Ancak bazı durumlarda 2-5 defa aralığında dolanabildiği belirtilir. Kordon sadece bebeğin boynuna değil bazen bebeğin kollarına, göbek etrafına ya da omuzlarına da dolanabilmektedir. 

Bu sorun, erkek bebeklerde kız bebeklere oranla daha sık gözlenir. Aynı zamanda çoğul gebeliklerde bebeklerin alanı kısıtlanır, bu sebeple normal hamileliklere kıyasla daha sık karşılaşılır.

Diğer sebepleri ön görecek olursak, plasentanın rahim duvarına olan yakınlığını ve vücudunuzdaki amniyon sıvısının fazlalığını da söyleyebiliriz. Plasenta rahim duvarına yakın olduğunda göbek bağı bebekten uzakta kalıp gerilebilir ve dolanan yerleri sıkar. Aynı zamanda amniyon sıvısının fazlalığı da bebeğin daha kolay hareket etmesine sebep olduğu için göbek kordonuna dolanmasına yol açabilir.

Bebeklerde kordon dolanması önceden tespit edilebilir mi ?

kordon bağı dolanması

Anne karnındaki bebeğin göbek kordonun dolanıp dolanmadığı gebelik döneminde net olarak ultrason görüntülenmesi ile anlaşılır. Maalesef anne adayının kendi kendine böyle bir sorunu anlayabilmesi çok da mümkün değildir. Sadece bebeğiniz gün içindeki hareket sayısı daha aza inmiş ya da rahimdeki hareketleri aniden azalmışsa bir sorunun olduğundan şüphelenebilir ve doktorunuza başvurabilirsiniz.

Bebeğin boynuna kordon dolandığı tespit edildiğinde bu durumu tedavi ya da yok edecek herhangi bir tedavinin bulunamadığı belirtilir. Ancak bu dolanma şekli, gebeliğin erken haftalarında bebeğin küçüklüğü, suyun görece fazlalığı gibi sebeplerle tekrar açılabilir. Gebeliğin son haftalarında ise, bebek büyüyüp daha az hareket etmesinden dolayı, dolanan kordonun açılması her zaman mümkün olmayabilir.

Kordon dolanmasının bebek üzerindeki etkileri nelerdir ?

Bebeğin ultrason görüntüsü

Bebeklerde kordon dolanması veya sıkışması durumunda bebekte kalp ritim bozuklukları ve nabızda yavaşlama meydana gelebilir. Bu nedenle doğum sırasında söz konusu durumun yaşanmaması için anne adayının doğum sancısı çektiği sırada NST denilen cihaz takılarak, bebeğin ve anne adayının kalp atışları kontrol altında tutulmaktadır.

Daha uzun süreli kordon dolanması durumunda bebekte kalıcı hasar veya bebek kayıpları görülebilir. Ancak şunu unutmamak gerekir, bu durumların meydana gelebilmesi için göbek bağının sıkışmış olması gerekir ve kordon yapısı gereği kolayca sıkışabilen bir yapıda değildir.