Gebelik Hesaplama

  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Hamile kalmaya çalışan ve bunu planlayan çiftlerde en heyecanlı adımlardan biri de gebelik hesaplamadır.  Çünkü gebelik haftası belirlendikten sonra, anne karnındaki bebeğin hafta hafta hatta gün be gün gelişimi takip edilebilir. Anne adaylarını her hafta gebeliklerinin ne durumda olduğunu, bebeklerinin gelişim düzeylerini, hangi haftada hangi oluşumun tamamlandığını öğrenerek takip edebilmesi, kendisinde olan değişimleri anlayabilmesi ve önündeki haftalarda yaşayacağı farklılıklara hazır olabilmesi ancak doğru bir gebelik hesaplama yapılması ile mümkün olacaktır.

Gebelik hesaplama yapılabilmesi için en önemli veri anne adayının son adetinin ilk günüdür.  Burada pek çok anne adayı yanlış anlayarak son adetinin başladığı değil bittiği günü baz alır. Oysa ki yapılması gereken son adetin ilk gününden itibaren hesaplamayı oluşturmaktır. Kadının adet siklusu içinde, yumurtlama yani ovülasyon günlerinin ve dolayısıyla da gebelik taririhi ve haftasının hesaplanabilmesi için bu verinin doğru olması şarttır.

Gebeliğinizin başladığı gün son adet tarihinizdir…

Pek çok kadın mantığını anlayamasa da ve bir bebeğin oluşmaya başlaması anne adayının adet siklusu ve son adet tarihi ile çok yakından, girift bir ilişki içindedir. Hamile olup olmadığını anlamak için test yapıp pozitif sonucu gören anne adayı, kadın doğum uzmanı bir hekime gittiğinde muayene öncesi muhatap olacağı ilk soru şu olacaktır: “Son adet tarihinizin ilk günü nedir?”

Aslında hekimin bu soruyu sorma sebebi açıktır. Kadının adet siklusu içinde yumurtalarının ne zaman çatladığı ve /veya erkeğin spermi ile ne zaman birleştiğini tam olarak bilme şansı olmadığı için hekim, son adetin ilk gününü başlangıç noktası kabul ederek gebeliği bu tarihten itibaren başlamış varsayar ve gebelik hesaplama işlemini buna göre yapar.

Hafta mı ay mı?

Anne adaylarının büyük bir çoğunluğu gebelik haftasını kendisi hesaplamaya çalışır ancak yanlış hesaplama yapmaları ya da haftaları karıştırmaları pekala mümkündür. Gebelik hesaplaması yapılırken, hekimler, hemşireler ve tüm sağlık ekibi gebeliği ifade ederken hafta kavramını kullanır. Hem anne adayının değişim hem de bebeğin gelişim süreci izlenirken alınan kriter hafta olarak ifade edilir. Ancak pek çok anne adayı –hatta neredeyse tamamı- gebeliğini ay olarak ifade etme eğilimindedir. Anne adayı muayene esnasında hekime de sık sık bu soruyu sorar: “Bebeğim kaç aylık?”

Ancak ay ve hafta kavramları ile ayrı ayrı hesaplama yapıldığı zaman elde edilen sonuçların birbiri ile uyumlu olmadığı görülür. Bu uyumsuzluk, gebelik söz konusu olduğunda, bir ayın tam olarak dört hafta olmamasından kaynaklanır. Çünkü bir ay dört hafta üç gün sürer. Anne adaylarının şunu unutmamasında fayda vardır: Gebelik hesaplama söz konusu olduğunda esas ve de bilimsel olan ay değil hafta hesabıdır ve gebelik toplam 40 hafta sürer. Bu noktada anne adaylarını kafalarının karışmasına gerek yoktur çünkü gebelik hesaplamada önemli ve belirleyici olan ay hesabı değil hafta hesabıdır. Tüm kriterler de bu hafta hesabına göre şekillenir, ay hesabına göre değil. Doğumların çoğu 38 ila 40. haftalar arasında meydana gelir. Zaman zaman 41. haftaya sarkan doğumlar da söz konusu olabilmektedir. Tüm bu bilgiler ışığında yine de gebeliğini ay ile ifade etmek isteyen anne adayları için hekimlerin oluşturduğu ve yaklaşık olarak kabul edip üzerinde uzlaştıkları hafta-ay hesabı şöyledir:

Biten Gebelik Haftası Tekabül Ettiği Ay
4-5 1
8-9 2
12-13 3
16-17 4
20-21 5
24-25 6
28-29 7
32-33 8
36 9
40 9 ay 10 = 280 gün =40 hafta