Gebelikte Kalsiyum

Gebelikte Kalsiyum
  • 1 Beğeni (Beğeni)
    Loading...

Gebelikte Kalsiyum Almak: Süt ve Yoğurt

Kadınların hayatında genel olarak kalsiyum almanın çok önemli olduğu üç farklı dönem vardır: Bunlardan ilki kemilk gelişimi ve boy uzaması açısından bakıldığında çocukluk ve ergenlik (ergenliğe geçiş) dönemi, diğeri direnç ve gücünü kaybeden kemiklerin desteklenmesi gereken menopoz dönemi  ve belki de en önemlisi ise gebelik ve laktasyon (emzirme) dönemidir.Gebelik dönemi, diğer dönemlerden farklı olarak özel bir anlam taşır. Çünkü bu dönemde kadın, sadece kendi sağlığından değil, dünyaya getirmek üzere olduğu bebeğinin sağlığından da sorumludur. Eğer gebelik döneminde kalsiyum alımı yeterli düzeyde olmazsa, en büyük sorunu yine anne adayı yaşar.Çünkü bilindiği gibi, anne karnındaki bebek her şekilde kendi ihtiyacı olan kalsiyuma ulaşır. Eğer anne adayının kalsiyum depoları bebeğin ihtiyaçlarını karşılayacak kadar dolu değilse, bebeğin kullanacağı kaynak anne adayının kendisi için gerekli olan depolardır. Bu durumda kısa vadede gözlemlenebilecek sorunlar kas spazmları ya da kasılmalar olabilecekken; uzun vadede diş çürümeleri ve kayıpları ile kemik erimesi ortaya çıkabilir.Kesin bir veriye ulaşılamamış ve etkinliği bilimsel olarak yüzde yüz ispatlanamamış olmakla beraber, gebeliğin son haftalarında anne adaylarının bacaklarında sıkça rastlanan  kasılmalar kalsiyum içeren ilaçlar kullanılarak giderilebilmektedir.

Gebelik döneminde bir kadının alması gereken günlük kalsiyum miktarı ortalama 1200 miligram’dır.

Kalsiyumun ilk fonksiyonu kemik ve dişlere sağlamlık vermektedir. Bunun yanında kas dokuları üzerinde de çeşitli fonksiyonları olan kalsiyum, kan pıhtılaşmasında da görevler üstlenir.Her kadının kalsiyum depoları belli oranlarda doludur ve bu depolarda serbest kalsiyum vardır. Gerekli olan durumlarda ihtiyaç miktarı kadar kalsiyum bu depodan karşılanır. Gebelikte ise bu ihtiyacın oranı artar. En başta bebeğin iskelet yapısı ve diş gelişimi için anne adayının yeterli oranda kalsiyum alması çok önemlidir. Tüm bu ihtiyaçları karşılamak için anne adayının sağlıklı ve dengeli beslenmesinin yanında, düzenli olarak her gün ilave olarak bir bardak süt içmesi, bir kase yoğurt yemesi ve beyaz peynir tüketmesi gerekmektedir.

Gebeliğin her döneminde büyük önem taşıyan kalsiyum, gebeliğin üçüncü trimestrinde ayrı bir önem taşır. Çünkü bu dönemde, bebeğin iskelet yapısı en hızlı gelişimini sergiler. Bu da kalsiyum ihtiyacının artması anlamına gelir. Ayrıca üçüncü trimestrde alınan kalsiyum, anne adayının süt üretiminde kullanılmak üzere depolanır.

Laktoz İntoleransı

Süt, zaman zaman sorun yaratan bir besin olabildiği için özellikle gebelik döneminde ortaya çıkabilen bir aksaklık olarak laktoz intoleransı tablosunu görmek mümkün olabilir. Sütün içinde var olan ve laktoz adı verilen süt şekeri, bağırsaklarında yetersiz enzimler bulunan insanlar için hazmedilmesi zor bir madde olabilir. Bu durumda gebe kadının süt tüketimi mümkün olamayabilir. Bu durumda kalsiyum kaynağı olarak akla ilk gelen alternatif yoğurttur. Günlük alınması gereken süt miktarını, bu problem sebebiyle tamamlayamayan anne adayları, bunun yerine günlük olarak tükettikleri yoğurt miktarını artırarak yine kalsiyum depolarını doldurabilir. Yoğurt seçerken yağ oranına dikkat edilmesi tavsiye edilirken mümkün olduğu takdirde ev yapımı yoğurt tüketmek, içerdiği yararlı bakterilerden faydalanmak adına çok daha doğru olacaktır. Aynı zamanda laktaz içeren sütler de rahatlıkla kullanılabilir. Bu sütlerin hazmedilmesi çok daha kolaydır.

Tüm bunların yanında, ayran,peynir,muhallebi,dondurma, sütlaç  gibi sütlü besin maddelerini tüketmek de kalsiyum depolamak için önemli bir adım olacaktır. Ancak hekim tarafından yapılan tetkiklerde tüm bunların yetersiz kaldığı fark edilirse harici olarak kalsiyum desteği de kullanılabilir.