Hamileyken Adet Görme

Hamileyken Adet Görmek
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebelikte Adet Kanaması Olur Mu?

Kimi zaman kadınlar gebe olmalarına rağmen gebelikleri esnasında bir kez ya da daha fazla adet kanaması yaşadıklarını ifade ederler. Ancak şu bir gerçektir ki gebelikte adet kanaması olmaz ancak gebeyken elbette kanama yaşanabilir. Bunların temelinde ise bir başka sebep aranmalıdır.

Adet kanamaları, yani menstruasyon, sadece gebe olmayan kadınlarda hormonal değişimlere bağlı olarak oluşan rahim kaynaklı vajinal kanamadır. Ancak her vajinal kanamaya adet görme denilemeyeceği gibi hamileyken yaşanan vajinal kanamalar da adet kanaması değildir. Gebeliğin başlangıç anında embriyonun rahme yerleşmesi esnasında ortaya çıkan implantasyon kanaması denilen lekelenmeler, anne adayı tarafındana adet kanaması zannedilebilir. İmplantasyon kanaması dışında bir de daha ilerlemiş gebelik haftalarında düşük ile ilgili yaşanabilecek kanamalar olabilmektedir. Gebe kadınların yaklaşık olarak %20’sinde gebeliğin ilk üç ayı içinde görülen kanamaların nedenleri bir düşük ihtimali olabileceği gibi, anne karnında bebeğin ölümü veya dış gebelik kaynaklı da olabilir. Ayrıca rahim ve rahim ağzı iltihap ya da yaraları, mol gebelik de kanamaya neden olsa da elbette bunlar da adet kanaması değildir. Ancak sebebi ve kaynağı her ne olursa olsun, gebelikte karşılaşılan her türlü kanamada mutlaka hekime başvurulması gerekir.

Kısacası yaşanan her kanama adet kanaması değildir. Gebelikte de çeşitli nedenlerle kanamalar yaşanabilir ancak bunlar da kesinlikle adet kanaması değildir, adet kanaması gibi düşünülmemelidir.

Gebelik döneminde neden adet kanaması yaşanamayacağına gelince, bu durumu şu şekilde özetlemek mümkündür:

Adet siklusu denilen döngünün en temel amacı kadınlarda üremenin temel faktörü olan yumurta hücrelerinin oluşmasıdır. Bu da ancak kadınlarda beyin tarafından salınan bir takım hormonların yumurtalıkları uyararak döllenmeye uygun bir yumurta hücresi oluşmasını sağlar. Hazır olan yumurta, kadının fallop tüplerine gider ve burada, cinsel birleşme olup erkek sperm hücresi ile karşılaşırsa gebelik meydana gelir. Yumurta hücresinin hazırlandığı anda rahim içi tabaka yani endometrium da olası bir gebeliğe kendini ve kadını hazırlar. Eğer bu süreç içinde sperm ile yumurta karşılaşmaz, yani döllenme olmazsa, üretilen yumurta hücrelerinin ömrü dolar. Aynı zamanda olası bir gebelik için hazırlanmış olan endometrium yani rahim içi tabaka da parçalanır. Bu parçalar adet kanı olarak dışarı atılır. Özetle, eğer gebelik oluşmuşsa yeni bir yumurta üretimi yani adet döngüsü olmaz; adet kanaması oluşmuşsa gebelik olmaz. Adet kanamasını, sağlıklı bir kadında, yeni bir adet kanaması takip eder. Durmaksızın süregiden bu döngünün amacı kadını ve üreme sistemini olası yeni bir gebelik için hazırlamaktır.

Tüm bunlar birarada düşünüldüğünde, adet kanaması görmüş olmanın herhangi bir gebelik yaşanmadığının en kesin ve en net bulgusu olduğu çok açık bir şekilde söylenebilir.Yukarıda da ifade edildiği gibi, gebelik esnasında karşılaşılan kanamalar, halk arasında üstüne göre denilen implantasyon kanamalarıdır.

Özet olarak söylemek gerekirse, gebe olan bir kadında vücut otomatik olarak beta HCG hormonunu üretir ve bu hormon yumurta üretimini yani adet kanamalarını engeller ve vücutta beta HCG olduğu süre içinde adet döngüsünden söz edilemez. Hamilelik esnasında görülen kanamalar kesinlikle adet kanaması değildir ve nedeni her ne olursa olsun, her kadın böyle bir durumla karşılaştığında hemen kendi kadın hastalıkları ve doğum uzmanına bilgi vermelidir ki hekim bu kanamanın nedenini araştırsın. Halka arasında “Hamileyken üstüne gördüm.” ya da “Hem hamileydim hem de adet oldum.” şeklinde karşılaşılan söylemler kesinlikle gerçeği yansıtmaz