17 Haftalık Gebelik

17 Haftalık Gebelik
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebeliğin 17. Haftası

Gebeliğin bu haftasında hamile olduğunuz iyice belirgin hale geldi. Artık bebeğinizle ilgili duyguları daha yoğun yaşamaya başladınız. Bebeğiniz hızla büyüyor, siz de daha fazla kilo almaya başladınız. Neredeyse gebeliğinizi yarılayacaksınız. Sizin de gebeliğe iyice adapte olduğu bir dönem, bu nedenle kendinizi daha huzurlu hissedeceksiniz. Alacağınız kiloları bile sorun etmeyeceksiniz.

17 haftalık gebelikte bebekte olan değişiklikler nelerdir?

Bu haftadan itibaren bebeğinizin cilt altı yağ dokuları hızla artmaya başlayacak. Bu vücudundaki ısı düzenlemelerinin yapılmasında, bebeğinize yardımcı olacak. Artık onun küçücük kalbi günde 30 litre kan pompalamaktadır. Bu hafta ayrıca emme, göz kırpma, yutma reflekslerinin ortaya çıktığı bir dönemdir. Bebeğinizin kemiklerinde de kalsiyum depolanması hızla devam etmektedir. Bu yüzden kalsiyum içeren besinleri tüketmeye hız vermelisiniz. Burada unutmamanız gereken, bebeğinizin kesinlikle kalsiyumsuz kalmayacağıdır. Fakat siz yeteri kadar kalsiyum almazsanız, sizin kemiklerinizde olan kalsiyum depoları azalacaktır. Bunu yerine koymanın en iyi yolu hap şeklinde almak değil, doğal besinlerle kalsiyum almaktır. Doğadaki besinlerde kalsiyum bulunduğu kadar, kalsiyumun iyi emilmesi için gerekli olan maddelerinde bulunmasıdır.

Bu hafta bebeğinizde olan yumuşak kıkırdak doku kemiğe dönüşmeye başlıyor. Göbek kordonu kalınlaşıp, güçlenmeye başlıyor. Reflekslerinde artış olmaya başladı. Bebeğinizin içinde yüzdüğü sıvı bundan sonra, akciğerlerden alınan sıvılardan ve böbrekten atılan idrardan meydana gelmektedir. Bebeğinizin yuttuğu sıvı, akciğerlerinden ve mide bağırsaklarından dolaşıma geçmekte, böbreklerden idrar olarak su kesesine atılmaktadır. Karaciğeri kan yapmaya, safra üretmeye devam etmektedir. Saçları, kaşları ve kirpikleri artık iyice belirgin hale geldi. Bu haftadan itibaren bebeğinizin bir ayak izi bile oldu.

17 haftalık gebelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Bebeğinizin bu hafta boyu yaklaşık 18 cm oldu. Kilosu da 150 grama ulaştı.

17 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Bebeğinizin bu haftadaki ultrason görüntüsü sizi biraz daha heyecanlandıracak. İçinizde bilinçli olarak hareket eden, yüz hareketleri olan bebeğinizle iyice yakınlaşacaksınız. Bu hafta refleksleri geliştiğinden, belki parmağını emerken bile görüntüsünü izleyebilirsiniz.

17 haftalık gebelikte anne adayındaki değişiklikler nelerdir?

Bu hafta rahminiz göbek deliğinize ulaşmaya başladı. Bunu elinizle dokunduğunuzda bile hissedebilirsiniz. Bebeğiniz önceki haftalara göre daha hızlı gelişip, büyüdüğünden, sizin kilo almanızda artacak. Bazı anne adaylarının karınları diğer gebe kadınlara göre daha büyük olabilir. Bunun sebebi büyük olasılıkla içerde olan gazdandır. Daha küçük karnı olan anne adaylarının ise, cilt yapısı sıkı olabilir.

Geçen haftadan itibaren 18 haftaya kadar üçlü ya da dörtlü testinizin yapılması gerekir. Eğer daha önce ikili test yapıldıysa, doktorunuz bu testin yapılmasına gerek görmeyebilir.

Bu hafta hamileliğiniz daha belirgin olduğundan, karnınızın büyümesine hazırlıklı olmalısınız. Bu haftaya kadar 2,5-5 kg almanız normaldir. Atık iştahınız daha fazla açılmıştır. Kalçanızda ve bacak içlerinde genişlemeler olacaktır. Eskiden olduğundan daha fazla terleyebilirsiniz. Rahmin büyümesi ve gerginlik yüzünden kasıklarınızda ağrılar olur. Vajinal akıntılarınız artar. Yüzde kloasma denilen koyu lekelenmeler olur. Memeleriniz süt bezleri nedeniyle iyice büyümüştür. Karnınızda olan çatlaklar için, kremler kullanmaya başlamalısınız.

Gebeliğinizin başında olan uyku eğilimi yerini uykusuz gecelere bırakabilir. Bunun önlenmesi için, besinlerinize dikkat etmeli, özellikle akşamları hafif gıdalar tüketmelisiniz. Uyarıcı kola, kahve, çay gibi uyarıcı içeceklerden kaçınmalısınız.

17 haftalık gebelikte baba adayına tavsiyeler

Baba adayları da anneler gibi heyecan içindeler. Bu haftayla birlikte eşlerinin yanında daha fazla olmalıdırlar. Eşleri yalnız olduklarında bile, iletişimi koparmamalıdırlar. Olası bir olumsuzlukta hazırlıklı olmaları gerekir. Eşleriyle yaptıkları yürüyüşlere egzersizlere düzenli olarak devam etmeleri gerekir.