30 Haftalık Gebelik

30 Haftalık Gebelik
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebelikte 30. Hafta

Anne adayının gebeliği her geçen gün ilerlemekte ve doğum için hissedilen heyecan günden güne artmaktadır. Artık doğumun şeklini düşünmek ve bebek için yapılan son hazırlıklara da hız vermek için uygun zamanlar başlamıştır.

30 haftalık gebelikte bebek de olan değişiklikler nelerdir?

30. gebelik haftasındaki bir bebek doğum için neredeyse hazırdır. Bebek annesinin ve babasının sesini gayet net algılamakta ve çevreden gelen uyaranlara da tepkiler geliştirmektedir.Anne adayının ruh sağlığı, bebeğin mutlu ve sağlıklı olması için kaçınılmaz bir şart olarak düşünülmelidir. Bebeğin kilo alımı hızla sürmektedir ve bununla beraber bebeğin yağ tabakası da gittikçe kalınlaşır. Ayrıca anne adayının, bebeğin hıçkırıklarını ritmik olarak hissetmesi de mümkündür.

30 haftalık gebelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Gebeliğin bu haftasında bebek ortalama olarak 39-40 santimetre boyunda ve yaklaşık olarak 1300-1350 gram aralığındadır.

30 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Anne karnında 30. haftasını yaşayan bir bebeğin doğuma hazır olduğunu söylemek mümkündür. Akciğerleri hariç tüm organları neredeyse oluşumunu tamamlamıştır. Bununla bereaber,kaşları, kirpikleri ve saçları da artık son haline gelmiştir.Ayrıca ultrasın görüntülerine bakıldığında ellerini ve ayaklarını daha önceki haftalardan çok daha fazla oynattığı fark edilebilir.

30 haftalık gebelikte anne adayındaki değişiklikler nelerdir?

Anne adayının 30. gebelik haftasında en çok şikayet ettiği konuların başında mide yanmaları gelmektedir. Her gebenin yaşadığı bu mide sorunu gebelik sürecinin en rahatsızlık verici yanıdır denilebilir. Bunun yanında anne adayının sık sık değişkenlik gösteren ruh hali ve gebeliğe bağlı fiziksel şikayetler nedeni ile gece uykularında problemler de yaşamak mümkündür. Geceleri yeterince ve sağlıklı bir uyku uyuyamayan anne adayı, son derece yorgun ve bitkin durumdadır.

Anne adaylarının ayaklarında meydana gelen büyüme de bu haftanın şikayetleri arasında yer alır ancak bu şikayetler geçicidir.

Anne adayının büyüyen karnı nedeniyle denge ve ağırlık merkezi değişmiştir ve bu değişiklik anne adayının hareketlerinde kısıtlanma anlamına gelmektedir. Bu sebeple anne adayının her türlü sakarlığa özellikle de düşmelere karşı dikkatli olmasında fayda vardır.

Doğumun yaklaşması nedeni ile anne adayında doğuma ilişkin endişe ve kaygıların oluşması son derece normaldir.Fakat anne adayının genel ruh durumunu olumsuz etkileyecek derecede bir korkudan bahsedilmemektedir. Eğer bu endişe, kaygı ve korkularda, günlük hayatı olumsuz etkileyecek kadar ciddi bir boyut ortaya çıkmışsa, hiç zaman kaybetmeden bir uzmanla görüşülmesi gerekmektedir.

Bu hafta anne adaylarının diş ve diş eti problemlerini de yoğun olarak hissettiği bir haftadır. Ancak bu durum gebelikte sık sık karşılaşılan bir durumdur.

Anne adayı bu hafta içinde sık sık idrara çıkar. Bunun nedeni, büyüyen bebeğin anne adayının idrar torbasına yaptığı baskıdır. Anne adayının, bu durumdan dolayı idrar yolları enfeksiyonuna yakalanma riski bu haftalarda artar.

Ayrıca anne adayı yaz gebeliği yaşıyor ise güneşin en tepede olduğu saatlerde dışarıya çıkmamaya özen göstermeli, diğer zamanlarda ise mutlaka güneşten koruyucu önlemler almalıdır.

30 haftalık gebelikte baba adayına tavsiyeler

Anne adayının içinde bulunduğu ruh hali ve ruh sağlığı şimdiye kadar olduğundan çok daha önemli bir hale gelmektedir. Bu nedenle baba adayı anne adayı ile her zamankinden daha fazla ilgilenmeli ve anne adayının içinde bulunduğu bu zor dönemde eşine karşı şefkatle yaklaşmalıdır. Bunun dışında babaya düşen bir diğer görev de anne karnındaki bebeğin tüm sesleri algıladığını unutmadan eşine karşı dikkatli ve yumuşak olmaktır. Bu dönemlerde anne adayları şiddetli ve gergin tartışma ortamlarında uzak kalmalı ve moral bozucu durumlardan kaçınılmalıdır.