Adet Kanamasının Fazla ve Uzun Sürmesi

  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Adet düzensizlikleri doğurganlık dönemindeki kadınların sıklıkla yaşadığı sorunlardandır. Adet kanamasının fazla ve uzun sürmesi adet düzensizlikleri içinde incelenen bir durumdur. Adet kanamalarının normal şartlar altında 2 ila 7 gün arasında ve gittikçe azalan miktarlarda olması gerekir. adet kanama miktarlarının fazla olması ve kanamanın 7 günden uzun sürmesi tıp dilinde menoraji ve hipermenore olarak tanımlanır.

Adet kanamasının fazla ve uzun sürmesi kadınların yumurtlama dönemlerindeki içsel faaliyetlerin bir sonucu olarak gerçekleşebilmektedir. Kadınların birbirinden farklı olarak adet düzenleri değişiklik gösterebilmektedir. Adet dönemlerinin başlangıcı ilk adet görülen gündür. Bir diğer adet görme ilk gününe kadar geçen süre adet dönemi olarak adlandırılır. Adet kanamasının başladığı ilk günden bittiği güne kadar geçen süre ise adet kanama süresi olarak bilinir. Bu sürenin normalden daha uzun ve kanama miktarının normalden fazla olması ise menoraji olarak tanımlanır. Kanama döneminin çok uzun ve kanama miktarının çok fazla olması ise hipermenore olarak tanımlanır. Adet kanamalarının dönem içinde gittikçe azalan miktarlarda gerçekleşmesi ve en fazla 7 gün sürmesi normal olarak tanımlansa da adet kanamasının fazla ve uzun sürmesi anormal bir durum olabileceğinin sinyalini vermektedir. Eğer kadın menopoz öncesi bir çağda değilse ve çok fazla kanama oluyorsa mutlaka bir hekime danışması yerinde olacaktır. Çünkü menopoz öncesi kadınlarda adet kanama miktarları çok yükselebilmektedir. Adet kanaması 7 günden fazla sürüyorsa, kanama miktarı çok fazla oluyorsa, adet süresi boyunca karın alt bölgesinde şiddetli ağrılar oluşuyorsa, kanama pıhtılar halinde geliyorsa, gün içinde çok fazla ped kullanmayı gerektirecek kadar kanama oluşuyorsa, halsizlik ve nefes darlığı oluşuyorsa adet kanamasının fazla ve uzun sürmesinin belirtileri ortaya çıkmış demektir. Aybaşı hallerinde kanama miktarının fazla olması halsizlik ve nefes darlığı şikayetlerini de beraberinde getirmektedir. Bu tür şikayetler özellikle ay halinde ortaya çıkmışsa mutlaka hekiminize danışınız. Adet kanamasının fazla ve uzun sürmesi gebeliğin istem dışı sona erdiği yani düşük yapmış olabileceğinizi belirtebilir. Adet dönemi dışında gerçekleşebilen bu durumlarda düşük tehlikesini hesaplayarak en yakın sağlık kuruluşuna müracaat ediniz. Dış gebeliklerde de aşırı miktarlarda adet kanaması olabileceği de akıllardan çıkarılmamalıdır. Rahim içinde gelişebilecek myom, kist ve urlar da aşırı adet kanamasına neden olabilmektedir. Rahim içi oluşan çıkıntılara polip denir ve polipler de aşırı ve uzun süren adet kanamalarına neden olabilmektedir. Rahim içine yerleştirilen spiral gibi araçlar da kanamalara neden olabileceği için araçların çıkarılması kanamanın normale dönmesini sağlayabilir. Kadınların her ay yumurtlama dönemlerinde üretmeleri gereken yeni yumurtaların oluşmaması da adet kanamasının fazla ve uzun sürmesinin nedenleri arasındadır. Adet kanamalarında çok sık olmasa da kanser şüphesi üzerinde tetkik yapılmaktadır. Hastanın durumuna, kanama miktarına ve adet düzensizliğine göre ileri tetkikler yapılarak adet kanamasının uzun ve fazla olmasını sağlayan kanser hücreleri olup olmadığına bakılabilir.

Adet kanamasının fazla ve uzun sürmesi kadınların hem sosyal, hem psikolojik, hem de sağlıklarını tehdit eden bir durumdur. Bu duruma neden olan adet kanamasının iyi tahlil ve tetkik edilerek tedavi şekilleri uygulanmalı ve hastanın en kısa sürede normal hayata dönmesi sağlanmalıdır. Adet kanamalarının normalden çok uzun ve fazla olmasını sağlayan etkenler hesaplanarak ona göre bir tetkik ve tedavi programı doğrultusunda kadınların adet kanamalarının yeniden normale dönmesi sağlanabilir. Adet kanamaları hakkında detaylı bilgiler içeren yukarıdaki açıklamalar adet kanaması yaşayan her kadın için bir yol gösterici niteliğindedir.