40 Haftalık Gebelik

40 Haftalık Gebelik
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebelikte 40. Hafta

Ve nihayet son! Anne adayının fiziksel ve psikolojik sınırlarını en son noktaya kadar zorladığı uzun, yorucu ve bir o kadar da heyecanlı bir gebelik sürecinin sonuna gelindi. Artık bebeğiniz dünyaya gözlerini açmaya hazırdır.

40 haftalık gebelikte bebekte olan değişiklikler nelerdir?

Anne ve baba adayı kuvvetle muhtemel ki bu hafta içinde, çok uzun zamandır yolunu gözledikleri bebeklerini kucaklarına alacaklar. Böylelikle, yorucu, gergin, heyecanlı, zaman zaman zor ama umut dolu bir yolculuğun sonuna gelinmiş olacak. Anne karnında son derece sıkışık bir durumda olan bebek, artık dışarı çıkmaya hazırdır ve şiddetle de dışarı çıkmak ister.

40 haftalık gebelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

40. gebelik haftasında anne karnındaki bebeğin boyu da kilosu da değişmeyecek, bu veriler bebeğin doğum kilosu ve doğum boyu olacaktır. Bebeğin 40. haftadaki boyu 49 santimetre civarında, kilosu ise 3400-3500 gram dolaylarındadır. Bu ağırlık normal bir ağırlıktır ve bebek sağlıklı bir şekilde dünyaya gözlerini açmaya hazırdır.

40 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

40. gebelik haftasında bebeğin ultrason görüntüsü pek iç açıcı olmayacaktır. Çünkü bebek anne rahminde son derece sıkışık ve rahatsız bir durumdadır. Hem kendisinin hem de anne adayının doğum zamanının geldiği bu haftada rahat olabilme şansı pek yoktur. Ultrason görüntüsünde bebeğin doğuma hazır olduğu ise net bir şekilde görülecektir.

40 haftalık gebelikte anne adayındaki değişiklikler nelerdir?

Anne adayı bu haftaya kadar bebeğini sağlıkla taşıyabilmiş ise bu hafta artık gebeliğinin son haftasında demektir. Anne adayı, her an doğum yapacakmış gibi hazır ve hazırlıklı olmalıdır. Halk arasında nişan ismi verilmiş olan işaret sıvısının geldiği an doğumun başladığı an kabul edilir ve hiç vakit kaybetmeden hastaneye gidilmesi gerekmektedir. Anne adayının rahim ağzının genişliği ile orantılı olarak hekim doğum zamanlamasını yapacak ve doğum eylemini de buna göre başlatacaktır. Doğum elbette anne adayı için zor ve zahmetli bir süreç olacak ve anne adayı doğum esnasında acılar çekecektir. Ancak doğum eylemi sona erdikten sonra bebeğini kucağına alan anne adayı hem doğumda hem de doğum öncesindeki 40 haftada çektiği tüm sıkıntı ve zorlukları unutacaktır.

Anne adayı, doğum anı başladıktan sonra doğumhaneye alınır. Hekim burada anne adayının ilk muayenesini yapar ve annenin rahim açıklığı tespit edilir. Bebeğin son durumunu anlayabilmek için ultrason muayenesi yapılır ve bebeğin kilosu, boyu gibi veriler alınır. Bebeğin kalp atışları ve anne adayının kasılma sıklığı NST adı verilen bir cihaz yardımı ile incelenir. Eğer anne adayının normal doğum yapmasına engel olacak herhangi bir durum söz konusu olmuş ise sezaryen doğum gündeme getirilir. Eğer ortada böyle bir durum yoksa, anne adayı periyodik olarak muayene edilmek şartıyla başka bir odaya yerleştirilir. Rahim uygun açıklığa ulaştığında ise doğum gerçekleşir.

40 haftalık gebelikte baba adayına tavsiyeler

Anne adayı için hiç kolay olmayan bu son haftanın elbette baba adayı için de pek kolay olduğu söylenemez. Bebeğin her an gelebilme olasılığına karşı baba adayı da her an hazır ve tetikte olmalı, gayet sakin kalarak anne adayının da sakinleşmesine yardımcı olmalıdır. Anne adayının suyu ya da kanaması geldiği anda yola çıkması gereken baba adayı aynı zamanda anne adayının hekimini ve gerekirse hastaneyi arayarak annenin durumu hakkında bilgi vermelidir. Bu son andan önce hazırlanmış ve doğum anında hastaneye götürülmeye hazır hale getirilmiş tüm tetkik, tahlil ve raporları da beraberinde mutlaka götürmelidir. Anne adayının ve elbette bebeğin doğumdan sonra ortaya çıkabilecek tüm ihtiyacı için baba adayı hazırlıklı olmalıdır.