BEBEKLERDE KONAK, SAÇ DERİSİNDE PULLANMA

  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Bebeklerde Konak, Saç Derisinde Pullanma her annenin çözüm aradığı bir sorundur. Bebeklerin cildi, yetişkinlere oranla daha hassastır ve biz gerekli özeni göstersek de bazen bebeklerimizi dış etkenlere karşı korumakta yetersiz kalabiliyoruz. Bebeklerimizin saç derisinde oluşan konakta (pullanma) bu problemlerden bir tanesi.

Konak nedir ?

bebek

Bebeklerin saç derisinde görülen sarımsı renkte olan pullanma halk arasında konak olarak adlandırılır. Özellikle yeni doğan 1-3 aylık bebeklerde oluşan konak, kabuk şeklindedir ve bazı zamanlar kızarıklığa neden olan bir tabaka halinde görülebilir. Konak, saçlı deride oluşsa da bazı durumlarda bebeğin yüzünde, kaşında, kulak ve alında da görülebilir.

Konak neden oluşur ?

çok saçlı bebek

Konağın temel oluşum nedeni ciltte üretilen yağın (sebum) birikimi sonucunda oluşur. Doğumdan sonra bebekler hızla büyürken deri altındaki yağ bezleri normalden çok çalıştığı için yağ üretimi de fazlalaşır ve oluşan yağ tabakası ölü deri olarak cilde yapışarak konak adı verilen saç diplerinde pullanmaya neden olur.

Konak oluşumunun sebeplerinden bazıları annenin gebelik dönemindeki beslenme tarzı, genetik yatkınlık ve bebeğin alerjik yatkınlığı da olabilir. Deride pullamanın bilimsel olarak hijyen ile bir ilgisi yoktur.

Bunların dışında deride pullanmaya sebep olarak banyo sonrası saçların nemli kalması, bebeğin başının sürekli kapalı tutulması, oda sıcaklığının uygun olmaması ve vitamin eksikliği gibi durumlar da gösterilmektedir.

Saç derisinde pullanma belirtileri nelerdir ?

bebek saçı

Bebeklerde konak oluşumu ve görüntüsü bebekten bebeğe değişmektedir. Ancak, çoğu bebekte ortak görülen bazı özellikleri sizin için sıraladık :

  1. Saçlı deride sarımsı ve beyaz renkte ölü deri,
  2. Yağlı, kalın ve pul pul saç derisi,
  3. Saç dökülmeleri,
  4. Kızarıklık,
  5. Kabuklar.

Bebeklerde konak nasıl temizlenir ?

kız bebek

Saç derisi pullanması nasıl geçer diye merak eden anneler, tedavi amaçlı ilaç ya da kremleri kullanmak istemekte acele etmemelidirler. Pullanmalar herhangi bir tıbbî müdahaleye gerek kalmaksızın en fazla 3 ay içerisinde kendiliğinden yok olur. Konağın bebeklerde çok nadir durumlarda 1 sene kadar devam ettiği görülmüştür.

Beklemek istemeyen annelerimiz için konağın daha çabuk iyileşmesini sağlayacak birkaç yöntemi doktor onayı ile bebeğinizde uygulayabilirsiniz. İşte o yöntemler:

  • Kabuklu tabaka sürekli nemli tutulmalıdır. Bunun için badem yağından veya doğal zeytinyağından faydalanabilirsiniz. Zeytin yağıyla 5 dakika masaj yapabilir ve sonrasında bebek şampuanıyla saçı güzelce yağdan arındırmalısınız. Doğru arındırmama sonucunda saç dibinde pullanma tekrar görülebilir.
  • Kalın kabuklu konaklarda saça yağ ile masajdan sonra yumuşak kıllı bebek diş fırçası veya bebek tarağıyla yavaş hareketler ile yumuşayan döküntüler saç derisinden uzaklaştırılabilir.
  • Günümüz de bebek konaklarına ait şampuanlarda üretilmektedir. Onları kullanılabilirsiniz. Ayrıca anne emzirmiyorsa çalı yağlı beslenmemeye dikkat etmelidir.
  • Konağa neden olan kabuklu yapı asla soyulmamalı ve koparılmamalıdır. Bu konak tedavisindeki en önemli noktadır.
  •  Her gün o bölgeyi bir bebek şampuanıyla yıkamak da diğer çözümlerden bir tanesidir.

Hangi durumda doktora başvurulmalı ?

Konak, vücudun diğer alanlarına yayılmaya başlamışsa, kabukların çevresinde kızarıklık, kaşıntı, sivilce benzeri oluşumlar ve kabukların etrafına dokununca ciltte ısı artışı gibi durumlarda hemen bir doktor desteği alınması gerekmektedir.

OKUYUCU YORUMLARI

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.