Bebeklerde Oyuncak Seçimi Nasıl Yapılmalı ?

  • 1 Beğeni (1 beğeni: 1,00 out of 1)
    Loading...

Bebeklerde oyuncak seçimi nasıl yapılmalı ? Oyuncak seçerken nelere dikkat edilmeli ? Bu sorular yeni anne ve baba olacak ebeveynlerimizin aklına takılan önemli sorulardandır.

Bebeklerinize oyuncak seçerken onların yaşlarına en uygun olan oyuncağı seçmeniz gerekir. Seçilen oyuncakların bebeklerinizin gelişimlerine katkıda bulunması gerektiğini unutmamalısınız. Bu yüzden oyuncaklarda yaş kategorisi çok önemlidir. Ayrıca seçeceğiniz oyuncağın bebek için tehlike arz etmeyen, zarar vermeyen, sağlıklı ve kaliteli malzemeden yapılmış oyuncaklar olmasına dikkat edilmeli.

0-2 Aylık Dönem

bebek

Bebekler 0-2 aylık dönemde bedenlerini oyuncak gibi kullanırlar. Elleriyle ve ayaklarıyla çok fazla oynarlar. Onlar için bu dönemde en uygun hediye yatağına takılan ve dönen, ucunda oyuncaklar sallanan müzikli oyuncaklardır. Bebeklerin bu dönemde işitme duyuları , görmeye göre daha baskındır. Hafif ses çıkaran oyuncaklardan çok keyif alırlar.

Burada dikkat edilmesi gereken unsur yüksek ses veren oyuncaklardır. Bu tür oyuncaklar kulağa uzun süre yakın tutulduğunda kalıcı işitme kayıplarına sebep olabilir. Oyuncağın ses seviyesi çok önemli vedikkat edilmesi gereken bir konudur. Ayrıca seçilen oyuncağın bebeğin ağzına kaçacak ufak parçaları olmamalıdır.

2 – 6 Aylık Dönem

Bebekler bu dönemde genelde sıkmayı, dokunmayı ve ağza götürmeye bayılırlar. Görme duyuları gelişmektedir. Genellikle parlak ve zıt renklerin bir arada bulunduğu nesneler ilgilerini çeker.

Beşiğine takılan siyah-beyaz kartlar, dönen müzikli oyuncaklar, elinde tutup sallamaktan keyif alacağı çıngıraklar bu dönemde bebeğe alınabilecek en ideal oyuncaklardır. Dönen ve kart tarzı oyuncakların bebeğin gözünden en az 15-20 cm uzağa takılması gerektiğine dikkat edin.

Çoğu bebek 4-5 aylık dönemlerinde ses çıkaran renkli objeleri 180 derece izleyebilir. özellikle dönen oyuncaklar bebeğin sağ tarafına takılmalıdır. Çünkü bu dönemde bebekler çoğu zaman sağ taraflarına daha sık bakarlar. Oyuncağın güvenli olmasına her zaman dikkat edilmelidir. Seçilen oyuncağın bebeğin boynuna dolanma riski taşıyan uzun ipleri olmamalıdır. Ağzına alacağı oyuncakların keskin köşe ve kenarları, parmaklarını sıkıştırabilecek delikleri olmamalıdır. Oyuncağın içeriğindeki malzemenin sağlığa zararlı maddeleri içermemesine dikkat edilmelidir.

6 – 7 Aylık Dönem

bebek ve oyuncak

Bu dönemde artık bebekler oturmaya başlayacağı için içine oturup oynayabilecekleri oyuncakları severler. Çeşitli yerlerinden sesler çıkaran oyun havuzu vb. oyuncakları çok severler. Aynı zamanda bebekler bu dönem diş çıkarmaya başlarlar. Güvenli olduğuna dikkat ederek diş kaşıma oyuncakları da alınabilir.

Bu dönemde alınabilecek diğer oyuncakları sıralarsak; eğitici ve renkli kartlar, çıngırak ve çeşitli müzikli oyuncaklar, parlak resimler, kırılmayan aynalar, kumaştan üretilmiş kitaplar, bebeğin kolayca kavrayıp tutabileceği küçük oyuncaklar, birbirine geçen plastik halkalar, ağzına sokamayacağı büyüklükte sıkınca ses çıkaran yumuşak oyuncaklar ve bu yaş grubuna son tavsiyemiz olan 45 mm’den büyük olan toplardır.

Bu dönemde anne ve babaların yüzlerine farklı, eğlenceli ifadeler vermeleri bebeklerin çok hoşuna gider. Bebeklerinizle konuşup ve onlara şarkılar söyleyip, masallar anlatmakta tercihler arasındadır.

7 -9 Aylık Dönem

Bebekler bu dönemde oyuncakları birbirine vurmak, sıkmak, birbirinin içine sokmak, sallamak, sürüklemek, atmak, ısırmak, açıp kapamak ve doldurup boşaltmak gibi eylemleri uygulamaktan çok keyif alırlar. Ayrıca bu dönem onların emeklemeye başladığı dönemdir. Bu sebeple onlar için tercih edilebilecek en iyi oyuncaklar düştüğünde kırılmayan ve aynı zamanda ses çıkaran renkli toplardır. Ayrıca bu dönem bebeklerinize ”emekleme arkadaşı” denilen oyuncaklardan alınabilir.

10 – 12 Aylık Dönem

çocuklar ve oyuncak

Bebeklerin algılarının en açık olduğu dönem 10- 12 aylık dönemdir. Her şeye dokunmak isterler. Onlar için en vazgeçilmez tuşlu oyuncakların olacağını düşünüyoruz. Bir şeyleri itmekten sürüklemekten çok keyif aldıkları bu dönemde bir şeyleri boşaltıp tekrar toplamak da onlar için cezbedicidir. Dokun hisset tarzı ürünler gelişimlerine çok katkıda bulunur.

Bu dönemde bebeklerinize en uygun olan oyuncakları sıralarsak: dil gelişimlerini destekleyen eğitim kartları, dişlikler, müzikli karton kitaplar, doldurup boşaltabileceği oyuncak kutuları, üst üste koyulan büyük ebatlı oyuncaklar, itme çekme oyuncakları, tuşlu, vurmalı, basmalı oyuncaklar onlar için idealdir.

1 – 2 Yaş Dönemi

Bu yaş grubu başkalarıyla beraber oynamayı çok sever. Özellikle fiziksel aktiviteler favorileridir. Kendi çabaları sonucunda hareket eden veya ses çıkaran oyuncaklara bayılırlar. Bu dönemlerde de tamamlamaya ve parça birleştirmeye yönelik kartlar ilgilerini çekeceğini düşünüyoruz.