1 Haftalık Gebelik

1 Haftalık Gebelik
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebeliğin İlk Haftası

Gebelik yaklaşık 40 hafta süren yani 9 ay 10 günlük bir süreci kapsar. Tıbbi açıdan gebelik başlangıcı hamile kalınan adet döngüsünde, adet kanamasının ilk gününde belirlenir. Bu yüzden anne adaylarının gebeliğin ilk haftası henüz hamile olunmayan bir dönemi gösterir. Hamile kalınan tarih tam olarak bilinmese de, son adet tarihine göre gebelik haftası belirlenebilir. Bu hafta anne adayının bile farkına varamayacağı şekilde yaşanır. Tüm değişimler üreme organlarında meydana gelir.

1 haftalık gebelikte bebekte olan değişikler nelerdir?

1 Haftalık Gebelik Görüntüsü

Bu gebelik haftasında yumurtalıklardan atılan yumurta hücresinin olgunlaşmış hali 150 mikron çaplı bir hücredir. Bunun olgunlaşması adet döngüsünün ilk günü itibarıyla başlar. Yumurta hücresi olgunlaşma süreci içinde folikül denilen sıvıyla dolu keseciğin içindedir. Bunun büyümesi ve 18-20 mm çapına gelmesiyle çatlama gerçekleşir. Bu sayede içinde olan yumurta hücresi serbest kalır. Yumurta hücresi buradan fallop tüpüne geçer. Folikülün çatlamasıyla burada sarı cisim denilen yapı oluşmaktadır. Bu rahim iç dokusunu gebeliğe hazırlayan progesteron hormonu salgılamaktadır. Fallop tüpü içindeki yumurta hücresi sadece bir tane sperm sayesinde döllenme süreci geçirir. Bu bebeğin oluşmaya başladığını gösterir.

1 haftalık gebelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Gebeliğin ilk haftasında yumurta hücresi ve spermin döllenmesi söz konusu olduğundan, bebeğin kilo ve boy ölçümleri yapılamaz. Döllenmiş yumurta bu hafta fallop tüplerinde bulunmaktadır.

1 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Bu gebelik haftasında henüz bebek rahme yerleşmediğinden, ultrason görüntüsünü görmek mümkün değildir. Doktorlar bile gebeliği izlemeye dördüncü haftadan itibaren başlar. Ultrason görüntüleri ancak 5-6 haftalarda görülebilir.

1 haftalık gebelikte anne adayındaki değişikler nelerdir?

Hamileliğin her haftası hem anne adayında, hem de bebekte bedensel ve ruhsal değişimler meydana gelir. Hamilelik ilerledikçe, haftalar geçtikçe gelişme ve değişme daha bariz hale gelir. Fakat bu değişimlerin izlenmesi dördüncü haftadan itibaren yapılır. Çünkü gebelikte bebeğin rahme yerleşmesi dördüncü haftaya denk gelmektedir. Çoğu kadın hamileliğin ilk haftasını, henüz hamileliğini fark etmeden geçirir. Hamileliğin ilk haftasını da, hamile olduğunu anlamaya başladığı haftadan itibaren saymaya başlar.

Kadınlar genellikle 28 günde bir adet gördüğünden, bir sonraki ay adet olmayan kadın hamilelikten şüphelenir. Kadının döllenmesi son gördüğü adetten itibaren 2 hafta sonra olur. Çünkü yumurtlama 2 hafta sonra olduğundan, döllenme bu aşamada olur. Bebeğin rahme yerleşmesi 4 hafta kadar sürer. Bu nedenle 3 hafta boyunca rahimde bebek olmaz. Bu süreç döllenme ve rahme yerleşme dönemidir. Bu yüzden 4 haftadan önce gebelikte söz konusu değildir. Bebeğin ultrason görüntüsü de, ancak 5-6 haftalarda görülebilir.

Bu haftada kadının adet döngüsünün 14. gününde yumurtlamayla sağ ya da sol fallop tüpüne atılacak olan yumurta hücresi olgunlaşmaya başlar. Fallop tüpleri rahmin her iki tarafında yer alır. Kanalların iç kısmı yumurtayı rahme yönlendirecek olan tüycüklerle kaplıdır. Rahim ise pelvis denilen kemik çatısında yer almaktadır. İdrar torbası ve kalın bağırsakla yakın komşudur. Bu nedenle gebeliğin büyümesiyle birlikte sık idrar yapma ihtiyacı duyulur.

1 haftalık gebelikte baba adayına tavsiyeler

Baba adayları henüz eşlerinin gebeliğini yoğun olarak yaşamadığından, gelişmenin farkına varamazlar. Ancak eşinin adet döneminin gecikmesi hamilelik şüphesi doğurduğundan, bu hassas dönemde eşine destek olmalıdır. Bu dönemde eşinin zararlı olabilecek şeylerden uzak kalmasına ve doktora giderek gerekli kontrollerinin başlamasına yardımcı olmalıdır. Bundan sonra eşini ve kendisini bekleyen 40 haftalık bir süreç bulunmaktadır.