Kadın Üreme Organları

Kadın Üreme Organları
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Kadın Üreme Organları

Tüm insanların vücudunun temelinde hücreler vardır. Hücrelerden dokular,sonra da sırasıyla dokulardan organlar, organlardan sistemler ve sistemlerden de insan vücudu meydana gelir. İnsanoğlunun tamamında ortak olan bu sistem içinde kadın ve erkek anatomileri içinde en önemli ve dikkat çekici fark üreme sistemlerinde gözlenir.

Kadın üreme sistemi, iç ve dış yani internal ve external olmak üzere iki ayrı başlık çerçevesinde ele alınır. Karın boşluğu içinde yer alan ve dışarıdan temasın olmadığı sistem organları internal; diğer organlar ise external olarak isimlendirilir ve diğer bir deyişle bunlar dış genital organlardır.

Dış Genital Organlar

  1. Vulva

Kadın dış genital organının tamamına verilen isim vulvadır. Vulvanın üzerinde yer alan kıllı ve yağ dokusundan oluşmuş bölümün adı ise mons pubistir. Vulvada yer alan bu kıllar, göbek yönüne doğru bir kaç santimetre ilerler ve sonrasında düz bir hat ile son bulur.

  1. Büyük Dudaklar (Labium Majus)

Tıp literatüründe, orta hattın hemen üstünde yer alan bir çift uzun deri kıvrımına verilen isim labium majus yani büyük dudaklardır. Erkek üreme sisteminde torbalara karşılık gelir. Her iki labium majus da vulvanın ön tarafında birleşirken arka tarafında birleşmez, anüse doğr uzar. Dış yüzeyi kıllı bir yüzeyle kaplıdır ve bol miktarda ter bezi ile yağ içerir. Labium majusların iç tarafında ise kıl bulunmaz.

  1. Küçük Dudaklar (Labium Minus)

Her iki labium majusun arasında yer alan ve vajina girişini çevrelemiş olan, kıl ve yağ dokusu içermeyen ve bol miktarda kan damarı ile sinire sahip olan iki küçük doku parçasıdır.

  1. Klitoris

Erkek üreme sisteminde penise karşılık olarak gelen erektil doku, kadın üreme sisteminde klitoristir.

  1. Ürethral orifis

Kadın üreme sistemi içinde mesanenin dış dünyaya açılma noktası olan üretranın son noktasıdır. Kadın, idrarını buradan dışarıya atmaktadır.

  1. Vajina

Kadın üreme sisteminde var olan internal (iç) kısımlar ile external (dış) kısımları birbirine bağlayan ve tüp şeklinde olan dokuya verilen isimdir. Vajinanın ön ve arka duvarları normal şartlar altında birbirleriyle temas içindedir. Bazı uzmanlar tarafından iç genital organ olarak da ifade edilen ve çok esnek bir doku olan vajinanın boyu ortalama 9 santimetre kadardır.

  1. Kızlık Zarı (Hymen)

Vajinanın girişinde bulunan ince bir zar tabakası olan hymenin ortasınde himenal orifis adı verilen bir delik vardır. Himenal orifisin görevi, vajinayı ve internal (iç) genital organları dışarıdan gelebilecek mikroorganizmalara ve bunların yaratacağı zararlara karşı korumaktır.

  1. Perine

Pelvis boşluğunda yer alan ve bu boşluğu alttan kapatan kas ve bağ dokusunun oluşturduğu dokuya verilen isimdir. Yeri vulvanın arka kenarı ile anüsün arasındadır.

  1. Anüs

Hem kadın hem erkek üreme sisteminde ortak eleman olan anüs, barsakların dış dünyaya açıldığı noktadır ve makat olarak isimlendirilir.

İç Genital Organlar

İç genital organlar, kadınların pelvis boşluğunun içinde kalan üreme sistemi organlarına verilen isimdir. Sırası ile söylemek gerekirse, bu organlar şunlardır: Uterus (Rahim), tuba uterina (fallop tüpleri) ve overlerdir (yumurtalık).

  1. Rahim (Uterus)

Gebeliğin oluştuğu ve bebeğin büyüdüğü alana verilen isimdir.Endometrium adı verilen bir zar tabakası ile kaplıdır.

  1. Fallop tüpleri (Tuba Uterina)

Yumurtalıklar ile rahim arasında kalan, ortalama uzunluğu 10 cm olan ve yumurta ile sperm hücrelerinin geçip karşılaştığı kanaldır.

  1. Yumurtalık (Overler)

Kadınlık hormonlarını üretip yumurta hücresi geliştirmekle görevli organların adıdır. Erkek üreme sisteminde testislere karşılık gelir. Yumurtalıklar bazı bağlar yardımıyla karın duvarı ile rahme bağlıdır.