18 Haftalık Gebelik

18 Haftalık Gebelik
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebeliğin 18. Haftası

İkinci trimesterde yer alan bu hafta anne adayları, yaşamlarında bile olmayacak kadar düşük tansiyon değerleriyle geçirirler. Bu nedenle gebeliğin balayı dönemi olarak tanımlanır. Anne adayları bu süreçte daha fazla rahat eder.

18 haftalık gebelikte bebekte olan değişiklikler nelerdir?

Bu haftada bebeğinizdeki büyüme daha hızlı olmakta ve aldığı kilo daha çok olmaktadır. Kollarını ve bacaklarını esnetmeye başladığından, bunu sizde rahatlıkla hissedeceksiniz. Cildi hala ince olduğundan, kan damarlarının görülmesi normaldir. Kız bebeklerde bu hafta rahim ve kordon tüpleri meydana gelir. Erkek bebeklerde ise, prostat bezi gelişme gösterir. Bu hafta bebeğin ilk dışkısı yani mekonyum bağırsaklarında birikmeye başlamaktadır. Bu doğumdan sonra dışarıya atılır.

Bu dönem iç kulak kemikleriyle, sinir uçları gelişim gösterir. Artık kulaklar olması gereken yerlerine gelmiştir. Buradan annesinin kalp atışlarını ve göbek kordonunda olan kan akışını rahatlıkla duyar, dış ortamdan gelen yüksek seslerle irkilmeye başlar. Kemiklerin kıkırdak olan dokusu giderek kemikleşme oranını yükseltir. Kemiklerin içinde ilk olarak bacak ve köprücük kemiği tam olarak kemikleşir. Bu dönem anne adayının eksilen kalsiyum oranını tamamlaması ihmal edilmemelidir.

Bebeğinizin bu hafta tat duyusu gelişmektedir. Artık acı, tatlı her şeyi kendisi ayırt edebilir. İçeride esnemesi, gerinmesi, suratını asması gibi refleksleri daha fazla olur. Hıçkırma, yutkunma gibi eylemleri sıkça yapar. Bu dönemde sinirlerin çevresi miyelin adı verilen örtüyle kaplanmaya başlar.

18 haftalık gebelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Bebeğinizin boyu bu hafta 20 cm kadar, ağırlığı ise yaklaşık 210 gram oldu. Bebeğinizin büyüme hızı giderek artmaktadır.

18 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Bebeğinizin ultrason görünümünde, kendinize daha yakın hissedeceğiniz görüntülerle karşılaşabilirsiniz. Bebeğiniz artık minik bir insandır. Şansınız yerindeyse, bebeğinizi farklı refleksleri yaparken izleyebilirsiniz.

18 haftalık gebelikte anne adayındaki değişiklikler nelerdir?

Anne adayı bu hafta bebeğinin büyümesini daha kolay hissedebilecek. Her an yapacağı hareketlere karşı hazırlıklı olmaları gerekir. Bunu hissedemeyen anne adaylarının endişelenmesine gerek yok. 20. haftaya geldiklerinde, bunun daha rahat hissedilmesi mümkün olacak. Daha ilk gebeliğini yaşayan anne adayları bu konuda sabırsız ve heyecanlı olurlar. Aslında bebekleri artık sürekli olarak hareket halindedir. Kollarını, bacaklarını, başını gerer, vücudunu döndürür, tekmeler. Fakat bunların içinden bir saniyeden fazla olan ve güçlü hareketler anne tarafından hissedilebilir.

Anne karnında bebeklerin uyuması 20 dakika ya da 2 saate kadar uzayabilir. Uykuda olduğu sırada bu hareketleri oldukça azalır. Uzun süre hareket hissedilmediğinde, anne adayının sakin olması ve terslikleri doktoruna aktarması gerekir.

Anne adayları artık dinlenme sırasında, uzanır ya da yatma pozisyonunda kalçasını ve bacaklarını bir yastıkla desteklemesi gerekir. Bu şekilde tek tarafına doğru uzanmalıdır. Sırt üstü yatılması halinde, kalbe gidecek kanın azalmasına neden olur ve rahim damarlarına baskı yapar. Bu yüzden anne adaylarının buna dikkat etmesi gerekir.

Bebeğinizin büyümesiyle birlikte karın bölgesinin gerilmesi yüzünden, karında, memelerde, basen ve kalçada cilt çatlakları oluşabilir. Bunlar fazla kilo alan, yetersiz sıvı alan ve düzensiz beslenen anne adaylarında daha fazla görülür. Bu yüzden kadınların gebeliğin ikinci trimesterinden itibaren, cildi yumuşatacak kremleri düzenli olarak kullanması tavsiye edilir. Bunu kakao yağı, badem yağı gibi doğal yağlarla da yapabilirler.

18 haftalık gebelikte baba adayına tavsiyeler

Bu haftada baba adayları eşleriyle birlikte egzersizleri ve yürüyüşleri ihmal etmesinler. Eşlerin duygusal olarak ta yanlarında olsunlar. Olabilecek aksilikler için, eşlerinin yalnız kalmamasına dikkat etsinler.