Bebeklerde Emekleme Süreci Nasıl Başlar ?

  • 1 Beğeni (1 beğeni: 1,00 out of 1)
    Loading...

Bebeklerde emekleme ebeveynlerin heyecanla bekledikleri önemli bir süreçtir. Bebek sahibi olan anne ve babalar, bebeklerinin gelişimini hızla takip ederler. Onların ilkleri için heyecan duyan ebeveynler ” ilk ne zaman anne/baba diyecek , ne zaman konuşmaya başlayacak, ne zaman yürüyecek/ emekleyecek ” gibi sorularla kendilerini heyecanlı bir bekleyiş içinde bulurlar.

Peki bazen siz anne ve babaların yardımıyla, bazen ise kendi çabasıyla yürüme yolunda adım adım ilerleyen bebeklerimiz ne zaman emeklemeye başlarlar ? Sizde merak ediyorsanız gelin birlikte bakalım.

Bebekler emeklemeye ne zaman başlar ?

emekleyen bebek

Her bebeğin farklı emekleme tarzı vardır. Kas gelişimi yeterince gelişmiş bebekler emeklemeye başlayabilir. Bebeğiniz elleri ve kolları üzerinde veya karın üstünde yatarken ileri geri hareket ediyorsa emeklemeye başlayacak anlamına gelmektedir. Bu hareket bazen oturarak emekleyen bebeklerde de görülebilir. Oturarak emekleyen bebekler, emekleme aşamasına tam olarak geçmemiştir. Bu durum kasları gelişmekte olan bebeklerde daha sık görülmektedir.

Kas gelişimi bebeklerde baş bölgesinden ayağa doğru ilerlemektedir. Yaklaşık olarak 5 ve 6. aylar arasında bel bölgesinde gelişen kas ve kemikle bebek destekleme sonucunda oturma pozisyonu alabilir. 7. Ay ve sonrasında ise emekleme başlar. Bu yazıda belirtilen rakamlar sadece ortalama bir bilgi sunar. Her bebeğin emekleme sürecinin birbirinden farklı olabileceğini unutmamak gerekir.

Emekleme nasıl öğretilir ?

bebek

1- Yumuşak yastıklar yardımcı olabilir.

Yere belirli aralıklarla dikkat çekici, renkli ve yumuşak yastıklar koyarak bebeğinizi emeklemeye teşvik edebilirsiniz. Yastıkların renkleri bebeğinizi meraklandırıp ilgisini çekecektir ve ileri gitmesi yönünde onu destekleyecektir.

2- Oyuncak bulma oyunu oynayın.

Bebeğin oyuncağının sadece bir kısmını görebileceği şekilde, görünürdeki bir objenin altına saklayın. Bebeğiniz oyuncağa dikkatini verdiğinde emeklemeye başlayabilir.

3- En sevdiği oyuncağı kullanın.

Bebeğinizin en sevdiği oyuncağı kullanarak onu hareket etmeye teşvik edebilirsiniz. Özellikle ses çıkaran bir oyuncağı varsa dikkatini büyük ölçüde çekemeye yardımcı olabilir. Oyuncağı ileri doğru tutmak bebekte oyuncağa ulaşma isteği uyandırır. Bu sayede bebekte ileri doğru hareket desteklenmiş olur.

4- Emekleme pozisyonu alın.

Bebekler taklit ile keşfeder ve öğrenmeye başlar. Emekleme pozisyonu alın. Emeklerken bebeğinizin yanında durun. Sizin yaptığınız şeyi keşfeden bebeğiniz onu taklit etmeye çalışacağı için oldukça öğretici bir rol olacaktır.

5- Yakalamaca oynayın.

Emekleme pozisyonuna girerek bebeğinizle yakalama oyunu oynayabilirsiniz. Emekleme pozisyonunda kaçarak bebeğinizin sizi yakalamasına izin verin.

Bu tür oyunları oynarken bebeğinizi tebrik etmeyi unutmayın. Yaptığı her harekete öz güvenini sağlayacak övgülerde bulunun. Böylece özgüveni gelişecek ve yaptığı şeye daha istekli olacaktır.

Emekleme egzersizleri nelerdir ? Nasıl yapılır ?

emekleyen bebek

Karın Üzerinde Durma

Boyun kasları, kol kasları ve gövde kaslarını güçlendirecek egzersizlerin en başında karın egzersizi gelir. Bebekler karınlarının üzerinde durduklarında kaslarda hareketlenme artar.

– Bacaklara Baskı Yapmak

Bebeğinizi karnının üzerine yatırdıktan sonra, ayak tabanlarına avuç içinizle baskı yapın. Bu baskı itme gibi bir baskı olmamalıdır. Bebeğinizin kendisini avuç içinizden yardım alarak yukarı itmesini bekleyin.

– Sırtını Desteklemek

Bebeğiniz doğrulmak istediğinde ellerinden tutarak ayağa kaldırmak veya kucağınıza almamalısınız. Bunun yerine sırtını destekleyerek, kasları yardımıyla kendisinin doğrulmasını sağlayın.

– Dikkatini Yukarı Verme

Bebeğiniz yüzüstü yatarken kafasını kaldıracak kadar bir mesafeden dikkatini çekecek bir oyuncak sallandırın. Böylece boyun kasları çalışacak ve emekleme sürecini hızlandırmada yardımcı olacaktır.

Hangi durumda doktora başvurulmalı ?

Motor gelişiminde aksaklık, kemik ve kas sisteminde oluşabilecek bir sorun, bebeğinizde emekleme hatta yürüme olayını geciktirebilir. Böyle durumla karşılaştığınızda her şeyden önce bebeğinizi gözlemlemelisiniz.

Bebeğiniz karnının üzerinde durup sürünmüyor veya oturma hareketinde ileri geri hareketlerde bulunmuyorsa doktorunuza başvurabilirsiniz. Durumun erken farkına varmak yapılacak tedavi yöntemleri açısından oldukça önemlidir.