25 Haftalık Gebelik

25 Haftalık Gebelik
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebelikte 25. Hafta

Yolun yarısından fazlasını geride bırakan anne adayı, otuzuncu haftalara yaklaştıkça doğumu daha sıkdüşünmeye ve hatta belki planlamaya başlamış bile olabilir.

25 haftalık gebelikte bebekte olan değişiklikler nelerdir?

Bebeğin kasları ve kemiklerinin gelişmeye hızla devam ettiği bu haftada, anne adayının aldığı besinlerle doğru orantılı olarak bebek de kilo almayı sürdürür. Bu haftada anne karnındaki bebek, ruhsal gelişim açısındandan da değerlendirildiği zaman, bebeğin bireyselleşme yoluna doğru ilerlediğini söylemek de mümkün olacaktır. Anne adayının beslenmesine paralel olarak irileşen ve ağırlaşan bebeğin, rahimde anneye attığı tekme ve yumruklar da bir o kadar sert olacaktır.

25 haftalık gebelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Bu hafta içinde de bebek kilo almaya devam etmektedir. Hem anne adayının beslenme sistemi ve düzeni hem de genetik geçişler göz önüne alındığı takdirde,bebeğin ulaştığı boy ve kiloyu yaklaşık olarak tahmin etmek mümkün olabilir. Gebeliğin 25. haftasını yaşayan bir bebeğin ortalama olarak 33-34 santimetre boylarında ve kilosunun da 800 gram civarında olduğunu söyleyebilsek de bu değerlerin tüm bebekler kapsamadığını ve aşağı ya da yukarı oynamalar olabileceğini de ilave etmemiz gerek.

25 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Anne karnında 25. haftasına erişmiş sağlıklı bir bebek, ultrasonda, kemik gelişimi ile orantılı olarak son derece sağlam bir omurga görüntüsü verir. Baş büyüklüğü vücudu ile orantılı hale gelmeye başlamıştır.Aynı zamanda bebeğin tırnakları da meydana çıkmıştır.

25 haftalık gebelikte anne adayındaki değişiklikler nelerdir?

Anne adayında bu hafta gözlenen en belirgin değişim kilosunda yaşadığı artış olacaktır. Özellikle bel ağrılarının da yoğunlaştığından şikayet eden anne adayları, bu ağrıların bebeğin artan kilosundan kaynaklandığını da bilmelidirler. Rahim hızla büyümeye ve gelişmeye devam ederken rahim kanalları aynı hızla büyümez. Bu da rahimde hissedilen sancıların sıklaşması anlamına gelir.

Anne adayları bu haftada bol bol sebze ve meyve tüketmenin yanında protein almaya da dikkat etmelidir Kabızlık sorunu ortaya çıkabileceği için lifli ve tahıllı yiyecekler de tercih edilmelidir. Kabızlığı yanı sıra ortalama olarak bu haftalarda anne adaylarının karşılaşabileceği bir başka sorun da hemoroit olabilir. Hemoroit yani basur makatta bulunan toplardamarların varis yaşaması anlamına gelir ve gebelik dönemindeki kadınların %20’si ile %50’si arasındaki bir oranı etkiler. Tıpkı gebelikte bacaklarda oluşan varis gibi makatta da varis oluşumu ihtimali yüksektir. Basura (hemoroide) neden olan en büyük sebep uzun süren ve/veya sık sık tekrarlanan kabızlardır. Bu yüzden anne adayının kabızlığı önleyici beslenmeye özen göstermesi gerekir.

Anne adayının büyüyen karnında yaşayacağı yoğun kaşıntılar da bu haftalarda hız kazanabilir. Bu cildin gerilmesi ile ilgili bir durumdur. Bu noktada anne adayının karnını kaşıması çözüm olmayacak çünkü bu kaşıntılar durmaksızın devam edecektir. Yapılabilecek en doğru şey, karın bölgesi başta olmak üzere, gebelik boyunca tüm cildi bol bol nemlendirmek olacaktır. Bunun için paraben içermeyen nemlendiriciler vev/veya zaeytinyağı, badem yağı gibi doğal yağlar kullanılabilir.

Anne adayları ayrıca ellerinde uyuşukluk hissi de yaşayabilir. Eğer bu uyuşma hissi baş parmağın ve işaret parmağının tümünü, orta parmağın ise yarısını kaplıyorsa anne adayı karpal tünel sendromu yaşıyor olabilir. Hamileliğe bağlı oluşan doku şişmelerinin sinirlerin üzerinde yarattığı baskı nedeniyle oluşan bu durum geceleri daha yoğun hissedilebilir. Bunun önüne geçmek için anne adayı el egzersizleri yapabilir. Ellerinin üzerine yatmaması da önemlidir. Hekime bilgi verildiği takdirde, hekim anne adayına uygun bir çözüm önerecektir.

25 haftalık gebelikte baba adayına tavsiyeler

Anne adayının desteğe ihtiyaç duyduğu bu dönem içinde baba adayı hem bedensel hem de ruhsal olarak mutlaka eşine destek olmalıdır.