27 Haftalık Gebelik

27 Haftalık Gebelik
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebelikte 27. Hafta

Üçüncü trimestre giren anne adayı, ilerleyen haftalarda hem fiziksel hem de ruhsal değişimler yaşamaya devam etmektedir.

27 haftalık gebelikte bebekte olan değişiklikler nelerdir?

Bebek anne adayının karnında yedinci ayının sonlarına yaklaşmıştır. Yedinci ayın sonuna gelmiş bir bebek, gelişimini neredeyse tamamlamış demektir. Anne karnındaki bebek, oluşumunun başladığı anlardan itibaren tepkisel bir zeka sistemine sahiptir. Bu mekanizma sayesinde de kendisi dışındaki dünyadan ve çevresinden duyduğu sesleri algılar ve bu uyaranlara tepki verir. Anne karnında 27. haftasını yaşamaya başlayan bir bebek, artık annesinin sesini diğer tüm insanların sesinden ayırd edebilir. Bu yüzden anne adayının bebeği ile sık sık konuşması, onunla iletişim kurmaya çalışması anne ile bebek arasındaki psikolojik ve duygusal bağın da güçlenmesi anlamına geleceği için büyük bir önem ve anlam taşır.

Erken doğum riskine karşı dikkatli olunması gereken bu hafta içinde, olası bir erken doğum gerçekleşirse, bebek hekimlerin müdahalesi ve tıbbi destek ile hayatta kalabilir.

27 haftalık gebelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Anne karnındaki bebek bu haftada ortalama 1000 gram sınırına yaklaşmıştır. Ancak anne ve baba adayları, bu rakamın ve gebelikle ilgili tüm rakamların sadece “ortalama” olduğunu unutmamalıdır. Rakamlar bebekten bebeğe göre değişiklik gösterebilir. Şunu söylemek mümkündür: Bebeklerin 27. haftasındaki kiloları 650 gram ile 1500 gram arasında seyreder ve kilo aralığı normal kabul edilir. Anne karnındaki bebeğin boyu ise 35 santimetre ortalamasını yakalamıştır.

Ancak tüm bu rakamsal değer ortalamadır ve her bebekte birbirinden farklı olarak ortaya çıkabilir. Anne ve baba adaylarının bu önemli noktayı akıllarında tutması gerektiğini de belirtmeliyiz.

27 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Anne karnında 27. haftasına ulaşmış sağlıklı bir bebeği, artık ultrason ekranında tek parça halinde görmek pek mümkün değildir. Bunun nedeni, artık gelişimini tamamlamaya yaklaşan bebek bütün halinde görülemeyecek kadar büyümüş ve gelişmiştir. Vücudu, ultrason ekranında parça parça görünen bebeğin parmaklarını da sayabilmek mümkündür. Anne ve baba adayları eğer isterlerse dört boyutlu ultrason kullanmak isteyebilirler.Bu ileri ultrason muayenelerinde bebeği enteresan durumlarda görebilmek mümkündür. Örneğin, bebek ağlarken ve gülerken gözlemlenebilir.

27 haftalık gebelikte anne adayındaki değişiklikler nelerdir?

Anne adayının bu haftalarda yaşayacağı sıkıntılar arasında onu en çok rahatsız eden bel,bacak ve sırt ağrıları olacaktır. Bacaklarda yoğun, ani ve şiddetli ağrıların yanında, kramplar yaşanması da son derece normal durumlardır. Bu ağrılara genellikle şiddetli kramplar da eşlik eder. Krampların önlenebilmesi için hafif bacak ve nefes egzersizleri yapılabilir. Ancak hekime bilgi verilmesi ve hekimin onayının alınması çok önemlidir.

Gebeliğin ikinci evresinin tamamlandığı ve üçüncü yani son gebelik dönemine girildiği bu haftada anne adayının aşırı kilo almaktan özellikle kaçınması gerekmektedir.

Bunların yanında anne adayının bir diğer şikayeti olan kaşıntılar da bu hafta özellikle şiddetlenebilir. Özellikle karın bölgesinde artarak süren kaşıntıları engellemenin en doğru yolu cildi bol bol ve sık sık nemlendirmektir. Anne adaylarına özellikle duştan sonra bol nemlendirici kullanmaları tavsiye edilir.

Anne adayı bu haftada ve sonrasında karnındaki bebeğin hıçkırdığına şahit olabilir. Bu durumdan rahatsız olmasına gerek yoktur. Bebek, hıçkırırken hiç bir problem yaşamaz. Anne adayına da bu anların keyfini çıkarmak düşer.

Anne adayı yattığı zaman nefes almakta zorluk yaşayabilir. Bunu engellemek için çift yastık kullanmak geçerli bir yöntem olabilir.

27 haftalık gebelikte baba adayına tavsiyeler

Bebeğin anne karnında her geçen gün gittikçe büyüyor olması,anne adayının günlük aktivitelerini yapmasını zorlaştırmaktadır.Bu sebeple baba adaylarına düşen görev, günlük işleri üstlenerek anne adayına yardımcı olmaktır.