26 Haftalık Gebelik

26 Haftalık Gebelik
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebelikte 26. Hafta

Anne adayı heyecan vericibir eşiğin önündedir. Bu haftanın bitişi ile birlikte gebeliğin ikinci trimestri bitmiş olacak ve anne adayı üçüncü yani son trimestre adım atacak

26 haftalık gebelikte bebekte olan değişiklikler nelerdir?

Hamileliğin 26. haftası, anne karnındaki bebeğin akciğer gelişiminin de başladığı bir evredir ve hava keseleri ile hava damarları yoğun şekilde meydana gelmeye başlamıştır. Surfaktan adı verilen ve oluşan bu hava keselerinin içii döşemekle görevli olan maddeler de ortaya çıkmaya başlamıştır. Surfaktan adı verilen bu madde, akciğerde buluan hava keselerinin sönme yaşamadan aynı şişkin durumda kalabilmesi, bunu sağlayabilmesi açısından hayati öneme sahip bir maddedir.

Bebeğin eşi ve benzeri olmayan el ve ayak izleri de bu hafta içinda oluşmaya başlar

26 haftalık gebelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Anne karnındaki bir bebeğin boyu ve kilosu için evrensel olarak geçerli olan rakamlar ya da aralıklar vermek yanıltıcı olabilir. Çünkü anne karnındaki bebeğin boyunu ve kilosunu belirleyen etkenlerden biri de genetiktir. Bunun yanında çevresel faktörler de büyük önem taşır Ancak yaklaşık bir değer vermek gerekli olduğunda, bu hafta anne karnındaki bir bebeğin ortalama boyu 34 santimetre, ortalama kilosu ise 820 ila 850 gram arasında olmaktadır.

26 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Bebeğin anne karnındaki 26. haftasında ultrason görüntüsü neredeyse gerçek bir insan görüntüsüdür. Bebeğin elleri, ayakları, omurgası ve başı rahatlıkla birbirinden ayırd edilebilir bir duruma gelmiştir. Gözlerin ve göz kapaklarının gelişmesi ise hala hızla devam etmektedir.

26 haftalık gebelikte anne adayındaki değişiklikler nelerdir?

Anne adayının rahminde bu hafta aniden başlayan ve aniden biten kasılmalar ortaya çıkabilir. Rahim büyüdüğü için ortaya çıkmaya başlayan bu kasılmalar son derece normaldir ve anne adayının endişelenmesini gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Fakat her şekil ve şartta erken doğum riskine karşı kontrollü ve tedbirli olabilmek için rutin hekim muayenelerinin kesinlikle ihmal edilmemesi gereklidir.

Gittikçe ağırlaşan bebek, anne adayının omurlarına ciddi bir baskı uyguladığı için anne adayının omurlarında zorlanmalar ortya çıkmaya başlar. Bu sıkıntıyı dik durarak az da olsa azaltabilecek olan anne adayı kullandığı ayakkabılara özellikle dikkat etmeli ve kesinlikle topuklu ayakkabı giymemelidir.

Elbette anne adayının kilo alma süreci de devam etmektedir. Ancak açılan iştah anne adayını sağlıksız beslenmeye sevk etmemelidir. Bu noktada anne adayının dikkatli ve özenli davranmasında fayda vardır. Özellikle sebze, meyve, lifli gıda, süt ve ürünlerini bolca tüketmesi gereken anne adayı karbonhidratlardan da uzak durmalıdır.Kalsiyum ise anne adayı için özel olarak önemlidir. Anne adayının yeterli kalsiyum almadığı durumlarda, bebek diş ve kemik gelişimi için gerekli olan kalsiyumu anne adayının depolarından temin edecektir.

26 haftalık gebelikte baba adayına tavsiyeler

Anne adayının psikoloji gebeliğe bağlı olarak bir çok değişim geçirmektedir ve bu da kısa süre içinde birbirinden ayrı uçlarda yer alan duygusal gel gitlere ve dalgalanmalara neden olabilir. Fiziksel olarak zaten yeterince yorucu olan gebelik süreci, duygusal ve psikolojik anlamda da yorucudur. Bu nedenle, anne adayı çevresinden özellikle de eşinden yeterli derecede destek görmek ister ve bunu bekler. Baba adaylarına her gebelik haftası için geçerli olduğu gibi bu gebelik evresinde de anne adayını hem fiziksel hem de duygusal olarak desteklemek düşer. Kendini yeterince güzel bulmayan anne adayı, baba adayı tarafından sevildiğini ve beğenildiğini görmek istemektedir. Özellikle anne adayının aldığı kilolardan duyduğu rahatsızlık düşünüldüğünde baba adaylarının muhakkak rahatlatıcı davranmaları gerekmektedir.