Bebeklerde Ağız ve Diş Bakımı Ne Zaman Başlar ?

  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Bebeklerin sağlıklı ve düzgün dişlere sahip olması için ağız ve diş bakımı büyük önem taşır. Tüm ebeveynler bebeklerinin düzgün ve sağlıklı dişlere sahip olmasını ister ve bunun için çaba harcar. Ancak bazen bebeklerde ağız ve diş bakımı eksik veya yanlış yapılabilir. Bebeğin diş çıkarma evresinde doğru yapılan bakım, bu evreyi daha kolay atlatmaya yardımcı olduğu gibi yanlış veya eksik yapılan bakım da sorunlara yol açabiliyor. Bu sebeple bebeklerde ağız ve diş bakımı büyük önem taşımaktadır.

Peki bebeklerde ağız ve diş bakımı nasıl yapılmalı ? Ağız ve diş bakımına ne zaman başlanmalı ? Bebeklerde ağız ve diş bakımında nelere dikkat edilmeleri ? Aklınıza gelen tüm soru ve detayları makalemizde bulabilirsiniz.

İlk diş ne zaman çıkar ?

diş

Diş çıkarmanın kalıtımsal bir etkisi vardır. Bu sebeple bebekten bebeğe diş çıkarma süresi farklılık gösterebilir. Ancak genele bakıldığında bebekler ilk dişlerini 6. ayda çıkarmaya başlarlar. İlk çıkan bu dişlere ” süt dişi ” adı verilir. Bir bebek toplamda 20 adet süt dişi çıkartır. Tüm dişlerinin çıkması da yaklaşık olarak 2 buçuk- 3 yaşını bulur.

Bebekler diş çıkartırken salya akıntısında artma, ateş yükselmesi, uyku düzeninde bozukluk ve huzursuzluk gözlemlenebilir. Bu süreçte bu belirtiler gayet normaldir.

Ağız ve diş bakımına ne zaman başlanmalı ?

diş fırçalama

Bebeklerde diş fırçalama yaşını merak edenlere uzmanların tavsiyesi bebeklerin diş temizliğinin dişlerin görünmesinden itibaren yapılması gerektiği yönündedir. Ortalama 2-2,5 yaşından itibaren sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce düzenli fırçalanma alışkanlığını başlatmak önemlidir.

Ağız ve diş bakımı nasıl yapılmalı ?

diş çürümesi

İlk diş görüldükten sonra bebeğinizin ağız ve diş bakımı başlamalıdır. Ancak bebeğinizin diş ve diş etleri bu dönemde oldukça hassas olacaktır. Bu sebeple her öğünden sonra dişlerini ve dilinin önünü temiz bir bez veya ıslatılmış pamuk kullanarak hafifçe silip bakımını yapabilirsiniz. 1 yaşından itibaren bebeğinize uygun, yumuşak diş fırçalarının kullanımına başlayabilirsiniz. Ancak fırçanın kullanımdan sonra iyice temizlenmesi ve en geç 3 ayda 1 yenisiyle değiştirilmesine dikkat etmenizde fayda var.

Bebeklerde diş macunu kullanılmalı mı ?

Diş macunu artık bebekler için ayrı üretilse de, kullanım esnasında bebeklerin diş macununu yutmaması gerekmektedir. bu sebeple ağızlarını suyla çalkalayıp tükürme becerisi kazanana kadar diş macunu kullanılmaması daha uygun olacaktır. Çocuğunuzun 3 yaş itibariyle florürlü diş macunu kullanması için fırsat verebilirsiniz. Ancak bu esnada yanında olmanızı öneririz.

Emzik ve Biberon Çürükleri !

ağız ve diş bakımı

Bir çok annenin gün içindeki kurtarıcısı emziktir. Ancak uzun süreli emzik kullanımı bebeklerde diş ve damak bozukluğuna yol açabiliyor. Aynı zamanda biberon kullanımı ve parmak emme alışkanlığı da diş ve damak yapısının bozulmasına sebep olan alışkanlıklardandır. Bu nedenle uzmanların tavsiyesi 1 yaşından itibaren bebeğinizi bardak ve kaşıkla beslemeye alıştırmanız yönündedir.

Bebeklerde uzun süreli biberon kullanımında ve gece beslenmesinde süt içilmesine bağlı olarak dişlerin kolay kırılması, kahverengi lekelerin oluşması gibi sorunlar görülebilir. Bu durumdaki çürüklere biberon çürüğü denir. Biberon çürüğü bebeğin dişlerinde ağrı ve iltihaba neden olabilir. Öğünler sonrası bebeğe su içirilmesi, dişlerin silinmesi bu çürükleri önlemede etkilidir.

Dişlerin sağlıklı olması neden önemlidir ?

süt dişi

Süt dişleri bebeklerde geçici olsa da dişlerimize iyi bir bakım sağlama alışkanlığı geliştirmeniz önemlidir. Süt dişlerinin çürük sebebiyle erkenden kaybedilmesi durumunda ağızdaki denge bozulabilir. Diğer dişler açılan boşluğa doğru hareket ederek alttan yeni gelen kalıcı dişlerin yerlerini daraltabilir. Bu durum dişlerde ve ağızda şekil bozukluğuna neden olabilir ve konuşma gelişimini bozacak sonuçlara yol açabilir. Bu sebeple diş ve ağız bakımı düzenli ve doğru bir şekilde yapılması çok önemlidir.