Yumurtlama Problemi (Yumurtlama Bozukluğu)

  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Kadınlar, normal olarak üreme çağına geldiklerinde, her ay bir defa yumurtlama sayesinde adet görme ve üreme fonksiyonlarını devam ettirirler. Bu kadının bedeninde olan hormonal değişimlerin sonucudur. Ancak bazı kadınlarda bu düzen bozularak, aylık yumurtlama gerçekleşmeyebilir.

Yumurtlama problemi (Yumurtlama bozukluğu) nedir?

Yumurtlama bozukluğunun olması, kadındaki kısırlık sebepleri arasında en fazla görülen sorunlardan biridir. Bu ovulatuar disfonksiyon olarak tanımlanır. Yumurtlama problemi, kadında yumurtlamanın düzensiz olmasıdır. Kadında yumurtlama olmasına rağmen, bu düzensiz ve seyrek olarak gelişir. Kadın bu yüzden her ay düzenli şekilde adet görmez. Bu yumurtlamanın o ay olmamasından kaynaklanır. Nadir olarak yumurtlama olmaması devamlı hale gelebilir. Bu kadınlar hiç adet göremez.

Yumurtlama problemi (Yumurtlama bozukluğu) sebepleri nelerdir?

Bu sorun kadınlarda stres ve bazı hastalıkların varlığında gelişebilir. Bunların arasında en fazla etkili olan polikistik over sendromudur. Fakat bunu her yumurtlama bozukluğuyla bağdaştırmak mümkün değildir. Bu hastalarda yumurtlama bozukluğu dışında, aşırı tüylenme, seyrek adet görme ve şişmanlık gibi sorunlarda bulunur. Yumurtlaması hiç olmayan kadınlarda bu sorun hipofiz bezinden kaynaklanabilir, genetik sorunlardan ya da menopoz dönemine girme gibi sebeplerden olabilir.

Yumurtlama problemi (Yumurtlama bozukluğu) nasıl belirti verir?

Kadınlarda yumurtlama olmadığı dönemlerde, bunun belirlenmesi için bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler;

  • Ultrason tetkikiyle büyüyen yumurtanın ve yumurtlama olayının izlenmesi
  • Adet döneminin 21. gününde progesteron hormonunun seviyelerine bakılması durumunda, bu seviyenin 3 ng/ml üzerinde olması halinde yumurtlama olduğu belirlenir.
  • Adet döneminin 21. gününde rahim biyopsisi yapılabilir. Ancak bu yönteme genellikle başvurulmaz.
  • Vücut ısısının takip edilmesi de yumurtlama hakkında bilgiler verir. Adet döneminde 13-15 günlerinde yumurtlamayı takiben, vücut ısısı yarım derece kadar artar. Bunun tespit edilmesi yumurtlamanın olduğunu gösterir.
  • Yumurtlama testleri uygulanabilir.

 

Yumurtlamayı düzenleyen tedaviler

Yumurtlama bozukluğu olan hastalara ovulasyon indüksiyonu denilene yumurtlama tedavisi uygulanır. Bu tedavilerin sonuç vermemesi halinde, tüp bebek tedavisi uygulanabilir. Bu tedaviler ile gebelik elde edilmesine katkı yapacak olan aşılama tedavisi de yapılabilir. Yumurtlamayı düzenleyici olan yumurta büyütücü ilaçlar ağızdan alınan haplar şeklinde ya da enjeksiyonla uygulanan ilaç şeklinde olabilir.

Gebe kalmayı istemeyen kadınlara uygulanan tedavi

Yumurtlama bozukluğu olması sadece kadınların gebelik elde etmesiyle alakalı değildir. Kadın gebe kalmak istemese bile, bu sorun nedeniyle adet düzensizliği yaşar, aşırı tüylenme gibi sorunları olabilir. Bu hastalarda adetleri düzenleyecek hormonal ilaç kullanımı, tüylenmeyi azaltacak ilaçlar, doğum kontrol hapları, epilasyon gibi tedaviler uygulanabilir. Fakat doktorun önerisi olmadan gelişigüzel ilaç kullanımı olmamalıdır. Bu konuda hazırlanan otlar ve bitkisel kürlerde buna dâhildir.

Aşırı kilo yumurtlamayı engeller mi?

Yumurtlamanın engellenmesine neden olan, düzensiz yumurtlamaya sebep olan en önemli etken aşırı kilolu olmaktır. Bu nedenle sorunu olan hastalara öncelikle fazla kilolarını vermesi tavsiye edilir. Genellikle hastalar kilo verdikten sonra, yumurtlama ve adet düzensizlikleri fazla sorun çıkarmaz. Hala sorunu devam eden hastalara diğer tedaviler uygulanarak, sorun çözülmeye çalışılır.

Yumurtlama problemi (Yumurtlama bozukluğu) var olanlar ve hamile kalanlar

Bu hastalara uygulanan tedaviler sayesinde, çoğu hasta hamile kalabilir. Bu sorunu dışında kısırlığa sebep olacak başka bir sorun yoksa çiftler genç yaştaysa tedavi sonucunda gebelik elde etme daha kolay olur. Özellikle polikistik over hastaları bu tedaviye olumlu yanıt verirler. Fakat menopoz ya d genetik sorunları olan hastalarda gebelik elde etme oranları düşük olur. Yumurtlama bozukluğu ya da düzensizliği sorunu olan hastalar, gebelik elde etmek istemiyorlarsa bile mutlaka tedavi olmalıdır.